sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Energia geotermală, darul de la Dumnezeu pe care încă ne chinuim să ni-l punem în traistă

    de Valer Mărginean | 28 martie 2024, 9:53 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Al patrulea workshop organizat în Arad pe tema utilizării energiei geotermale, s-a desfășurat, la Expo Arad, marți, 26 martie în organizarea Central European Economic Development Network Nonprofit (CED), adică, Rețeaua de Dezvoltare Economică Central-Europeană – Biroul Regional Arad. CED este o organizație susținută de Ministerul de Externe al Ungariei, scopul său declarat și asumat fiind acela de a deschide calea firmelor maghiare pentru noi piețe de desfacere, de a le facilita contactul cu firme, în cazul nostru, din România.

    În domeniul utilizării energiei geotermale, această activitate a CED în Arad și în întreaga zonă de vest a României este de tip win-win, adică o situație care produce un rezultat reciproc avantajos atât pentru firmele maghiare, cât și pentru cele române. Dar mai ales pentru administrațiile locale române care au posibilitatea să învețe din experiența vecinilor în ce privește utilizarea acestei resurse de energie regenerabilă, gratuită, care este apa geotermală.

    Și asta, pentru că Ungaria este cu mult înaintea României, chiar dacă în ultima vreme și administrațiile noastre locale încearcă să recupereze din decalaj. Ar fi greu de spus că există o foarte mare emulație în acest sens, dar putem spune că există un grup de primari entuziaști și hotărâți să miște lucrurile din loc. Între aceștia, merită amintiți primarii comunelor Semlac, Letiția Stoian și Zerind, Alexandru Simandi, prezențe constante și active la aceste întâlniri.

    Geotermal, dar mai bine electoral

    La workshopul de marți au fost reprezentate și primăriile din Seleuș (prin secretarul comunei, Dorin Truț), Pecica, Sântana, Socodor, Buteni, Valcău de Jos, județul Sălaj (prin primar, Ioan Roșan). Ca și în urmă cu un an, când a avut loc precedenta întâlnire de acest fel, unii primari fie ignoră invitațiile, fie își trimit reprezentanți fără pregătire sau fără putere de decizie. Fără comentarii, să nu se spună că intervenim în chestiuni electorale.

    Desigur, fiind un „atelier de lucru” pentru specialiști în domeniu, prezentările celor șase firme maghiare au fost tehnice. Și, evident, s-au adresat specialiștilor – în foraje, pompe de căldură, filtre și tehnici de ventilare sau tobogane acvatice și așa mai departe.

    Am reținut, totuși, un avertisment adresat celor care investesc în ștranduri: nu toate ștrandurile sunt de succes, așa cum se poate vedea acum în Ungaria. Ideea este că odată cu construirea unui ștrand, trebuie să fie clar cui se adresează acesta, exemplul oferit fiind acela al unui ștrand pentru bicicliști, în care până și dulapurile din vestiare erau cu specific ciclo.

    Sfatul a fost să se ferească de ștrandurile „generaliste”, pentru că, ceva ce se adresează tuturor, până la urmă se dovedește că nu se adresează nimănui.

    În cadrul unor „discuții libere” sau „de pauză”, unii primari au scos în evidență rigiditatea autorităților române în ce privește acest tip de investiții, ce ar putea fi explicată fie prin lipsa unor ghiduri și a specialiștilor atât la nivelul ministerelor, cât și al firmelor care pot asigura servicii de consultanță, proiectare și asistență tehnică în domeniul energiei verzi (în general, nu doar a energiei geotermale).

    Vezi și: Seleușul intră în secolul XXII și devine independent energetic. Primarul Cristian Branc, după o muncă de șapte ani, dă lovitura cu un proiect de 8,6 milioane de euro

    De precizat că, din câte știm, în Arad există o singură firmă care poate asigura astfel de servicii și cu care au lucrat toate primăriile care au accesat fonduri europene pentru utilizarea energiei verzi, în special geotermale.

    geotermal strand

    În final, am aflat și o veste bună pentru toți cei interesați să-și bage în traistă acest dar de la Dumnezeu care este energia geotermală: la sfârșitul lunii mai vor apărea noile ghiduri…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Interesant (pt. participanți) e doar workshop-ul, propriu-zis, restul e sudoare , muncă și lupta „cu morile de vânt” (adică cu birocrația, cu Gică-Contrașii puși în posturi -cheie , pt care ar însemna să și muncescă la birouri, și să-și bată și capul – pe care nu-l au… și cu inerția clasei decidente).).

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.