În jur de șase elicoptere militare au survolat Aradul luni seara





Fără un anunț oficial despre transportul militar, un anumit număr de elicoptere militare au survolat Aradul luni seara, în jurul orei 21. Câțiva arădeni au reușit să fotografieze aparatele de zbor, în timp ce alții au reușit să le identifice prin intermediul unor site-uri web care urmăresc în timp real poziția avioanelor aflate în zbor.
Numărul exact al elicopterelor militare care au zburat peste Arad nu este cunoscut, dar cei mai mulți arădeni susțin că au numărat în total șase aparate de zbor, iar cu ajutorul site-ului flightradar24, mai mulți arădeni au identificat și modelul acestora.
Între orele 21:10 și 21:30, site-ul flightradar24 a indicat zborul unor elicoptere Boeing CH-47 Chinook pe această rută, cu destinația Craiova. Același website indică faptul că elicopterele cu codul de identificare GRIT41 (H47) aparțin Armatei Statelor Unite ale Americii.
(foto: Denyssa Raluca, Mihai Răducă, Sivec Larisa Alesia / grupul de Facebook #ânpreună pt cetățeni Aradului)
Zborul este confirmat și de site-ul radarbox.com, care arată, de asemenea, că elicopterele au pornit din Pápa (județul Veszprém, Ungaria) și au aterizat la ora 22:25 la Craiova (vezi captura de ecran de mai jos).
Rolul elicopterelor Boeing CH-47 Chinook este transportul aerian greu, respectiv transportul aeropurtat al trupelor, al pieselor de artilerie și reaprovizionarea militară, potrivit Wikipedia. Elicopterele Chinook au fost achiziționate de către 16 țări, cei mai mari utilizatori fiind Armata de uscat a Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii.
Ultimul comunicat MApN (din 23 octombrie) care ar putea avea o legătură cu elicopterele observate deasupra Aradului este despre reuniunea Comitetului mixt româno-american, în care se menționează „eforturile integrate de implementare a inițiativelor de securitate, a acordurilor și a cooperării în domeniul securității, cu accent pe regiunea Mării Negre” și „furnizarea de sprijin la nivel militar pentru țara noastră”. Redăm comunicatul în rândurile de mai jos:
Oficiali ai Ministerului Apărării Naționale s-au reunit, săptămâna trecută, la București, cu reprezentanți din cadrul Comandamentului European al SUA (USEUCOM) pentru a discuta aspecte legate de cooperarea bilaterală și situația de securitatea din regiunea Mării Negre.
Generalul de brigadă Mihail Iancu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, și generalul de brigadă Bryony Terrell, adjunctul directorului USEUCOM pentru planuri, politici, strategie și capabilități, au coprezidat discuțiile unei noi ediții a Comitetului mixt româno-american în domeniul apărării.
Printre subiectele abordate s-au numărat cadrul legal aferent comitetului comun și eforturile integrate de implementare a inițiativelor de securitate, a acordurilor și a cooperării în domeniul securității, cu accent pe regiunea Mării Negre.
„Pe măsură ce lucrăm împreună cu aliatul nostru important, România, recunoaștem necesitatea de a adânci apărarea securității Mării Negre pentru a contracara amenințările regionale”, a declarat gl. Bg. Terrell. „Aceste discuții bilaterale periodice reprezintă un pilon pentru construirea cadrului de inițiative de securitate colectivă menite să răspundă acestor nevoi și să construiască relații solide și strategice”, a evidențiat adjunctul directorului USEUCOM pentru planuri, politici, strategie și capabilități.
Pe lângă furnizarea de sprijin la nivel militar pentru țara noastră, prin exerciții, antrenamente și alte capablități, SUA și România au două aranjamente de implementare care susțin prezența SUA în România. Printre acestea se numără Acordul de Cooperare în domeniul Apărării din 2005 și Acordul privind Sistemul de Apărare Antirachetă al Statelor Unite, ambele furnizând capacități critice de descurajare și apărare pentru flancul estic european.
„Parteneriatul nostru cu SUA este cheia securității în regiunea Mării Negre și pentru modernizarea apărării noastre. Suntem pe deplin angajați să sprijinim trupele SUA în România în timp ce îmbunătățim cooperarea și interoperabilitatea ”, a declarat gl. Bg Iancu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.
Discuțiile bilaterale SUA-România întăresc acordurile actuale, identifică oportunități și abordează provocări noi sau în curs de evoluție în domeniul securității strategice ca parte a unei apărări colective capabile.
Comentariile portalului
,,cocorilor"
Str. Retezat nu poate fi colț cu Cocoșilor...
Proteste pentru ce?