duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Bulumac se duce, iar omul din Bruxelles își face curaj să prindă stelele căzătoare de pe epoleții lui Coldea

  de Lajos Notaros | 5 martie 2020, 8:43 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  27

  Evenimentul politic local al săptămânii care nu s-a încheiat încă a fost, fără doar și poate, ieșirea lui Sebastian Bulumac din cursa pentru Primăria Aradului.

  La prima impresie pare o afacere tenebroasă din măruntaiele – scuzați imaginea care vă duce spre coronavirus – alianței USR/PLUS, însă, pentru cei care sunt în relații mai intime cu viața politică din Arad, pare de la sine înțeles că este mai mult decât atât.

  De altfel, nici Bulumac nu ascunde prea mult convingerea sa după care omul providențial, care face mai nou naveta între Bruxelles și Neue Arad, are un rol important în scoaterea sa din cursă.

  1

  Pe de o parte postează o mică fabulă despre un baron local care într-un „tranvai” din capitala UE șoptește confidențial interlocutorului măreața idee conform căreia un baron care se respectă controlează și așa numita opoziție, nu doar propria ogradă. Pe de alta se declară impresionat de flerul politic al numitului Falcă, chiar dacă, așa cum observă, acest fler nu este pus în slujba arădenilor, ci exclusiv în slujba propriilor sale interese de putere și mărire.

  Observând impactul ideatic pe care omul nostru din Bruxelles l-a obținut până și la cel considerat de mulți oponentul său cel mai periculos, observăm totuși că numitul Gheorghe Falcă nu l-a citit în mod evident pe Nicolo Machiavelli, nu e vorba la el de știința politicii denumite după numele italianului, ci de ceva mult mai simplu: înverșunarea patologică cu care ține de putere și de avantajele care decurg din ea.

  Cert este că lucrurile pentru el par rezolvate chiar dacă alegerile se amână din cauză de coronavirus.

  Sergiu Bîlcea, prin ieșirea lui Bulumac, nu va avea un adversar care să-l pună în dificultate, în afara PNL nu mai există nici un candidat, dacă facem abstracție de Sanyi Mészár, care să adune peste 10% din voturile arădenilor. Poate Fifor, dar despre el altă dată.

  Rămâne doar problema Bibi-Bîlcea, una nici acum rezolvată, dar care merge încet-încet spre o înțelegere bilaterală a intereselor reciproce.

  2 1

  După ultimele evenimente care vorbesc la Arad de bani mulți care pot fi folosiți în diverse scopuri, confruntarea dintre Falcă și Bibarț devine una de ochii lumii, convenabilă amândurora.

  După un cincinal și jumătate, finalizarea stadionului pare în linie dreaptă, iar Tehnodomus se mută en fanfare la teatru, fără să mai pomenim de firma timișoreană, deținută de un domn care, pe lângă un doctorat în siguranța construcțiilor, are și un masterat la Academia Națională Mihai Viteazul în terorism și contraterorism.

  Această firmă, numită șugubăț Rheinbrucke (podul peste Rin dacă ar avea și punctele pe u) lucrează de ani de zile cu primăriile din Timișoara, Cluj, Constanța, nemaivorbind de București, va primi doar pentru proiectarea interiorului teatrului 2 milioane de euro.

  Înțelegeți, da, pentru că va face niște desene și alte documente necesare.

  Fără să mai vorbim de megaproiectul a cărui față a devenit Bibi și care vizează sistemul de supraveghere video din Arad pentru o sumă din care poți supraveghea și Bruxelles-ul, proiect al cărui studiu de fezabilitate a fost făcut pentru niște mărunțiș tot de o firmă apropiată luptei împotriva terorismului.

  Pentru cei care nu pricep nici acuma, reamintesc ideea că Bibi, spre deosebire de Bîlcea, cel care în afară de curajosul prinzător de stele căzătoare nu mai are pe nimeni în spate – de Geani nu vorbim aici, fiindcă poziționarea ei depinde -, deci, Bibi îl are în spate și pe Coldea și tot aparatul agențiilor care se luptă cu terorismul, indiferent de inițiale.

  3 1

  Dar dacă, așa cum se obișnuiește în astfel de cercuri, se cade la o înțelegere reciproc avantajoasă, exprimabilă mai ales în milioane de euro, orice se poate aranja, Bibi se poate mulțumi cu postul de deputat sau, la o adică, europarlamentarul curajos și-ar putea da seama că Bibi cel simpatic arădenilor este o stea căzătoare pe care el trebuie s-o prindă și s-o pună candidat la Primărie în locul lui Bîlcea.

  Ar împușca astfel o haită de iepuri: i-ar mulțumi pe arădenii îndobitociți cu metode tipice contraterorismului, Sergiu ar deveni chiar fericit, în fond ar sta cu Geani la Bucale fără să facă nimic, așa cum lui îi șade cel mai bine, iar el, prinzătorul de stele căzătoare, retras pe drumul care unește Aradul Nou cu Bruxelles-ul, s-ar simți curat și uscat, dar mai ales în siguranță.

  Că așa sunt regulile în contraterorism.

  Nu știi și nu vei afla niciodată ce este zvonul: informație sau manipulare sau amândouă în același timp.

  Se zvonește de o vreme că Domnul Coldea are șanse să ajungă în serviciul de informații în formare al UE, construit pe model CIA, un serviciu care, printre altele, ar servi și noua procuratura condusă de Laura Codruța Kovesi.

  4

  Având nevoie așadar de recomandări și susținere din partea europarlamentarilor români, generalul în retragere, dar cu atât mai activ, face tot posibilul să câștige simpatia lor și nu numai a lor.

  După ultima informație scăpată în public prinzătorul de stele căzătoare, caporal la bază, se considera maior parcă, cine știe, poate a ajuns deja colonel și nu ne-ar mira dacă în viitor, așa cum viziona și Sebastian Bulumac, să ajungă general ori direct amiral precum Canaris.

  Să ne trăiți, Domn Prinzător de Stele Căzătoare!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O sa incep spunand ca sunt foarte dezamagit, daca nu chiar extrem de dezamagit, atat de atitudinea lui Seba, cat si de articolul Dvs. Acum cateva saptamani in rusinea numita ARQ (care are cam la fel de multe in comun cu jurnalismul precum ziarul Kaufland, adica o fituica publicitara pentru proprietar) a aparut un articol absolut mizerabil la adresa lui Seba despre cum el si-a cumparat alegerile in PLUS. O mizerie si o minciuna atat de mare precum scrisorile nigeriene, probabil facuta pentru cei care chiar cred in asemenea absurditati. Lumea i-a luat apararea lui Seba si pe buna dreptate au sarit impotriva portavocii de partid.

   Ce vad acum? Postare criptica pe Facebook de la el, articol in Special Arad bazat pe postarea lui in care se sugereaza nici mai mult nici mai putin ca Falca, acest baron de Arad e in spatele faptului ca PLUS si USR nu l-au mai sustinut la primarie. Cu ce difera articolul de ARQ venit pe „surse” cu ideea lansata acum venita pe alte „surse”?

   Ceiar ma asteptam la mult mai mult, atat de la voi cat si de la Seba. Atribuiti conspiratiilor niste chestiuni foarte simple. In ALianta USRPLUS exista tensiuni enorme. Pe de-o parte ai PLUS, partid inexistent cu procente de 1-3% care pune conditii nerealiste, pe de alta parte ai USR cu o extindere fortata care e acum plin de personaje dubioase si care exista si se bate de 4 ani, iar acum trebuie sa renunte la locuri pe listele de la alegeri pentru ca PLUS vrea asta. Si la Arad ce va asteptati, Seba nu e Nicusor Dan, care s-a luptat peste 10 ani cu primaria zi de zi, are sute de procese castigate si decizii ilegale ale primariei anulate. La noi ce a fost? A aparut PLUS acum de cateva luni, apoi a venit si Seba cu cateva luni inainte de alegeri in PLUS pentru ca vrea la primarie. Nu i-a iesit, pentru ca orice ar zice, nici USR, nici PLUS nu vor accepta o persoana sustinuta de PSD in trecut ca si candidat (nu veniti cu exemple de un tip ce a fost la PSD tineret cand avea 15 ani sau un alt student ce a fost la PNL), vorbim de un om ce a fost sustinut pentru cea mai importanta functie din oras de PSD. Dupa ce a vazut ca nu e acceptat, isi ia jucariile si pleaca. Pe bune? Asa se vede din exterior, apar dintr-o data intr-o alianta cu putin timp inainte de alegeri, ma activez si pac, vreau sa fiu primar.

   Ceea ce faceti acum cu singurul canidat care il poate detrona pe papusoiul din PNL (oricare ar fi el), nu e corect. Oricat de mult ar vrea familia Cristea, acesti Housi Of Cards ai Aradului, sa il faca sa para drept ingerul pazitor si cavalerul pe cal al, nu vor reusi. Stiti de ce, pentru ca si ei sunt la fel ca si Falca, ca si Fifor si ceilalti. Aroganti si plini de ei pana la capatul lumii. Daca nu esti de acord cu ei, esti automat impotriva lor, nu exista dialog, doar ei si cei din jurul lor sunt cei ce stiu adevarul suprem despre Arad si ce trebuie facut pentru Arad, nimeni altcineva. fereasca sfantul sa mai indrazneasca cineva sa candideze la primarie sa-i fure voturile la care e indreptatit candidatul lor, ca e sfarsitul lumii, voturile aradenilor i se cuvin unui singur om si doar grupul lor stie mai bine care e ala.

   Dezamagitor. Atat de multa drama pentru un oras irelevant cum am ajuns nu va aduce nimic bun.

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Mai citiți odată articolul și puneți-vă de acord cu ce spuneți la început și la ce concluzii ajungeți.
    În situația în care nu faceți diferența dintre un articol de atac politic dintr-o publicație de partid și un articol de analiză dintr-o publicație independentă, e cam greu să dialogăm.

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Reveniti si spuneti si Dvs. acelasi lucru pe care l-a mentionat si el. Ca Falca ar fi avut un cuvant de spus in scoaterea lui din cursa PLUS si pentru primarie, ceea ce e la fel de absurd si lipsit de orice baza ca si minciunile aruncate de ARQ despre el.

     +3 voturi
     +1
     -1
     • E greu. Nu va lăsați.
      Deci, articolul acesta porneste de la ce zice Bulumac, nu-l atacă, nu știu dacă faceți diferența.
      Dar ajunge mult mai departe, ajunge exact la banii care trebuiesc împărțiți frățește iar Bulumac nu este de încredere în aceasta perspectivă.
      Daca nu realizați că, articolul încriminează sistemul patronat de Falcă la Arad, în care Bulumac nu are loc, ceea ce este un PLUS pentru el, vorbim degeaba.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Sunt dezamagit iar, pentru ca nu v-am luat la misto si nici peste picior, ma asteptam la mai mult, iar tonul Dvs. lasa mult de dorit, dar suntem in Romania, e ok.

       Bulumac vine si zice o prostie inventata sau visata de el, fara nici o baza reala, Dvs. veniti si tratati subiectul cu seriozitate si mai PLUSati la el, punand paie pe foc, despre cum Bulumac nu e lasat sa candideze la primarie pentru ca el nu face parte din gasca? Ce gasca? USR si PLUS se faulteaza si saboteaza perfect singuri, nu au nevoie de ajutorul lui Falca, nu exista nici o conspiratie oameni bun, suntem romani si ne sabotam singuri, nu atribuiti rautatii ceea ce e un simplu rezultat al orgoliilor si incompetentei politicienilor locali.

       +4 voturi
       +1
       -1
      • Îmi pare rău că dați de tonul meu abia acum. Este un ton public, cu nume și prenume, de peste 30 de ani în Aradul jurnalistic.
       La misto, cum ziceți nu va iau, fiți sigur, ați simți dacă aș face-o, încercam doar să va atrag atenția asupra implicațiilor și consecințelor celor scrise.
       Un jurnalist nu are cum să facă abstracție de ce spune un personaj public, totul devine sau poate deveni semnificant în acest context.
       Și în final, departe de mine scenarita conjuraționistă, de altfel nu am bătut câmpii, ci am adus dovezi și exemple. Nemaivorbind de informațiile de culise pe care un jurnalist se bazează, dar nu le face publice tocmai pentru protejarea sursei. Și nemaivorbind de faptul că vă contraziceți singur susținând neamestecul USR/PLUS în luptele de putere orchestrate de Falcă atunci când vorbiți de unii, chiar importanți, în USR/PLUS care nu demult se învârteau în niște cercuri care n-au nicio treabă cu pretențiile lor de acum.

       --1 voturi
       +1
       -1
   • Botos, is that you? :))

    Dupa cat l-ati sapat pe Seba si la cat marcaj strans ati facut gastii lui Ciolos instalata la Brussel, n-aveti decat sa culegeti ce ati semanant.
    Demonstrati voi de ce sunteti in stare, „fainilor”.

    Seba chiar a fost domn si s-a retras fara sa va mai incurce planurile, fara sa candideze aiurea asa cum a facut-o domnul Lupas in 2016 cand conducerea USR-ului de astazi era staff-ul sau de campanie.

    In locul lui Seba as candida independent pentru CLM numai sa le arat detractorilor ca iau procente cat nu iau ei toti la un loc. In felul asts nu as putea fi acuzat ca am scindat voturile opozitiei pentru primarie.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Nu sunt Botos 🙂 parerea despre el mi-am spus-o deja, ca nu e altceva decat un traseist profitor, la fel ca si altii din USR Arad, care acum cativa ani stateau langa cada cu Mihail Neamtu si se crizau la temperatura apei si o dadeau pe aberatii, iar acum vin sa faca pe politicienii seriosi. 🙂

     0 voturi
     +1
     -1
     • Mea culpa insa imi mentin restul celor scrise. 🙂

      Sunt atat de multe necunoscute in ecuatia asta pentru cineva care nu cunoaste imaginea de ansamblu incat e foarte greu de explicat aici in cateva cuvinte.

      Oricine ar fi fost in locul lui Seba proceda la fel dupa cate mizerii i s-au facut.

      +1 voturi
      +1
      -1
  2. Total de acord cu ceea ce ai spus despre Seba . Nu poti sa vii cu cateva luni inainte de alegeri , te inscrii in PLUS si poc , dintr-o data , sa ai pretentia sa fii candidatul aliantei pentru primarie ( avand in vedere si trecutul putin patat de candidat sustinut de PSD ) . In rest , nu stiu despre ce vorbesti cu familia Cristea . Poate daca ai fi mai explicit am intelege si noi .

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Lasa ca il aveti pe Sergiu Vlad covrigaru’ de la USR, pe Sebastian Pop, scos din joben de coordonatorii regionali Plus, care a luat 6 voturi la alegerile interne din Plus. Aveti de unde alege, in mod sigur defilati cu oricare din astia.

    +4 voturi
    +1
    -1
     • Vad ca ma cunosti, keine panik, cu atat mai mult ar trebui sa stii ca Sergiu in afara de a se lipi la poza nu a facut nimic concret pentru parcul Eminescu, asa ca a se slabi, cum spunea si Caragiale.

      Da, il fac covrigar pentru ca e singura experienta profesionala pe care o are. Cam subtire, in opinia mea, pentru a tinti la functis de primar.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • @kidu:…și pe Bulumac ce-l recomanda pt funcția de primar daca stimabilul Vlad e subțire în trecut? 🤔 Tu probabil îl vezi cu alți ochi…poate îl știi personal. Noi restul vedem un om de care majoritatea nu a auzit până în 2016 și care a candidat pt prima data susținut frenetic de PSD (care este la fel cu PNL în Arad cel puțin )și care vine acuma după 4 ani să…ce? Cu ce? Adică e al doilea partid care te da la o parte… detaliile și problemele lui nu interesează pe cei ce votează.Au altele pe cap. Ei văd doar imaginea în ansamblu. Nu poți bate PNL Arad cu marșul bicicliștilor și bla-bla despre UTA!!! Aia vin cu realizări…Bulumac și în 2016 și acum cu nimic. Ce le pasă ălora din Gai,Bujac sau aiurea unde Ghiță le-a băgat canalizarea și le-a făcut străzile că Bulumac a salvat un parc? …in fine, Ca și independent va lua voturile celor ce susțin UTA și a prietenilor lor… din păcate PNL în afară de un USR+ unit…nu prea are de cine se teme pe plan local. Domnu’ Bulumac se pare că e din alta lume.

       +1 voturi
       +1
       -1
      • Pentru @Arădean,

       Sebastian este de mai bine ce 15 ani manager general la Valvetek in Zona Libera Curtici, o firma din industria constructoare de masini care produce valve si supape. Ma indoiesc ca l-ar tine aia daca ar fi doar un gargaragiu.
       Sebastian este membru fondator Suporter Club UTA, membru in Alternativa Civica Aradeana unde a avut o activitate civica pe care nu i-o poate contesta nimeni. La salvarea Parcului Eminescu el a dus cel mai mult greul oricat incearca unii si altii sa se aciueze si aici.

       Pana una alta omul este angajat in privat, este cap de familie si tata si are o responsabilitate fata de siguranta familiei sale, nu e un gargaragiu platit din bani publici sa dea toata ziua din coate.
       Daca aradenii i-ar da Aradul pe mana, fii sigur ca s-ar dedica total si si-ar da demisia din jobul actual insa pana atunci mi se pare ipocrizie sa il acuzi ca nu ai auzit de el. Poate nici nu ai cascat urechile suficient…

       +3 voturi
       +1
       -1
      • Bineinteles ca e subtire si ca nu are nici o sansa. Ce apreciez la el e ca s-a bagat in noroi si a incercat sa faca ceva in ultimii 4 ani. Stiu ca sun extrem cu parerile de la articolul asta, dar asta pentru ca pana la urma apreciez lucrurile pe care Seba le-a facut pentru SCU si pentru Arad in trecut, dar sunt dezamagit de modul in care a revenit acum dupa astia 4 ani (iar acum dupa mesajul de acum cu conspiratia de la „Brucsel” nu mai inteleg nimic). Si spun asta ca om ce l-a votat si a incercat sa convinga lumea la ultimele alegeri sa-l voteze. De multe ori m-am lovit atunci de reticenta oamenilor si asocierea lui cu PSD. Nimeni nu voia sa asculte de asta, iar daca ziceai ca poate nu e o idee buna care nu va aduce un castig, ca iei procentele PSD-ului si pierzi restul oamenilor (pana la urma si cu si fara PSD probabil tot pe la 20% era) ajungeai sa fii facut troaca de proci si tradator de echipa de campanie din spatele lui, pentru ca doar ei sunt destepti in orasul asta.

       0 voturi
       +1
       -1
      • @kidu: …eu îți vorbeam de grosul alegătorilor. Cei ce pot inclina balanța. In fine…
       Este irelevant daca are sau nu familie. Sau dacă e burlac. Alea sunt criteriile lu’ Firea Gabriela de Voluntari! Oricum eu mă îndoiesc de integritatea unei persoane atunci când candidează din partea unei mafii ca PSD sau PNL. De asta pe Lupaș nu-l voi vota ever. Oricâta independență se lauda că are. Nu poți să treci puntea până nu îți vinzi sufletul comuniștilor. N-ai cum. Dr. Oprescu din București e cel mai bun exemplu. Iar acest Bulumac și-a legat piatra de gât singur candidând din partea lor mai ales Într-un oraș pnlist.

       +1 voturi
       +1
       -1
  3. Plecarea lui Bulumac din Plus este un eveniment doar pentru Ludovic Notaros, susținătorul nr. 1 al lui Bulumac și în campania din 2016, când i-a moderat aparițiile publice, și acum, când l-a promovat deșănțat pe acest site. Pentru toți ceilalți, Bulumac nu înseamnă altceva decât un individ cu accente de veleitarist care ar fi vrut să prindă o funcție, când cățărat pe PSD, când cățărat pe USR-PLUS. Bulumac nu a făcut nimic care să demonstreze că ar fi un primar bun. Nu el a salvat Parcul Eminescu, ci arădenii care au fost acolo, mobilizați de presă și de mulți alții în afara lui Bulumac. Poate peste patru ani își amintește iar că ar fi pe undeva un os de ros și iese de la naftalină. Sau, de ce nu, la alegerile parlamentare, dacă își găsește un cuib unde să își depună ouăle.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dacă nu ar fi fost un eveniment nu v-ați fi strofocat să comentați aici, de ce va lipiți de non-evenimente?
    Da, Notaros a considerat și consideră cu Bulumac întrunea multe din calitățile pentru primarul Aradului. Asta e punctul de vedere a lui Notaros pe care îl explicitează în acest articol, punctând și slăbiciunea sa care a dus la depunerea armelor.
    Susținător însă nu a fost și nu este, fiind jurnalist, calitate in care a moderat mesele rotunde cu candidații de acum patru ani, mese la care au venit toti, minus marele om Falcă.
    Susținător sau opozant sunteți Dumneavoastră, nemaivorbind că din această poziție va înverșunați sa îl faceti praf pe Bulumac, in timp ce in alte comentarii mai jos i se recunosc totuși și ceva merite.
    Încercați să vă imaginați că mai sunt în tara asta jurnaliști care își fac meseria, adică spun ce gândesc și ce cred, nu ce vor să audă unii sau alții.
    De exemplu, Dumneavoastră!

    --2 voturi
    +1
    -1
  4. Faptul că Bulumac nu candidează este o non-știre. Eveniment și știre ar fi fost să fi candidat. Asta despre Bulumac. Am văzut și „dezbaterile” pe care le-ati moderat în 2016, după ce l-ați făcut praf în avans pe Falcă și i-ați ridicat adversarul în slăvi. V-ați așteptat să fiți apreciat pentru asta? La dezbaterile de anul ăsta ați fi făcut praf și USR, ca un moderator antepronunțat? Apropo, sunt curios să văd ce veți scrie în continuare despre echipa Plus….

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Mă mir cât de tare vă macină această non-știre.
    În rest, fiecare are dreptul sa judece după propriile sensibilități performanța unui moderator.
    Pe de alta parte este firesc ca cel aflat în funcție de 10 ani să fie ținta criticilor, contracandidații să îl atace. Ei sunt în dezavantaj în acest joc, nu știați?
    Era minunat dacă cu toate acestea sau chiar pentru asta ar fi venit să demonstreze că cei care îl critică greșesc.
    Nu a venit din lașitate și din calcul. A avut câștig de cauză din ambele direcții.
    Eu îl mai rețin însă și înainte de primul mandat în campanie electorala când îl făcea cu ou și cu oțet pe Popa. Atunci a fost ok sa fie criticat cel în funcție, când este el, Falcă, nu mai este în regulă?
    Vedeți că dezbaterile nu eu le-am organizat, am fost solicitat de organizatori să moderez. Acum nu se vor organiza dezbateri, ce să dezbați: că Bibi zâmbește mai frumos decât Sergiu, dar nimeni nu zâmbește atât de frumos precum Ghiță?
    Cât despre echipa PLUS, n-o cunosc, poate îmi livrați DVS niște informații că se pare că le aveți cu non-știrile.

    +1 voturi
    +1
    -1
  5. Toni dragă, Lajos este printre puținii jurnaliști pe care îi citesc cu plăcere. Chiar dacă uneori nu împărtășim aceleași idei. Spre exemplu, eu nu cred că Sebastian a fost „executat” la Bruxelles, dar asta nu înseamnă că eu am informația corectă. Iritarea mea, de unde și postarea, vine din faptul că pentru a avea opinii proprii și pentru a ni le putea exprima, acum 30 de ani au murit oameni. Și tu, Tony, știi asta, așa cum știi că și eu știu.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.