duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Acuma pe bune, între ce și cine alegem în 9 Iunie?

    de Lajos Notaros | 24 mai 2024, 8:00 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    11

    Depinde, ar veni răspunsul unui interlocutor așezat, cu capul pe umeri.

    Însă nu mai suntem pe vremea discuțiilor așezate și liniștite între oamenii aflați față-n față, discutând pe-ndelete la un pahar sau două, eventual în timp ce degustă ceva oferit de cel care se consideră gazda întrunirii. Lumea s-a mutat pe virtual și toate au devenit virtuale.

    Privirea nu mai caută ochii celui cu care stă de vorbă, aleargă de colo-n colo, căutând ceva de care să se lege, o greșeală, o prostie, ceva care să demonstreze că toți sunt proști în afară de cel care tocmai le spune asta.

    E o situație de pe acum banală, atât de obișnuită încât cei tineri sunt convinși că lumea a fost așa de când e și va fi la fel de acum încolo până în vecii vecilor.

    Pentru cei mai în vârstă – așa cum este și cel care vă scrie aceste rânduri – este din ce în ce mai greu, aproape imposibil să se facă auziți, să fie acceptați ca cei bătrâni din vechime, cei care, spre deosebire de cei tineri, au văzut și trăit lucruri despre care ceilalți, obișnuiți să stea pe FB, nici măcar nu au auzit. Și nici nu mai vor să audă, din moment ce trecutul este depășit și fără importanță, nu mai are rost să îți pierzi vremea cu poveștile bătrânilor.

    Corect, ar spune la asta omul care tocmai se conectează la laptop sau „degetează” pe digitalul de pe telefon, avem noi problemele noastre mult mai importante, nu are rost să ne pierdem vremea cu trecutul. Însă problema este că prezentul nici măcar nu există în afara noastră, privind spre ceilalți el tocmai se transformă în trecut, oferindu-ne ocazia să îi luăm la rost pentru că nu ne-au lăicuit postarea noastră de ieri.

    1 3

    Copleșiți de prezentul digital etern de pe ecrane pierdem ceva esențial pentru gândirea umană: capacitatea de a compara, de a judeca în funcție de situație, timp și loc. Pe FB toate sunt la fel în afara postărilor proprii, însă în realitatea palpabilă, cu miros și alte cele, lucrurile își relevă natura lor intimă, valoarea și importanța lor prin comparații în spațiu și în timp.

    Astfel omul digital nu mai realizează că în România nu s-a trăit niciodată atât de bine, că libertatea nu a fost atât de extinsă și reală, că oportunitățile sunt aproape infinite în comparație cu ce a fost pe aici acum 20-30 de ani, asta ca să nu mai vorbim de vremurile eroice din cărțile de istorie pe care nu le mai citește nimeni, eventual le comentează pe FB.

    Și în consecință, el, omul nostru, alegător pe deasupra, este chemat să îi voteze pe cei care îl vor administra – ceea ce înseamnă că se vor ocupa de el, de posibilitățile și oportunitățile sale – în următorii ani. Problema e dacă acest om, fără trecut și istorie, este oare în stare să-i aleagă pe cei mai buni, pe aceia care, nu doar în vorbe și pe FB, se vor putea ocupa onest și în cunoștință de cauză de acest lucru.

    2 3

    Aici este marea problemă. Dacă aceștia, cetățenii, adică, sunt destul de informați și hotărâți să aleagă, cum se spune pe aici, răul cel mai mic. Nu perfectul sau mai mult decât perfectul, pentru că așa ceva aici și în situația dată este imposibil. Dacă omul este în stare să discearnă între profitori și oameni de cuvânt, între impostori și competenți, între vorbe și fapte. Iar dacă este, are dorința și voința necesară să își rupă câteva ore de la treburi, inclusiv de la căutarea fericirii pe site-urile de socializare, să se ducă și să voteze în cunoștință de cauză.

    În chestiuni de acest gen, cele legate de oameni și de conviețuirea lor, de societate, adică, e bine să avem în vedere că omul este o ființă greu de anticipat și de prezis, putem noi face sondaje și aproximări cu carul, finalul este întotdeauna cel puțin altfel decât cel prevăzut, anticipat. În fond în asta consta unicitatea societății umane, că, spre deosebire de cele neumane, animale sau vegetale, produce mereu surpriza, acel ceva inedit și nou care face ca societatea de acum 2000 de ani să pară totalmente ridicolă față de cea de acum.

    Este aici însă o mare problemă, aceea că poate face acest lucru și în bine și în rău, din nou omul fiind singura formă de existență cunoscută care judecă lumea în funcție de acești termeni, chiar dacă ei, termenii, nu sunt nici foarte riguroși, nici foarte consecvenți.

    3 2

    Am elucubrat până aici gândindu-mă la dezorientarea majorității, mai ales tinere, atunci când vine vorba de alegerile din 9 Iunie. Și care sunt pentru administrație locală și reprezentarea la Uniunea Europeană. Foarte importante amândouă, în fond apartenența noastră la UE este un vis de secole care s-a împlinit până la urmă, și este foarte important cum îl visăm mai departe.

    De importanța administrației locale nici nu are rost să mai discutăm, acolo se decide dacă trăim într-o societate tâlhărească, mincinoasă, așa cum ne-am obișnuit multă vreme sau una făcută pentru oameni, pentru ca ei să se înțeleagă și să trăiască cât se poate de bine în condițiile date și care nu mai depind doar de ei.

    Desigur, eu știu demult cum voi vota. Nici nu are prea mare importanță, este un vot ca oricare altul, ceea ce vroiam să spun aici e că dacă renunți la vot sau dacă votezi fără să te fi gândit la consecințele votului tău, nu ai nici un drept să te plângi de cei aleși și de modul în care își fac sau nu își fac ei treaba…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ”Desigur, eu știu demult cum voi vota. Nici nu are prea mare importanță, este un vot ca oricare altul, ceea ce vroiam să spun aici e că dacă renunți la vot sau dacă votezi fără să te fi gândit la consecințele votului tău, nu ai nici un drept să te plângi de cei aleși și de modul în care își fac sau nu își fac ei treaba…”
      Pentru cei care știu cum vor vota este simplu să-i judece și condamne pe cei care nu votează … dar pentru cei care nu cred că ar trebui să-i suțină:
      – pe cei fără șanse fiindcă ar fi o rispire a votului
      – pe cei cu șanse dar care nu reușesc să ne câștige încrederea
      situația, indiferent cât te gândești la consecințele votului tău, este una imposibilă.
      Și sunt de părere că răul cel mai mic este echivalent cu declararea oficială a morții democrației. Ca să mă numesc alegător, ca să pot să admit că am dreptul de a vota liber, ar trebui să pot să aleg între candidați și să nu fiu silit să votez o listă sau alta făcută de un șmecher sau altul.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Mersi de comentariu. Chestia cu răul cel mai mic este moartea democrației este identică cu ideea celebră cu moartea ca fiind negarea vieții. Adică paradoxul vieții conștiente, caracteristice doar omului. A știi, dar a nu se preda, nu știu dacă înțelegeți unde bat…

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. Am înțeles dar nu se prea potrivește la ce am spus fiindcă prin moartea democrației se înțelege acceptarea predării – respectiv acceptarea că suntem nevoiți, obligați, limitați, constrânși (opus ideii de alegere liberă) să votăm doar ce vor ei.
      Binarț a avut ”decât 14600 voturi”, cam 8% din opțiunile de vot. Dacă trendul scăderii încrederii în PNL este real, va avea șanse, în condițiile în care se păstrează rata absenteiștilor, la maxim 7%.
      Dincolo de faptul că din punct de vedere a principiului proporționalității, procentul este mai mult decât jenant, se deschide posibilitatea ca un alt candidat să poată obține și el acest prag de cca.7%. Care să fie, asta-i întrebarea:
      – Wiener – care va trebui să-și facă o majoritate cu PNL, cu PSD sau cu AUR pentru o majoritate decizională în CLM Arad?
      – Cheșa – care va trebui să-și facă o majoritate cu PNL, USR și/sau AUR?
      – Aslău – care va trebui să ăși facă majoritate cu PNL, PSD sau USR – asta în condițiile în care ei afirmă că nu vor face parteneriate cu alte partide …. gargară pentru retarzi?
      Astfel eu sunt obligat, nevoit, constrâns, limitat, forțat (… și alte sinonime în opoziție cu definiție dreptului de vot liber și a dreptului de candida în condiții de egalitate de șanse) să votez unul din ăștia 3. Așa ajung la răul cel mai mic.
      Nu mai bine îi las pe alții să susțină pe cine vor ei și să fie apoi complici la mizeria ce urmează – fiindcă nu va ieși nimic bun din trupele de hoți ce compun aceste 3 partide. Și așa am șansa să-mi păstrez un minim de decență și de seninătate.
      Și da, sunt de acord că creșterea absenteismului va fi favorabilă candidatului partidului care deține administrativ controlul tuturor instituțiilor publice dar și a celor private dar conectate la bani publici.
      Cumva trebuie ca răul reprezentat de caracatița liberală să fie atât de mare încât să umbrească dreptul meu la decență (absentare sau anularea votului) și să mă determine să votez dintre cei 3 candidați care mie nu-mi inspiră încredere.
      Și așa revenim recursiv la cauza problemei care nu este discutată de nimeni, niciodată: sistemul electoral este nedemocratic și partizan intereslor celor care sunt deja la privilegii și care îl modifică discreționar astfel încât să ăși conserve aceste privilegii.

      +11 voturi
      +1
      -1
    3. @Hîc…
      „Și așa revenim recursiv la cauza problemei care nu este discutată de nimeni, niciodată: sistemul electoral este nedemocratic și partizan intereslor celor care sunt deja la privilegii și care îl modifică discreționar astfel încât să ăși conserve aceste privilegii.” – ok, total de-acord…., dar NEDUMERIT:
      .
      – ȘTIȚI că cei „de la butoane” VOR FACE ORICE – citez: …”ca să â(î)și conserve aceste privilegii” (exact ca cei din justiție „pensiile speciale”), dar propuneți… „să vorbim” ! (sic) – vă citez: „cauza problemei nu e discutată de nimeni”…
      .
      Și dacă ar fi discutată (și chiar A FOST DISCUTATĂ de nenumărate ori – exact ca și „pensiile speciale”), atunci , ce…. ? S-ar schimba ceva ? I-ar apuca, brusc rușinea pe „oamenii sistemului” și ar corecta Legea Electorală ? Cum vă imaginați că fără vreo CONSTRÂNGERE o vor face?
      Și CUM să-i constrângi….?
      Printr-o nouă Revoluție? Cu cine….?
      Prin măsuri individuale disperate ca ale slovacului erudit, care l-a împușcat pe premier?
      Sau prin formarea de „trupe asasine”, contra politicienilor corupți, sub sintagma de „gherile ale dreptății”…?
      Sau prin „minune divină” ?
      Cum altfel credeți că poate apărea „de la sine”, schimbarea acestui sistem electoral mizerabil (inclusiv votul primarilor într-un singur tur, e o mizerie, nu doat listele de candidați) ?
      .
      Tot vă lamentați ca în povestea drobului de sare, FĂRĂ SĂ VENIȚI CU O SOLUȚIE PRAGMATICÂ.
      Cum credeți că se poate produce această schimbare a unei Legislații ABUZIVE și DISCREȚIONARE?
      Doar prin discuții? Doar cu „vorba frumoasă”?
      S-A VOTAT OFICIAL ȘI LEGITIM Parlament de 300 de parlamentari… , s-a implementat ceva ?
      .
      Deci, retorica asta mioritică, resemnată și blazată „că nu avem oricum ce face NOI”, mi se pare din cale-afară de otrăvitoare, pt că, de fapt, AVEM CE FACE:
      – să SCHIMBĂM, și să tot schimbăm pe indivizii „de la butoane” , până vom avea „mâna bună” și-i vom nimerii pe cei cu moraliatate.
      Până atunci, DA, votăm răul cel mai mic !
      .
      PS: – la piață, ești cel mai tâmpit comerciant dacă vezi că bananele ți se înnegresc mai repede decât ritmul lor de vânzare (din varii motive, chiar și independente de tine), dar tu nu le scazi prețul, chiar și sub cel de achiziție (deci nu accepți „răul cel mai mic”), și preferi să rămâi cu același preț „până-n pânzele albe”, chiar dacă asta înseamnă SĂ PIERZI TOT ce ți-a mai rămas….!
      Ei, asta mie mi se pare cea mai curată tâmpenie, și este similar cu a nu vota „răul cel mai mic”, în lipsă de altceva mai bun…
      .
      Problema noastră mare e, de fapt, alta, pe care, nimeni „nu pune degetul”:
      .
      ••• NU SUNTEM ÎN STARE SĂ ÎNȚELEGEM care, de fapt, e „răul cel mai mic” ! ●●●
      .
      Iar asta chiar e problema NOASTRĂ, nu a altora…

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. @Dd
      Povestea cu bananele din piață în varinata mai naivă este puțin diferită.
      În ”piață” sunt autorizați să comecrializeze banane doar 4 comercianți. Toți cei patru comercianți au de vânzare doar banane deja negre (gunoi nu banane). Nici alte fructe sau legume nu mai sunt că sunt doar cei 4 comercianți autorizați și municipiul reședință de județ nu are decât o piață (e chiar realitatea după desființarea pieței catedralei). Tu ai de ales între oferta unuia din cei 4 comercianți fiindcă ți se spune că fructele sunt sănătoase și că dacă nu cumperi nimic atunci vei avea probleme de sănătate – vitamine, fibre etc.
      Și le vei duce acasă copiilor banane stricate, eventual pe cele mai puțin stricate (răul cel mai mic).
      Care este soluția pragmatică? Este să se informeze și conștientizeze că ”piața” este coruptă, defectă, nefuncțională astfel încât oamenii să ajungă să ceară, în număr tot mai mare, tot mai des și tot mai clar că vor o ”piață” liberă. Poate că alții consideră, așa ca tine, foarte matur, rațional, exigent …… că dacă cumpără banane stricate, respectiv pe cele mai puțin stricate, până la urmă va apărea un licăr de lumină în tărtăcuța comercianților și vor ajunge să pună pe tarabă și fructe proaspete și asta în condițiile în care au demonstrat în ultimii 30 de ani că nu au de vânzare decât deșeuri pe post de fructe.
      … tu propui păreri puține dar ferme. Propui să se cumpere banane stricate de la comerciantul cel mai onest din piață. Poftă bună!

      0 voturi
      +1
      -1
    5. Pentru toti de mai sus @hac;enola;dd si alții! Sper sa nu ma cenzurați! Toti ne lamentam si nu dam soluții?! In condițiile sistemului electoral “democratic” actual , chiar nu exista soluție care sa poată schimba ceva. Indiferent câți vor participa la vot , ce vor vita,rezultatul se stabilește de cei care “ centralizează “ voturile, in cazul românesc STS!!!! Unde Dumnezeu s-a mai văzut ca un serviciu secret sa centralizeze voturile ????? Chiar stiu ce vorbesc. Am fost in Biroul Electoral Județean , stiu exact rezultatele la prezidențiale intre Basescu si Nastase, intre Basescu si Genoa! La nivel județ Arad. Da , a câștigat pe bune Basescu . Dar!!! Scorul a fost 51 la 49 . Cand surpriza ! La scorul oficial parca a fost ceva 64 la 36 !!!! Ce sa mai comentam ?! Cred ca toata lumea care nu este încrâncenat accepta faptul ca in ambele scrutinuri Basescu a pierdut . Si totusi a fost zece !!!!!!! ani președintele țării ! Dar sa revenim . Aici sa nu ma credeți sadic sau sălbatic sau altceva. Pentru a putea schimba ceva trebuie o “ acțiune de curățenie” (gen revoluție dar nu cu victime din rândul unor eroi civili , necesare sa justifice shimbarea)sa dispară efectiv , fizic niște “speciali” :foști si actuali politicieni, SRI -isti , ofițeri de rang înalt, judecători, procurori si alți speciali”speciali” !! Aici sa vedem daca acceptați sa publicați! Inca o data nu este incitare la violenta , dar Spune-ți daca in mod democratic in condițiile sistemului actual este posibil sa schimbam ceva ?!

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Noi cam publicăm orice care nu trece în vulgar și indecent. Vă înțeleg revolta, mai ales având în vedere cele mărturisite aici. Însă îmi permit să vă spun că, totuși, cum e, cum nu e, trîim, poate prima dată în istorie într-o democrație reală. Chiar dacă este mai coruptă decât ar fi de dorit. Tocmai de asta am atras atenția asupra importanței participării masive la vot. Este o primă șansă a schimbării. Ca băieții să nu poată ”manipula” fără să riște revolta populară…Pentru că da, aveți perfectă dreptate, nu ar strică o mică curățenie pe aici…

        +8 voturi
        +1
        -1
    6. BULETINUL DE VOT CARE ESTE FOLOSIT LA ALEGEREA MEMBRILOR CONSILIILOR LOCALE
      Salahoriul (Consiliului) Local – (Sunt foarte dificil de găsit lingăi-adepți proști și analfabeți, cei ce fac pipi la comandă).
      Buletinul pentru consilieri pe care ștampila cu mențiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere – unei posibile inițiative de „reinițializare” a societății. – motivul-1, – motivul-2 …- motivul-n+1
      Cinematograful Dacia (și terenurile aflate în aceeași situație) sunt date în folosință gratuită de către salahorii (consilierii trădători) locali din Arad

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.