vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Echipă a Liceului Special „Sfânta Maria” din Arad, la Campionatul Național de Pedalat în Tandem

  de Special Arad | 16 octombrie 2018, 9:54 PM | Sport

  0

  32 de echipe mixte (văzător – nevăzător), au luat startul la ce-a de-a treia ediție a Campionatului Național de Ciclism în Tandem, desfășurat în data de 13 octombrie, la Cluj-Napoca, pentru a celebra astfel Ziua Bastonului Alb – Ziua Mondială a Persoanelor cu Deficiențe de Vedere. Sportivii provin din școlile speciale pentru persoane cu deficiențe de vedere din toată țara, dar și de la Asociația Pontes din Cluj. Echipa de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad a fost compusă din echipele mixte văzător – nevăzător Darius Moise și Ciprian Truță, Flavius Bulboacă – Cătălin Curt, Gabriela Grigoraș – Gheorghița Grigoraș. Profesor coordonator Mariana Crișan.

  Campionatul Național de Ciclism în Tandem a fost organizat de cluburile sportive Tandem Arena si Clujul Pedalează, ca parte a proiectului Tandem BikeFland, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, care a pedalat în tandem cu un prieten până la Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012.

  La categoria masculin, câștigătorii sunt: George Andrei și Tudor Aldea, de la Tandem Arena –  locul 1, Robert Iacov și Alexandru Șerban de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău –  locul 2 și Cristian Cojita alături de Robert Georgiu, echipaj Pontes – locul 3.

  La categoria feminin, locul 1 a fost câștigat de echipajul Pontes Ioana Galan – Alina Dinuta, locul 2 l-a ocupat Maria Mosora și Simona Hojda de la Liceul pentru Deficienți de Vedere Cluj, iar locul 3 a revenit echipei Delia Maria Datcu și Andreea Ion de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.

  Mobilitatea redusă a tinerilor cu deficiențe de vedere, i-a determinat pe inițiatorii proiectului să găsească și să ofere acestora soluții și posibilități de practicare a unor activități sportive și de relaxare. Proiectul Tandem BikeFland oferă tinerilor cu deficiențe de vedere din 5 școli speciale din țară, posibilitatea interacțiunii cu sportivi valizi, formarea de echipe și, nu în ultimul, rând plăcerea mersului pe bicicletă.

  Ca parte din proiect, în perioada 3 – 10 august 2018 a avut loc la baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, prima tabără de inițiere în ciclism, pentru 23 de copii și tineri cu deficiențe de vedere. Copiii au fost însoțiți de 23 piloți voluntari de biciclete tandem, iar bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării pregătirii au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator. După terminarea cantonamentului, bicicletele tandem și echipamentele sportive au fost date spre folosință școlilor speciale din care provin copiii, pentru a fi utilizate în cadrul orelor de sport și nu numai. Proiectul Tandem BikeFland a continuat prin organizarea Campionatului Național de Ciclism în Tandem, din 13 octombrie, de la Cluj.

  Partenerii Campionatului Național de Ciclism în Tandem au fost Primăria municipiului Cluj-Napoca și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.

  În urma implementării tuturor etapelor din proiectul Tandem BikeFland peste 300 de elevi cu deficiențe de vedere, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România, vor dobândi cunoștințe necesare pentru o viață activă. Atât profesorii de sport, cât și voluntarii și-au asumat responsabilitatea să folosească bicicletele tandem primite de școlile vizate în cadrul proiectului, în activități sportive sau de relaxare, care să înlesnească o interacțiune firească între tinerii cu dizabilități și comunitățile lor de proximitate.

  Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

  Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiecte cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului, precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri.

  Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.