joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day: (Catindații 4) – Adrian Wiener, virus sau vaccin pentru arădenii care așteaptă salvarea?

    de Lajos Notaros | 6 august 2020, 10:16 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    3

    Continuăm serialul de pandemie și precampanie despre care nu se știe deocamdată ce înseamnă fiecare. Nici luate împreună, nici fiecare în parte. Voi prezenta aici persoanele și personajele despre care știm deja că au intenții de a candida la funcțiile eligibile de la alegerile locale. Este vorba înainte de toate de cel de primar și de președinte al Consiliului Județean. Începem cu cei mai cunoscuți și cu șanse, urmând să terminăm cu cei care pot produce surprize. Plăcute și neplăcute, depinde. Aceste prezentări nu fac parte din campania candidaților sau partidelor, reprezintă prin excelență modul în care vede autorul acestei rubrici situația și candidații. Nici măcar nu este vorba de punctul de vedere al redacției, fiindcă Special Arad este o publicație independentă în care jurnaliștii, fiecare în parte, au convingerile lor personale în ceea ce privește viața politică. Nu de alta, dar așa e normal dacă luăm în serios libertatea cuvântului și independența presei.

    În politică schimbările de candidați din ultimul minut sunt obișnuite, ca să nu spunem banale, chiar dacă rațiunea din spatele lor este alta de la caz la caz.

    Dacă promovarea lui Bibarț a însemnat sfârșitul unei lupte fratricide de luni de zile în PNL-ul lui Falcă, iar schimbarea lui Tripa de la PSD cu un domn de care nu a auzit nimeni până acum ține de politicianismul PSD arhicunoscut, promovarea senatorului Adrian Wiener pentru candidatura la Primărie poate fi considerat un gest politic normal și inteligent din partea USR-ului arădean.

    image 2020 05 13 23994135 41 adrian wiener coordonatorul spitalului covid din arad

    Inteligent pentru că este normal.

    USR-ul la Arad, ca și de altfel pe țară, are mai multe probleme pe care dacă nu le va rezolva în viitorul apropiat riscă să dispară încet dar sigur din viața politică românească. Încercând să fie un partid modern care depășește schemele tradiționale, poziționându-se oarecum la mijloc, astfel încât să poată apela atât la stânga cât și la dreapta, se lovește în această încercare de PNL-ul care ar trebui să-i fie aliat din moment ce amândouă consideră că dușmanul tradițional este PSD-ul, apreciat de ambele partide drept un partid criptocomunist, responsabilul nr 1 pentru corupția postdecembristă, incapabil de reformare, de transformare într-un partid socialist de tip occidental.

    Problema USR/PLUS este că dacă se impun nu o pot face decât în fieful electoral al PNL-ului, celelalte zone politice fiind ocupate de pesediști sau de interesele mai mărunte ale unor formațiuni personale sau etnice cum este UDMR-ul. PNL-ul este cât se poate de conștient de asta, ceea ce duce la o relație contradictorie între cele două partide: pe de o parte s-ar alia, pe de alta se tem reciproc să nu fie înghițite de celălalt.

    Situația este chiar dramatică, în fond cei care ajung la USR sau PLUS sunt tineri sau relativ tineri tehnocrați, antreprenori sau intelectuali nemulțumiți de modul tradițional în care se face politica în România zilelor noastre.

    101267457 1381564608897768 2760519418378190848 n

    Adrian Wiener este medic, dar din categoria aceea tradițională a medicilor care consideră că această profesie este una intelectuală, consumatoare și producătoare de cultură, nu ceva care se reduce la cunoștințele strict profesionale. Citit și rafinat cultural, Wiener, dincolo de preocuparea sa autentică pentru meseria de medic, este un intelectual adevărat, oarecum singular în lumea politică din Arad. Și este printre cei puțini care se identifică onest cu rolul pe care și-l asumă.

    Tocmai din această cauză evoluția sa politică nu este de la sine înțeleasă, în fond cei cu simț social acut și cu dimensiune intelectuală autentică au mari probleme să se descurce într-o lume politică dominată de semianalfabeți venali și semidocți puși pe căpătuială.

    Deși pentru cei cu ochi limpezi și urechi sensibili era de mult evident că este cel mai potrivit candidat din partea USR-ului pentru primăria Aradului, fiind singurul care oferă într-adevăr o alternativă la ce a fost aici 20 de ani, inițial candidatul a fost ales, aidoma altor grupări, pe rațiuni interne de partid. Doar prestația sa din ultimele luni, atunci când, unic de altfel, a revenit la meserie din funcția de senator, implicându-se la combaterea pandemiei la Arad, a făcut ca partidul să se trezească și să se folosească de capitalul simbolic astfel câștigat.

    Cu toate acestea, USR Arad nu se poate culca pe lauri, Bibarț va scoate din foc castanele pentru Falcă, Fifor își va face numărul obișnuit și atunci încă nu am vorbit de câțiva candidați care ar putea furniza mici surprize tocmai în zona unde USR ar putea strânge ceva voturi.

    Toate acestea însă nu scad cu nimic din calitatea candidatului Adrian Wiener, probabil unul dintre cei mai valoroși dintre toți cei care au candidat degeaba în ultimii 20 de ani.

    Vaccinul la covid se găsește greu, sunt unii specialiști care spun că este aproape imposibil, însă virusul lipsei de orizont și al limitării nu are antidot.

    Privită din acest punct de vedere, candidatura lui Adrian Wiener pare un nou pariu pierdut pentru arădeni…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.