vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Elevi de top. Faceți cunoștință cu Mihnea Ciachir, al doilea campion arădean la Olimpiada de Istorie din 2016

    de Tomck@t | 22 aprilie 2016, 1:59 PM | Interviuri | Recomandările editorilor

    1

    Desigur, nu încercăm să facem ierarhizări aici, în schimb trebuie să recunoaștem că am omis un amănunt important ieri, atunci când am anunțat că tânărul Vladimir Cristea a obținut locul I, pentru al doilea an consecutiv, la Olimpiada Națională de Istorie. Însă anul acesta, Vladimir nu este singurul elev care a atins această performanță. În 2016, Aradul se poate mândri cu două locuri întâi, ceea ce este o premieră pentru orașul nostru. Mai mult, după mediile elevilor, Aradul a ieșit pe locul II pe țară, după Buzău. 

    Al doilea tânăr campion la istorie cu care vă facem cunoștință, așadar, se numește Mihnea Ciachir, este cu un an mai în vârstă decât Vladimir și este elev în clasa a XII-a la Liceul German „Adam Müller-Guttenbrunn”. Special Arad l-a luat la întrebări, ca să-l cunoaștem mai bine:

    – Felicitări pentru locul I obținut, Mihnea! Povestește-ne despre această Olimpiadă de Istorie. Ce subiecte ai avut, ai învățat din greu sau, dimpotrivă, a fost ușor pentru tine?

    – Mulțumesc frumos. Când am auzit că Olimpiada va fi organizată la Brăila, am știut că vom avea din start un dezavantaj din cauza drumului și a oboselii. Totuși, organizatorii s-au străduit să ne ofere condițiile optime pentru a fi în formă în ziua probei. Nu pot să spun că am avut un subiect greu, dar cerințele au fost destul de complexe și trebuia să știi foarte bine cum să-ți împarți timpul. Asta a fost poate cel mai dificil: lupta cu timpul. Ca în fiecare an, m-am pregătit temeinic pentru această olimpiadă.

    – Deci nu este primul an în care participi la Olimpiada de Istorie. La alte Olimpiade ai mai participat? Sau istoria e singura materie pentru care ai o pasiune?

    – Nu, nu este primul an. În clasa a VIII-a m-am calificat pentru prima dată la faza națională și de atunci am participat în fiecare an la această fază. În gimnaziu am mai participat la Olimpiada de Germană și la Olimpiada de Limba și Literatura Română.

    – Dar e prima oară când obții locul I?

    – Da, este prima dată. În clasa a VIII-a și în a X-a am obținut mențiuni, locul 5, respectiv locul 4, dar pe podium nu am reușit să urc până acum.

    – Poți să ne dai câteva exemple din subiectele pe care le-ai primit la această Olimpiadă?

    – La primul subiect am avut de tratat două problematici importante din istoria românilor și anume: formarea și consolidarea statelor feudale românești și totodată perioada Evului Mediu. La subiectul al doilea am avut de redactat o sinteză despre „Evoluția României în contextul relațiilor internaționale din secolele XIX-XX”.

    – Ce știi despre istoria Aradului? În ideea că… te pasionează acest subiect?

    – Nu am studiat în amănunt acest subiect, dar știu că încă din Evul Mediu există o așezare numită Arad pe locul actualului Vladimirescu. Cu timpul, această așezare s-a dezvoltat atât din punct de vedere demografic, cât și economic, mai ales în sec. XVIII. Putem să ne mândrim că, în acea perioadă, în care ne aflam sub Imperiul Habsburgic, Aradul avea o pondere demografică și economică mai mare decât a Oradiei și Timișoarei.

    – Dar despre arhitectura Aradului ce părere ai? Și dacă tot discutăm despre arhitectură… despre turism? Te întreb pentru că – și sper că nu te superi că-i aduc în discuție – alți doi tineri arădeni, foarte buni și ei la istorie, activează în Arad Free Tours. Probabil ai auzit de acest proiect. E vorba de Vladimir Cristea și Eugen Rogojan, cel din urmă fiind elev chiar în liceul în care înveți și tu.

    – Da, Eugen este chiar cu mine în clasă. Pe Vladimir îl știu de la fazele naționale. Aradul are cu ce se mândri în ceea ce privește arhitectura sa. Din păcate, multe clădiri istorice sunt într-o stare destul de avansată de degradare.

    – Ești în clasa a XII-a… probabil că ai deja o idee clară despre viitorul apropiat. Unde te vezi după liceu? Vrei să-ți continui studiile în Arad, altundeva în țară sau în străinătate?

    – Sunt hotărât să rămân în România. Aș vrea să-mi continui studiile urmând o facultate de drept. Mă pregătesc pentru examenul de admitere de la București dar încă oscilez între Cluj și capitală.

    – Ce alte pasiuni mai ai? Ce fel de muzică îți place? Ce filme? Cărți, sport, timp liber etc…

    – Îmi place sportul. De mic, părinții mei, mai ales tata, m-a încurajat să fac sport. Am început cu înotul pe cand eram încă la grădiniță, iar mai apoi am făcut polo până în al doilea an de liceu. Sportul pentru mine este o deconectare, o relaxare psihică. Chiar în perioada pregătirii, atunci când simțeam că am nevoie de o pauză, mergeam să mă plimb pe mal cu bicicleta. Îmi place, de asemenea, să citesc. Citesc când îmi permite timpul cărți de beletristică, dar în general citesc cărți cu teme istorice sau politice. Diplomația de Henry Kissinger ar fi un exemplu. În timpul pregătirii am citit cărți despre istoria modernă și contemporană a României, „Contribuții privind viața politică din România” (Ioan Scurtu) sau „Istoria României” (M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, P. Teodor).

    Sursa foto: pagina de Facebook a lui Mihnea Ciachir

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.