Enola Day: Cașcavalul, Corbul Dragnea și primarii vulpoi din provincie și nu numai

  de Lajos Notaros | 31 ianuarie 2019, 8:36 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  10

  De fapt, în prima linie se bate Emil de la Cluj și Gheorghe, pe la noi: Ghiță de la Arad.

  Ceilalți doi, Ilie de la Oradea și Nicolae de la Timișoara or fi și ei pe acolo, dar ochii noștri sunt ațintiți asupra lui Emil și mai ales asupra lui Ghiță al nostru.

  Pentru noi se bat, zic ei, noi, ce să facem, îi credem pe moment, pe urmă mai vedem noi.

  E vorba de buget, desigur, de bani, adică, ei, Emil și Ghiță, că e vorba de cetățenii orașelor pe care le păstoresc, noi, ce să facem, îi credem deocamdată, pe urmă Dumnezeu cu mila.

  Poate nu ați fost prea atenți, stimații noștri cititori, dar de două–trei zile despre asta auzim mai mereu, protestul primarilor la guvern, nemulțumiți de cifrele de buget care revin administrațiilor locale, adică marilor orașe, în frunte cu Bucureștiul – e și Firea acolo – și printre altele, celor patru care au speriat estul, este vorba de Alianța Vestului, formată, deocamdată doar pe hârtie și doar ca intenție, de cele patru orașe pomenite prin primarii lor, în ordine alfabetică, Arad, Cluj, Oradea și Timișoara.

  E bine că primarii se bat să ne rămână mai mulți bani prin și în buget, nu e prea bine că până acum nu s-au prea bătut și în general este foarte rău că nu pomenesc nimic despre o reformă autentică a administrației publice, bazate pe descentralizare și autonomie economico-financiară.

  Pentru că este foarte posibil ca acum, în urma vociferărilor de pe treptele guvernului și de la tribuna televiziunilor bucureștene care atât așteaptă, adică scandal, să le crească audiența, primarii, respectiv orașele lor să rămână cu ceva mai mulți bani de la buget, dar asta nu înseamnă că la anul nu va începe tot circul din nou, fiindcă legile și regulile rămân aceleași, profund centraliste, banii depind de guvern iar guvernul, după cum se știe, depinde de omul puternic al zilei.

  Luați în ordine istorică, începând cu cel de al doilea război mondial ei, cei cu cuțitul și pâinea, au fost Gheorghe-Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Traian Băsescu, iar în zilele acestea, destul de ciudat, unul care stă mai mult pe Facebook și în Insulele Maldive, fără să aibă o funcție de prim rang, da, ați ghicit, este vorba de omul nostru din Teleorman, Liviu Dragnea.

  Aceștia au fost cei care știau că cel care face bugetul are pâinea și cuțitul, tocmai de aceea bugetul se decide la București, în județe fiecare face cum poate și cât îl duce capul.

  Împotriva acestui centralism de secol XIX însă nu se revoltă nimeni, fiindcă obiceiul este să te descurci, să deschizi ușa cu piciorul și să lauzi marele conducător, precum în fabula celebră cu Corbul și Vulpea, până când acesta, un Corb furat de propria imagine, scapă cașcavalul din gura, în încercarea sa disperață și niciodată reușită să-ți demonstreze ca el, adică Corbul, cântă mai frumos decât Alina Gheorghiu.

  Cu alte cuvinte, primarii noștri de acum, având în vedere că pe cracă stă un corb mai deștept și viclean, chiar dacă pe crengile care se văd mai bine a pus niște pițipoance de derutat adversarul, au luat inima-n mâini și ținându-se de mână, ca astfel să se simtă mai mulți și mai puternici, s-au pus sub cracă strigând în gura mare că dacă nu primesc bucăți mai mari din cașcaval, ei nu vor pleca acasă.

  În această imagine esopică cel mai prost arată Domnul Emil, el care a fost odată și corb, stătea mândru pe cracă și nici prin cap nu-i trecea să împartă bucăți mai mari pentru înfometații de sub pom, dimpotrivă, a mai redus din fărâmituri.

  Ieșind acum din fabulă, încântați de noul spirit civic al primarilor noștri, în frunte cu Negoiță, Firea și cei amintiți deja pe numele lor mic, fiindcă ei sunt de ai noștri, ne întrebăm, oare când se trezesc acești primari aleși de noi, oare când realizează că soluția nu este nici lauda, nici cearta, ci schimbarea regulilor, trecerea la un sistem modern, descentralizat și responsabil, de gospodărire a fondurilor, fiindcă aceste fonduri nu reprezintă o bucată de cașcaval găsită de corbul aflat în fruntea puterii din pom, ci munca milioanelor de oameni, cetățeni ai României, indiferent dacă lucrează în țară sau peste hotare, iar dacă ei își bat joc de acești bani, chiar dacă nu-și însușesc din ei nici un sfanț, se cheamă că fură cu nerușinare sau din prostie, asta contează mai putin. Primarii noștri protestatari, pe care îi salutăm de aici cu mult drag, văzând cum se luptă cu Dragnea pentru mai mulți bani, ar trebui să realizeze odată că nu ar trebui să fie vorba de împărțirea prăzii, ci de gospodărirea avutului comun al nației.

  Cu alte cuvinte, revenind în fabulă, până când nu taie copacul acela din mijlocul Pădurii Nebune (cică Teleorman) pe care stă și se mândrește Corbul cu cașcavalul în gură, ei mulțumindu-se sa vocifereze și să țopăie, până atunci, cel puțin în ceea ce mă privește, nu am încredere în ei, nu cred în intențiile lor, considerând că nu cetățeanul îi doare, ci propriul buzunar în care vin prea puțin bani, adică, ca s-o spunem pe aia dreaptă, dacă tot în fabulă suntem, îi doare pe ei undeva de mine și de tine și de ceilalți ca mine și ca tine, singura lor grijă rămânând în continuare să prindă o bucată cât mai mare din cașcaval.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Păi cam a luda se zbate consăteanul nost dân Brad fiindcă nu este credibil. Nu se poate să frânezi antreprenoriatul, în special pe cei micro cu taxe cretine ca taxa de orar sau taxa de autorizare. Să blochezi firmelor mici posibilitatea să se promoveze (conbsăteanul nost dân Brad habar nu are că reclama este sufletul comerțului că el a făcut doar comerț șmecher cu statul și nu a avut nevoie de publicitate ci de ”discreție maximă”) prin obligarea acestora să-și scoată autorizație de construcție dacă vor să-și instaleze un baner sau o reclamă luminoasă.
   … și apoi să te dai mare luptător pentru interesul cetățeanului. Urâtă specie primarul nost dân Brad în ipocrizia și tupeul lui de ales de 16% pe un sistem de vot mizerabil modificat de marele liberal de la PDL, fost FSN Băsescu și portocalii lui!
   Să nu uităm nici de banii pierduți anul trecut și de foarte multele milioane care curg din bugetul local fără să se vadă nimic în afara unor anunțuri în presa prietenă și finanțată din bani publici.
   Urâtă specie alegătorul portocaliu care are o inteligență sublimă care …. nu face legătură între economie, antreprenoriat, venituri.
   Cât despre centralizare asta este dorită de toți înafară de bucureșteni care însă nu pricep despre ce este vorba fiindcă nu-și bat capul fiindcă sunt beneficiari și pentru că la îndemână o lozincă patriotardă cu ungurii care prin descentralizare ne iau Ardealul.
   Dacă urmăriți logica vedeți că în țara asta mai mult rău face prostia decât hoția care este și ea TOTALĂ.
   O țară de rahat în care cei care produc prejudicii din hoție sau prostie nu plătesc fiindcă au ”dreptul” să angajeze din bani publici cai de bătaie, iepurași. Este țara în care lipsa responsabilității a devenit politică guvernamentală strategică – mizerie de care se fac vinovați toți, de la Iliescu la Iohanis, la toate nivelele din toate guvernele.

   --23 voturi
   +1
   -1
   • @MZ:

    “Urâtă specie alegătorul portocaliu care are o inteligență sublimă care …. nu face legătură între economie, antreprenoriat, venituri.”

    Totdeauna mi-a fost greata de limbaju’ asta mirceabadian! De mentalitatea leit marelui antenist pupincuristo-oportunist!
    Ai votat cu aia?…pfff esti patetic!
    Te-ai dus la vot? Esti prost mah! NOI CARE STAM DE-AMPULEA DETINEM ADEVARU’ ABSOLUT!
    Da’ cine Pastele ma-sii te crezi tu de te vezi deasupra omului care a votat falca?
    Cunosc cazuri unde omu’ a votat p’ala care i-a asfaltat strada inflorindu-i astfel micu’ business dupa 14 ani de minciuni! Altii din cauze de ei stiute!
    Ca au luat teapa iara? Asta e alta discutie, da’ cu ce esti TU sau alti inteligenti ca tine mai presus decat omu’ ala de-l faci urata specie? Sau alegator portocaliu? Tu iti citesti proza narcisista vreodata? Sau si mai bine te intreb, TU ESTI NORMAL?
    Cunosc persoane mult mai ingretosate de falca decat tine mah frustri si care au votat falca numa’ sa nu voteze PSD sau sa nu se foloseasca altii de dreptu’ lor! Asta imi dovedeste mie ca sunt mult peste tine din punct de vedere al culturii civice! De unde stii tu dara, daca fac sau nu legaturile visate de sfertodoxia din tine?

    Ireal ce specimene au “iesire la net”! Incredibil!

    0 voturi
    +1
    -1
    • Hai ca-ti spun sa n ti se sparga vre-o vena, ba, Capdeura. Eu am votat. Am votat doar independenti cu toate ca stiam ca nu au sanse. NU am votat partide politice fiindca sunt toate corupte, fiindca toate ma obliga sa votez o lista (creatie a unui individ absolut jenant).
     Ura aia mare care te cracterizeaza nu iti permite sa faci cateva conexiuni minimale, asa ca sa-ti dai seama, ca PSD nu iese din cauza celor care nu-i voteaza pe pedeleii vopsiti in galben cu pentru numarul celor care voteaza PSD-isti este mai mare decat numarul celor care voteaza PNL-isti.
     Te semnezi ca araderan… Poate ca esti, ca nu tori aradenii sunt inteligenti si cu bun-simt. Eu cred ca esti aradean dar din judet si mai exact, ai profil de hot de CAP inganfat la care ii tine de inteligenta un set de clisee gen citate din Ceausescu. Ca de fapt asta faci: iti ascunzi inlinatiile comuniste, prostia, aroganta prin utilizarea unor clisee adunate acuma din zona rezistentei intelectuale!?
     Privind nivelul tau de cultura civica tin sa-ti spun ca esti absolut infantil. Iti lipsesc notiuni minimale … esti semianalfabet la capitolul asta sau ai functiile cognitive afectate de ura care te caracterizeaza. Pana la urma ura este singurul atribut care te defineste. Nu mai conteaza cat esti de tanar, de aradean sau de altceva!
     Ura asta este si ea de mai multe feluri. In cazul tau ura este una neagra. Ura multa si nemotivata. Ura proasta, din prostie, fara argumente, fara interese, ura pura, ura infecta. Ura schizoida, ura unui defectat care mai pastreaza niste urme, aparente de rationalitate.

     --3 voturi
     +1
     -1
     • @MZ:
      Da frustri…numa’ ca toata proza aia n-are legatura cu ceea ce eu ti-am scris! E bine totusi ca vorbesti de ura! Eu nu te urasc bolnaviorule! Ar trebui sa te cunosc si sincer mi se rupe de existenta ta! E doar o sectiune de comentarii distrusule!
      Revino-ti!…
      PS: …lasa-ma cu rahaturile despre comunism/comunisti sau #rezist! Esti la fel de patrat ca peterpan.
      PPS: …Ti s-a mai spus iei de aci oleaca, olecuta de dincolo si nime’ nu te mai intelege. Culmea e ca tot tu te crezi neinteles! Practic esti exemplu viu pentru care ar trebui test psiho cand ti se da acces la net!

      +1 voturi
      +1
      -1
  2. “ne întrebăm, oare când se trezesc acești primari aleși de noi, oare când realizează că soluția nu este nici lauda, nici cearta, ci schimbarea regulilor, trecerea la un sistem modern, descentralizat și responsabil, de gospodărire a fondurilor”

   Intrebarea nu e cand se trezesc ei pen’ ca stim intrebarea e cand se trezesc romanii si afla ca au drepturi. Fac pariu ca 70% dintre romani habar n-au care le sunt drepturile!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.