duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update Elisabeta Lipă a împărțit medalii la „Naționalele” de Ergometru desfășurate la Arad. Ce este Ergometru?

  de Dan Lazăr | 5 martie 2023, 8:47 AM | Sport | Știri Arad

  0

  Peste 300 de sportivi reprezentând 22 de cluburi din țară au fost prezenți, sâmbătă, la Sala Sporturilor „Victoria”, unde s-a desfășurat Campionatul Național de Ergometru.

  Prezentă în calitate de președinte al Federației Române de Canotaj, celebra Elisabeta Lipă a oficiat festivitățile de premiere la categoriile juniori, seniori și master. Lipă a anunțat că și-ar dori în 2024, când federația de canotaj va împlini 100 de ani, organizarea la Arad a unei competiții pe Mureș, locul de naștere a acestui sport în România. Românca Elisabeta Lipă a fost primul sportiv din istorie care a câștigat șase medalii olimpice la canotaj, record pe care și l-a doborât de două ori, ajungând primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice.

  Ce este un Ergometru?
  Ergometrul este un aparat de antrenament care imită secvența de mișcări practicată de canotori în barcă, mai mult în ceea ce privește efortul fizic, nu și ca tehnică. Aparatul nu simulează balansul lateral al bărcii. În timpul iernii, atunci când condițiile meteo nu permit canotorilor să iasă pe apă, folosirea ergometrului este metoda perfectă pentru menținerea condiției fizice.

  Componentele de bază în mișcarea specifică de vâslit sunt: atacul (este faza mișcării de schimbare a sensului de la revenire la trecere – pe apă se poate identifica mai ușor cu faza de introduce a palei vâslei sau ramei în apă), trecerea (faza activă a mișcării de canotaj sau faza de propulsie), degajarea (faza de terminare a unei mișcări cu schimbarea de sens dintre trecere și revenire sau punctul de legătură dintre două mișcări) și revenirea (faza de legatură dintre degajare și atac când sportivul se ghemuiește pregătindu-se pentru o nouă faza de propulsie).

  Ergometru poate fi de două feluri, magnetic sau hidraulic, ambele cu o lungime de 8.2 metri.

  UPDATE.

  Clasări pe podium ACS West Sport Arad:
  TĂTARU IULIAN – BANCIU NARCIS – aur în proba de dublu/master
  IERCAN CĂLIN – aur master
  ILA GHEORGHE – argint master

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.