miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Enel te pune pe așteptare! E isterie în tot județul. Nervi și beznă în județul Arad

  de Lucian Dănilă | 20 septembrie 2017, 12:00 PM | Știri Arad

  3

  Știri Arad. Furtuna de duminică a lăsat, în nici jumătate de oră, oameni fără acoperișuri, fără culturi, dar și fără energie electrică. Au fost atinse toate localitățile din județ, dar și din Timiș, mai ales de aici, din Caraș Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara și Bistrița. Practic, tot vestul României a fost măturat de mezociclonul de duminică, unul care se pare că se va repeta în perioada imediat următoare.

  Localități întregi au rămas fără energie electrică. Dacă în municipiul Arad lucrurile în mare parte au fost rezolvate de cei de la Enel, în alte localități este dezastru. Suntem convinși că la Enel telefoanele sună într-una, dar la fel se întâmplă și la noi la redacție. Oamenii ne sună și plâng la telefon, iar pe messenger ne apar zilnic zeci de mesaje de genul: „nu avem curent de trei zile!”

  În același timp, dacă suni la Enel, ești pus pe așteptare zeci de minute.

  La Covăsânț, localitate de care am scris în ultimele două zile, sunt încă probleme mari. Cei de la Enel au rezolvat câteva dintre probleme, dar mulți dintre cetățenii acestei comune plâng, la propriu, disperați că nu au energie electrică.

  „Am sunat la Enel de trei ori. Prima dată am fost pusă pe așteptare 22 de minute, a doua oară 24 de minute, a treia oară 19 minute. Mi-au spus sec: nu există plângere… Suntem într-o situație disperată. Au venit cei de la Enel, au reparat ce era de reparat pe jumătate de stradă și au plecat. Și duși au fost… Aici, și nu este vorba numai despre mine și despre familia mea, sunt oameni cu copii mici. Nu putem folosi mașina de spălat, ni se strică alimentele în frigidere și în lăzile frigorifice, iar casele ne-au fost decopertate și nu le putem repara, deși țigle am găsit într-un interval scurt de timp, pentru că cei care le repară au nevoie de curent la bormașini. L-am sunat și pe primarul din Covăsânț și a fost foarte elegant, în ghilimele, evident: ce vrei doamnă, să mă urc eu pe casă?, m-a întrebat el”¸ne spune Lavinia din Covăsânț.

  La Fântânele, aproximativ două străzi sunt în continuare fără energie electrică. Probleme mari sunt, însă, la Tisa Nouă, sat aparținător comunei Fântânele, acolo unde mai bine de jumătate din localitate nu este alimentată cu energie electrică.

  „Noi îi înțelegem oarecum în aceste zile pe cei de la Enel. Este clar că au foarte mult de lucru, dar problema aceasta nu trebuia să apară acum și trebuia rezolvată mai din timp. De ani de zile, cei de la Enel și cei de la Eon Gaz sunt obișnuiți doar să citească contoarele, dar nu au făcut mai deloc investiții în infrastructură, în stâlpi, în fire, iar acum acest lucru se vede. Probabil că se înregistrau probleme chiar dacă ar fi făcut investiții, dar cu siguranță nu erau atâtea și atunci echipele de intervenție își terminau treaba mai ușor și mai repede”, ne spune Mircea din Fântânele.

  Probleme mari sunt și în vecinătate, la Frumușeni și Aluniș. Mai multe străzi nu au energie electrică nici acum, la mai bine de 70 de ore de la furtună, iar oamenii de aici sunt și ei disperați.

  „Cei de la Enel spun că nu de la ei este problema ci de la stâlpi. Pe lângă că stâlpii nici nu au căzut, stau și mă întreb, ai cui sunt stâlpii? Ai mei, sau a celor de la Enel? Noi stăm fără curent de trei zile, se strică tot în frigidere…”, spune Cristian din Frumușeni.

  Reginald Andronic, primarul comunei Frumușeni, spune că „cei de la Enel sunt acum în localitate și lucrează. Normal trebuiau să termine până aseară la ora 18, dar au mai lucrat și azi noapte și astăzi. Sperăm să se rezolve în cel mai scurt timp problemele”.

  Vărădia de Mureș este o altă localitate în care problema alimentării cu energie electrică este destul de gravă.

  Cei de la Enel au trimis un comunicat pentru mass-media, în urma declarațiilor făcute de premierul Mihai Tudose care i-a numit „îngrozitori” în urma problemelor înregistrate mai ales în județul Timiș.

  „Ca urmare a eforturilor echipelor E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor din cursul zilei de ieri, în timpul nopţii şi în cursul zilei de astăzi, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de circa 165.000 de clienţi, astăzi la ora 20:00. Vor continua să lucreze în timpul nopţii 19 de echipe ale E-Distribuţie Banat şi ale firmelor contractoare. Acestea au ca prioritate intervenţia la avariile înregistrate pe liniile de înaltă şi medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienţi, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupţi şi a celor de metal îndoiţi, în special în judeţul  Timiş, dar şi în Caraş Severin, Hunedoara şi Arad.  Reamintim că un număr de 26 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuţie Banat. Operatorul de distribuţie lucrează în continuare conform procedurilor situaţiei de urgenţă, nivel 2. Cooperăm cu autorităţile care au atribuţii în situaţii de urgenţă şi care au sprijinit intervenţia echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor. Este de menţionat că în regiune s-au produs condiţii meteo neaşteptate, excepţionale, care au afectat funcţionarea reţelelor de electricitate, ca urmare a vântului puternic, care a atins peste 90 km/h şi în unele cazuri, peste 100 km/h”, arată comunicatul Enel.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Trist. Foarte trist. La simulari stam bine, spre foarte bine. „La” realitate suntem dezastru. De ce oare? Toate alarmele pt. simulare de cutremur, inundatii, incendiu, etc., sunt anuntate cu mult innainte, astfel incat autoritățile si cei implicati sa aibe timp sa se aseze pt poze. De ce nu apasa nimeni, inopinant, „butonul ” de alarma, sa vedem un exercitiu real?
   Duminică, desi fara inundații, cutremure sau incendii, am vazut ca suntem „la pământ ” si la propriu si la figurat…si inca nu am avut…furtuni adrvarate, a batut doar vantul putin mai tare ca de obicei…

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.