joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update E oficial: s-a anulat majorarea impozitelor pe clădiri și terenuri. Ce vor face arădenii care au plătit deja?

  de Raluca Medeleanu | 17 ianuarie 2018, 2:25 PM | Administraţie | Topic special

  2

  Consilierii locali municipali au votat astăzi revocarea hotărârii din decembrie 2017 prin care se majoraseră cu 25% impozitele pe clădiri și terenuri. Decizia a fost luată la inițiativa primarului, în urma unui scandal stârnit de USR Arad, partid ai cărui doi reprezentanți, Sergiu Vlad și Florin Stana, au și participat la ședința Consiliului.

  L-am întrebat pe Pavel Neamțiu, directorul executiv al Direcției Venituri, în ce situație se află acum, în urma revocării acestor majorări, arădenii care și-au plătit deja dările, dat fiind faptul că acest lucru s-a putut face începând cu 15 ianuarie, iar locuitorii orașului sunt cunoscuți ca persoane care își achită cuviincios impozitele, încă de când se dă undă verde plății. Acesta ne-a declarat că situația va fi rezolvată, fiind puse în discuție două variante pe care arădenii le vor putea alege: să li se restituie banii sau să li se scadă acei bani din impozitul următor.

  Revenind la ședința CLM de azi, deputatul USR Sergiu Vlad a luat cuvântul indicând din nou excedentul bugetar care, spunea acesta, crește de la an la an, astfel existând bani suficienți de acolo pentru oraș. „Municipiul nu trebuia să-și mărească nivelul de impozitare, mai ales că Guvernul PSD a ridicat prețul la gaz, alimente etc.”, a spus acesta. Vlad a cerut de asemenea primarului să crească nivelul bonificației de la 5% la 10%, ca răsplată pentru arădenii care plătesc integral impozitele.

  Consilierul municipal local PSD, Beniamin Vârcuș, a ținut să felicite reacția arădenilor față de scumpiri, opinând că „Așa era normal să se întâmple. Era de-a dreptul incredibil să scumpim impozitele și să dăm vina pe Guvern, când Aradul are cel mai mare excedent bugetar din ultimii ani”.

  Viceprimarul Bognar a recunoscut că simte o ușurare că s-a renunțat la această scumpire, însă a atras atenția că banii din excedentul bugetar reprezintă țintele strategice ale Aradului. „(…) înseamnă dezvoltare, înseamnă că vrem să îndreptăm Aradul pe drumul pe care avem strategii. Noi, în 2002, când am semnat strategia, toți consilierii au votat-o”.

  Pe de altă parte, consilierul independent Marin Lupaș l-a întrebat pe primar de unde a venit dintr-o dată această generozitate. „De când sunt consilier, de 6 ani, nu s-a dat niciun pas înapoi când a fost vorba de taxe”, a subliniat acesta.

  Gheorghe Falcă a explicat că excedentul bugetar înseamnă banii care merg mai departe de la un an la altul pentru proiecte deja începute și a motivat răzgândirea sa în ceea ce privește majorarea impozitelor pe clădiri și terenuri drept un „sictir” adus USR-ului, mai ales după ce a analizat veniturile în bugetul orașului pe care le-ar fi adus această majorare și a constatat că nu e o sumă atât de mare:„Noi nu am vrut să facem modificări la impozite. Am făcut doar la cel pentru clădiri. Dar am constatat că venitul era de 800 mii de euro, în schimb campania USR a mințit că ridicăm toate impozitele. Mai mult, BERD (n.red. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) ne-a returnat 8 milioane de euro, astfel am luat decizia să renunțăm la această majorare”, a spus primarul.

  E interesant că nici în cadrul conferinței de presă din 12 ianuarie, nici de această dată, primarul nu a adus în discuție deloc plângerea penală care i-a fost intentată, plângere care devine nulă prin retragerea majorării.

  UPDATE ora 21:00

  Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Arad, până la ora actuală peste 7000 de arădeni au plătit deja impozitele.

  „Până acum, 7847 de arădeni şi-au plătit impozitele pe proprietare, la bugetul local fiind încasată, suma de 2.562.000lei. Pentru a scăpa de grija a oparte din datoriile la stat şi pentru a primi reducerea de 5%, 3768 de contribuabili au achitat integral impozitele aferente anului 2018”, se arată în comunicatul trimis.

  Reamintim că cei de la Direcția Venituri ne-au declarat că persoanele care au plătit deja impozitele (în perioada dinainte de anularea majorării) vor fi despăgubite.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.