sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  E momentul lui Adi Petre! De ce mă bucur și de ce cred că a ales bine când a ales FCSB?

  de Lucian Dănilă | 17 februarie 2020, 8:12 AM | Recomandările editorilor | Sport

  1

  L-am cunoscut în primăvara anului 2014, când avea 16 ani și de multe ori era varianta a doua pe care antrenorul său, Cristian Păcurar, o alegea în atacul juniorilor de la UTA. Cel folosit mai des era David Popa, care era cu un an mai mare.

  Se vedea că are nerv, dar și stofă de mare atacant. De câte ori intra, Adrian Petre marca gol sau goluri, iar la meciul decisiv cu Banatul Timișoara a reușit o „dublă” care a calificat UTA mai departe. Tot în acea primăvară, Adi Petre a înscris și în poarta Craiovei și făcea 2-1 la pauză într-un meci jucat pe legendara arenă din Vlaicu. A fost, însă, meciul în care Andrei Ivan a marcat de cinci ori și oltenii au câștigat cu 5-2. Nu a trecut mult timp și am scris un articol despre el în care-l prezentam ca pe „noul Zlatan”. Unii au râs atunci, dar mulți dintre ei aveau să-i scandeze numele de foarte multe ori în sezonul 2016-2017. Ce a făcut Petre atunci este unic în istoria post-decembristă a Aradului. A marcat 28 de goluri pentru UTA în campionat și încă unul la barajul pentru promovarea în Liga 1 pierdut în fața celor de la ACS Poli. Folosit și la juniori, a marcat de 4 ori în poarta celor de la Viitorul Constanța și UTA devenea supercampioana României la U19! Nu mai râdea nimeni de „noul Zlatan”, cel care între timp a devenit Adrian Petre și atât…

  S-a transferat în toamna anului 2017, la doar 19 ani, în Danemarca, la Esbjerg. A evoluat un sezon în liga secundă, dar a promovat și în următorul an a prin chiar Europa League. La naționala U21 a marcat un gol Croației în minunata campanie din Italia, acolo unde România a jucat semifinala contra Germaniei, iar în toamna care a trecut a mai reușit o „dublă” împotriva Ucrainei, echipă care avea zece campioni mondiali la U20 în teren!

  Lucrurile la Esbjerg au mers, din păcate pentru el, tot mai rău. Gruparea din Danemarca este pe penultimul loc și riscă să se întoarcă în liga secundă după doi ani.

  Petre voia o altă provocare după doi ani și jumătate în Danemarca. Cea mai bună ofertă pentru el a venit din România, de la FCSB, echipa lui Gigi Becali, chiar cel care l-a vrut și în vară. Atunci nu s-a putut, dar acum, Petre a semnat și a devenit din nou coleg cu Dennis Man și Răzvan Oaidă, cei alături de care a crescut la juniorii clubului UTA.

  petre 2

  Mulți spun că este un pas înapoi, dar poate nu este. Dintr-o perspectivă este posibil, aceasta fiind aceeași despre care am scris în cazul lui Dennis Man în toamnă. Da, la FCSB, prin implicarea patronului, lucrurile o iau de multe ori pe o pantă care nu are nimic în comun cu profesionalismul. Jucători folosiți la insistențele patronului, jucători ținuți în tribune pentru că așa vrea patronul, jucători mutați pe diferite posturi tot la cererea lui Becali, sau jucători umiliți de declarațiile aceluiași personaj.

  De ce cred că Adi Petre nu va deveni o victimă a lui Becali? Pentru că are o inteligență mult peste media jucătorilor din campionat, pentru că știe unde s-a dus și este pregătit din punct de vedere psihic pentru un eventual atac și pentru că este tânăr, iar Becali îi va cere mereu lui Vintilă să-l folosească, fiind chiar acel număr 9 care lipsea echipei în condițiile în care Gnohere abia se mișcă.

  Mă bucur că Adi Petre a ales FCSB pentru că aici este mai vizibil. Pentru că acum, fiind mereu în vizorul selecționerilor Mutu sau Rădoi, Petre are șansa să facă pasul la echipa națională de seniori. Am spus de mai multe ori că, în perpsectivă, Adi Petre va fi un atacant mai valoros decât George Pușcaș. Pariul nu este neapărat acesta, pariul este că Adrian Petre, în vitorul apropiat, va deveni titularul de drept din atacul echipei naționale și este un jucător care poate marca cel puțin 20 de goluri pe sezon în Liga 1. Face parte dintr-un grup de jucători care a crescut împreună la loturile de juniori, ca Florinel Coman, Dennis Man, Răzvan Oaidă, Dragoș Nedelcu, Denis Olaru, sau chiar Olimpiu Moruțan, ceea ce cu siguranță îl va ajuta foarte mult pentru integrarea cât mai rapidă în lotul celor de la FCSB.

  Cred în Adrian Petre pentru calitățile lui, pentru ceea ce a arătat la UTA, la loturile de juniori și de tineret, dar totodată cred în Adrian Petre pentru că el crede în el. Nu am cunoscut niciodată un tânăr mai încrezător în calitățile sale decât este Adi.

  FCSB are un început de an foarte slab, cu înfrângeri la CFR și Dinamo, cu remiză în meciul cu Clinceni și victorie chinuită la Voluntari. Este momentul perfect ca Adi Petre să își facă intrarea. Și am încrede că o va face cu stil ;).

   

  23 de goluri a marcat Adrian Petre pentru Esbjerg în doi ani și jumătate în meciurile din campionat

   

  „Am hotărât împreuna cu familia mea, cu impresarul, că ar fi cea mai bună decizie în acest moment al carierei mele și cred că am făcut o alegere bună.

  Am așteptări foarte mari pentru că e cea mai bună echipă din România și sunt fericit că am reușit să ajung aici. Personal, îmi doresc să câștigăm titlul, ăsta este primul obiectiv al meu, sper să pot să ajut echipa să reușim acest lucru și am mare încredere ca putem reuși”, (Adrian Petre, conform TelekomSport)

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.