duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Bill Gates arestat, moșneagul de 180 de ani din India și alte rânjete ale pisicii Cheshire de pe Internet

  de Lajos Notaros | 14 mai 2020, 7:35 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  10

  Nu, nu a fost arestat.

  Spun asta, fără să fi verificat, de la început pentru amicii mei de pe FB care au fost șocați de veste, întrebându-se dacă este chiar adevărat, în loc să râdă cu gura până la urechi.

  Bill Gates nu are cum să fie arestat, este unul dintre personajele rare chiar luminoase ale marelui capital, deloc potrivit pentru rolul de „evreul care învârte lumea în jurul degetului său mic”, nemaivorbind de faptul ca umblă la biserică la catolici.

  Spre deosebire de Soros, un finanțist înainte de toate, Bill Gates este, probabil, ultimul exemplu al idealului american, un continuator al celor care au pus bazele tehnologiei moderne a comunicației: Hewlett și Packard, poate mai cunoscuți pentru cei de acum prin firma lor care este în continuare lider în domeniu: Hewlett-Packard sau HP mai pe limba cunoscătorilor.

  1 2

  Cei doi au început într-un garaj prin 39, așa cum și Gates a început într-un garaj cu amicul Allen prin 74, realizând în cele din urmă primul soft de calculator accesibil și celor care nu au pregătire informatică, lansând astfel, împreună cu IBM, calculatorul personal, de fapt baza tehnică a revoluției informatice din ultimii 30 de ani.

  Microsoft a devenit un nume cunoscut de toți cei care au un calculator iar banii au început sa curgă gârlă, cum e și firesc în astfel de situații „americane”.

  Fără Gates și al său Microsoft cei care azi îl văd în pușcărie nu puteau să posteze aberațiile lor pe FB, ar fi rămas niște neica nimeni printre ai lor, prostănaci cărora cei care îi cunosc le spun când vine vorba de lucruri serioase: nu te băga!

  Dar așa, prin invenția lui Gates și Allen, prin construcția lui Zuckerberg, au șansa să se dea deștepți și informați, nerealizând că laptopul, telefonul deștept și în cele din urmă Facebook-ul nu le poate da ce nu le-a dat Dumnezeu: minte.

  Internetul, această rețea mondială virtuală, a devenit posibil și prin contribuția lui Bill Gates, chiar dacă, ca orice instrument, folosit de idioți poate face mari deservicii celor care așteaptă mântuirea de la câte o invenție tehnică.

  2 3

  Minciuna, numită pe aici mai nou „fake”, este prezentă pe Internet exact ca în viața de zi cu zi, acolo având însă un avantaj masiv: poate fi și este confecționată cu scopul ascuns al manipulării, al propagandei atât de „profesionist” încât pentru cei nepregătiți este de nedistins de conținuturile reale și adevărate.

  Colportarea acestor „fake”-uri sau hoax-uri, cum se mai numesc prin lumea de limba engleză, este lăsată pe seama „babelor” de pe Internet, specialiste în bârfit și vorbit aiurea. Desigur, „babele” de pe internet pot fi de ambe sexe, de orice vârstă, esențial este subțirimea de minte și cultură.

  Compromiterea pe FB a lui Bill Gates a început de o vreme – se pare că Soros fiind prea bătrân nu mai poate personifica destul de bine „răul” de care au unii nevoie pentru a înțelege ce se întâmplă în lume. Au avut nevoie de un personaj mai puternic, mai prezent, dar la fel de bănos și implicat în tot felul de acțiuni de binefacere care pot fi contestate.

  În ziua în care a apărut hoaxul cu Bill arestat, am dat și de vestitul indian care a trăit 180 de ani și de fapt trăiește și acum, fiindcă o minciună pe Internet nu moare niciodată. Este un exemplu clasic al hoax-ului pe site-urile de socializare, îndeosebi Facebook-ul. A apărut în 2014 și de atunci bântuie Internetul precum fantoma tatălui lui Hamlet sau mai exact aidoma rânjetului pisicii din Cheshire.

  Am mai vorbit aici de acest rânjet (grin în engleză) clasicizat prin textele lui Lewis Carroll, un matematician, de altfel și el și care a scris vestitele povești cu Alice, traduse în românește cam cu întârziere. Dodgson, acesta fiind numele real al lui Carroll, a scris aceste povești adresate fetițelor prietenului său (Alice fiind cea mai mică), cu mintea unui om – a fost și preot anglican – care întrezărea de pe atunci – suntem prin 1870 – absurdul inerent civilizației în progres și complicare continuă.

  3 2

  Pisica din Cheshire este tot ce poate fi, dar nu există sau există chiar dacă nu ar trebui să fie. Cert este că prezența sa este marcată îndeosebi printr-un rânjet care plutește în aer, pisica fiind de mult plecată, dacă a existat vreodată sau cum spune Alice: pisică fără rânjet am văzut, dar rânjet fără pisică, niciodată.

  Ei, a venit, se pare, timpul, epoca rânjetului fără pisică.

  Moșneagul indian care a trăit 180 de ani și n-a murit încă, Bill Gates arestat fiindcă el a făcut covidul și 5G  ca să extermine lumea sunt de fapt rânjete ale pisicii Cheshire care bântuie internetul și îl va bântui până când va exista și vor exista oameni care în loc de înțelegere și explicație au nevoie de bârfe, mituri, invenții fără bază, minciuni până la urmă.

  Ne-am putea amăgi cu ideea că așa e în pandemie, izolarea și carantina ni s-au urcat la cap. Din nefericire însă nu covidul reprezintă pericolul cel mare, ci pandemia de prostie care ne lovește , pe zi ce trece, fără să ne dăm seama.

  Și dacă te gândești că aici, pe la noi, totul a început cu o găină care a născut doi pui vii…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Plec de la ziar. Ma duc acasa cu masina personala (un ML am mai vazut pe la ziaristi), in casa mea, proprietate personala pentru care am platit ani de zile sau inca mai platesc rate, mananc ceva de calitate si beau un coniac cu 300 lei sticla pe fotoliul stil Luis XV-lea. De cateva ori pe an ma duc in concediu. Imi tin copiii la facultate cu cheltuieli de cazare, hrana si diverse (unde pot intra tot felul de gadgeturi scumpe).
   Corect si normal.
   Cheltuielile astea le sustin din veiturile de la ziar. Ziarul imi suporta aceste venituri plus inca aproape atata impozite pe munca care merg la stat.
   Daca am cheltuieli de 1.000Euro lunar, atunci imi trebuie un venit de 1.000Euro + cca. 800 Euro amenda pe munca. Ziarul plateste 1800 Euro pentru mine.
   De unde are ziarul banii astia?
   Din publicitate in marea lor majoritate – daca este un ziar independent.
   Din tot felul de avantaje (rsurse publice acordate discretionar si ilegal) din sfera faptelor de coruptie daca sunt un oficios de partid, plus publicitate.
   Daca am ajuns la publicitate atunci ….
   aceasta vine cu venituri in functie de capacitatea de promovare. Capacitatea de promovare este data de numarul de accesari. Pentru ca banii din publicitate sa fie cat mai multi am nevoie, eu ziar, de cat mai multe accesari. Ca sa am cat mai multe accesari am nevoie de o imagine care sa provoace, de un titlu care sa provoace si poate si de ceva pe fond (nu mai este obligatoriu).
   Asa ajungem la principiul ziaristic al celor 3 ”S”: sex, sange, scandal.
   Acesti 3 ”S” ar trebui sa fie ponderati de niste reguli deontologice. Nu sunt, cel putin in Romania. Poate ar fi interesante niste dezbateri privitoare la solutiile posibile, realiste si efective care pot sa asigure o echilibrare a presei 3S!? Stu ca la Arad s-a derulat cu ceva ani in urma o dezbatere pe tema presei in care au fost identificate niste probleme si indicate niste solutii. Rezultatele dezbaterii au fost utile si concrete dar nu au fost urmate de niciun fel de masuri de corectie.
   Daca va deranjeaza face-news poate ca ar mai nimerit sa identificati niste cauze si sa propuneti niste solutii. Doar sa vin sa spun ca exista mult fake news si ca asta nu e bine si ar trebui sa fie bine ca sa fie bine sa nu fie rau, nu este suficient.
   Si in tot acest timp, eu imi platesc facturile!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dincolo de modul penibil în care va imaginati ziarist, ați ratat și ținta.
    Chestie de înțelegere sau bunăvoință. Am impresia, amândouă în acest caz.
    În articolul la care comentați pe lângă nu e vorba de cei trei „S” ai presei, ci de unicul „M” lipsă al cititorului și mai precis al trăitorului pe Internet.
    Adică, punct lovit în cazul Dumneavoastră.

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Poate ca gresesc. Admit asta. Mi-ar fi mai usor cu argumente dar poate ca vor fi zadarnice fiindca noi astia care nu suntem ziaristi ci doar mai prosti, oricum n-am intelege.
     Eu nu am criticat pe nimeni.
     Spuneti ca ziaristul prezentat nu este un model relevant. Presupun atunci ca majoritatea ziaristilor traiesc din donatii si sponsorizari, fac munca de voluntariat din pasiune dezinteresata, ei traind in realitate din credinta lor in adevar.
     Sa fii presa si sa critici fake-news dand vina pe consumatorul de senzational fara discenrnamant este putin deplasat. Poate ca daca ati putea ati da un edict prin care sa stabiliti cine si ce sa prefere sau care sa lobotomizeze pe toti cei care au niste preferinte care deranjeaza pe altii (mi superiori (pleonasm) si mai destepti).

     +1 voturi
     +1
     -1
     • „Sa fii presa si sa critici fake-news dand vina pe consumatorul de senzational fara discenrnamant este putin deplasat”
      Asta este în esență mesajul Dumneavoastră, așa cum reiese chiar din formularea proprie.
      Hai să le luăm la rând: a confunda presa cu un jurnalist sau cu cineva care publică în presă este cel puțin prostesc. A crede că presa nu trebuie să lupte împotriva propriilor boli, respectiv a circumstanțelor care îi perturbează activitatea, este de-a dreptul obtuz.
      A deduce că s-a dat vina pe consumator este chiar proces de intenție.
      În fapt s-a plecat de la un hoax de ultima oră, unul de-a dreptul infantil – arestarea lui Gates – încercând să se puncteze circumstanțele în care s-a născut și a fost receptat.
      Desigur, asta nu înseamnă că autorul a înțeles și a prezentat corect problema. Dar de aici pâna la a-l identifica cu presa și a i se imputa tot felul de vini, drumul este lung. Mult mai lung decât o lectură aprofundată și bine intenționată…
      Și era de ajuns dacă i se spunea autorului că greșește atunci când spune asta sau aia. Cu argumente, desigur, nu cu șopârle nedemne de un cititor care vrea să dea lecții „presei” și „presarilor”

      0 voturi
      +1
      -1
  2. Eu nu v-am jignit. Dvs. da. Gratuit.
   Economia in care traim determina oamenii sa umble dupa bani cu care sa-si cumpere cele de care are nevoie, sau nu, si sa-si plateasca impozitele. Este de ordinul evidentei. O parte, mica, din acestia au ca sursa de venit presa. Nu este nimic nepotrivit, jignitor, de blamat in asta.
   Consumatorul de presa este un cumparator de produse si servicii pe o piata libera si competitiva. Determinarea acestor cumparatori de a cumpara, eventual de la o anumita marca, devine vital pentru comert si pentru economie. Promovarea se face prin diverse moduri printre care si prin presa. Nimic nepotrivit in ceea ce spun.
   Promovarea este un venit pentru presa. In mod cert.
   Ziaristii au venituri din presa si presa din publicitate. Sumele sunt proportionale cu numarul de accesari (printre altele). Este un mecanism obiectiv de estimare a valorii publicitatii pe un suport electronic accesibil liber pe internet. NU am spus nimic care sa ofuscheze sensibilitatile cuiva.
   Ziaristii isi obtin veniturile si din sau mai ales din publicitate, respectiv din numarul de accesari. Este un mecanism simplu, de necombatut si deloc trivial.
   Ca oamenii pot fi catalogati dupa foarte multe criterii este iarasi de ordinul evidentei. Unii propun ca criteriu de distinctie intre oameni, deschiderea lor, sensibilitatea lor la stiri, informatii evident neadevarate. Blamarea acestor oameni nu poate fi o solutie. Solutii ar fi, de exemplu, programe de informare, educare si constientizare sau alte mijloace din zona artei, a educatiei etc.
   Singurul lucru care v-ar fi putut deranja ar fi putut fi apelul la identificarea de probleme si de solutii.
   Raspunsul dvs. a fost ca imi lipseste unicul ”M”.
   Cu ce nu eram de acord? Cu faptul ca ati identificat ca fiind gresite articolele cretine citite de niste idioti, care nu este gresit pe fond dar care sufera la capitolul logica. Articolele cretine sunt scrise de cei din presa in goana lor dupa accesari, vizializari, comentarii, like-uri, venituri din publicitte, bani etc. Ca exista un consumator de astfel de cretinitati trebuie vazut ca un fapt si nu ca o vina.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Eu cu atât mai puțin, citiți neatent și înțelegeți cum vă convine.
    Vă citez din nou: „Cu ce nu eram de acord? Cu faptul ca ati identificat ca fiind gresite articolele cretine citite de niste idioti, care nu este gresit pe fond dar care sufera la capitolul logica. Articolele cretine sunt scrise de cei din presa in goana lor dupa accesari, vizializari, comentarii, like-uri, venituri din publicitte, bani etc. Ca exista un consumator de astfel de cretinitati trebuie vazut ca un fapt si nu ca o vina.”
    Nu sunt de fapt articole și nu sunt scrise de jurnaliști pt clickbit. Sunt materiale de manipulare realizate pe site-uri specializate care nu au nicio treabă cu jurnalismul.
    Asta încercam să înțelegeți…Că nu e vorba aici de jurnalism, e vorba însa de ținta manipulării: cititorul neavizat, lipsit de M si de C (cultură).
    M-ul din commentul meu, ca si în text fiind generic, nu se referă la cineva personal…Credeam ca este evident…

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. am cateva intrebari referitor la bil Gates1. ce functie avea mama sa la IBM cand se lansa in garaj 2. de ce statul american i-a divizat firma in doua si spoi a vandut-o la coreeni si chinezi si i-a virat pretul in fundatie .3 ce parere au concurentii sai 4 . ce om poate sa spuna ca suntem prea multi???

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.