miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  După tot tărăboiul pe care l-a iscat macheta, Consiliul Județean susține că nu se va tăia niciun copac în noul parc „Bujor Buda”

  de Raluca Medeleanu | 9 septembrie 2019, 3:31 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  Atât Asociația Pro Urbe, a cărui președinte a fost Bujor Buda, cel după care va purta numele noul parc din centru, cât și multe alte persoane din Arad (și nu numai) își exprimau săptămâna trecută îngrijorarea față de soarta arborilor care se află la ora actuală pe spațiul verde de lângă hotelul Continental, atunci când vor începe lucrările de „schimbare la față”.

  Să recapitulăm. Consiliul Județean a anunțat în 29 august că intenționează să valorifice terenul dintre hotelul Continental și fosta Prefectură a Aradului, întrucât la ora actuală este lăsat de izbeliște. A anunțat astfel că urmează să amenajeze un parc care va purta numele „Bujor Buda”, în cinstea scriitorului și jurnalistului Bujor Buda, președinte al Pro Urbe, care s-a luptat toată viața pentru un oraș frumos și civilizat. Potrivit instituției respective, proiectul și execuția parcului vor fi efectuate de S.C. Stacons S.R.L., respectiv Asociația „Rubio-Pro Copilărie, Pro Viață”, Stacons angajându-se să elaboreze proiectul tehnic necesar obţinerii autorizaţiei de construire (faza DTAC şi PT), iar Asociația Rubio să amenajeze exclusiv pe cheltuială proprie spațiul verde aferent terenului susmenționat.

  În aceași timp, vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea, a făcut publică pe pagina sa de Facebook o machetă care dezvăluia cum ar urma să arate parcul respectiv, ceea ce a scandalizat experții în urbanism. Asociația Pro Urbe a lansat în online următorul mesaj:

  „Parcul din fața hotelului Continental va purta numele președintelui fondator al asociației noastre. Bujor Buda merită pe deplin acest gest din partea Consiliului Județean. În parc va fi amplasat și un bust al lui.
  Poate ar fi meritat și un proiect de mai bună calitate, elaborat cu mai multă dăruire, dar cum Bujor Buda a fost un om foarte blând și tolerant, acceptăm că momentan acesta este nivelul calitativ al prezentărilor de proiecte în Arad.
  Tot respectul pentru cei care și-au oferit gratuit munca. Mulțumim Consiliului Județean pentru inițiativă.
  Buji, vezi de acolo de sus, nu? Ce zici?”
  , întrebau retoric reprezentanții Pro Urbe.
  viitorul parc bujor buda arad
  O altă reacție a venit și de la arhitectul Michael Iovin, expert în urbanism, care la ora actuală trăiește în SUA. Acesta spunea:

  „Am râs destul azi dimineață cu colegii de pe grupul ARHITECȚI ROMÂNI pe seama acestei randări. Domnule, dar nici gratuit nu se poate face așa ceva! Acum îmi vine să plâng. Vor mai tăia niște copaci maturi…”, afirma domnul Iovin, la o postare de pe Facebook.

  „Bujor Buda merită un parc sau stradă care să-i poarte numele. Parcul (și toată esplanada din fața Hotel Astoria/Continental) au fost proiectate de Miloș Cristea. Deja au fost parțial distruse (bazinul transformat într-o alee inutilă, spațiul verde și statuile sunt neîngrijite. Ar fi dureros să fie transformat în “chestia” (scuze, dar nu știu cum s-o numesc!) din imagine”, spunea Adela Cristea, nora marelui arhitect arădean Miloș Cristea.

  După atâta tărăboi în mediul online (zeci de comentarii), Dorin Stanca, directorul Stacons SRL, a reacționat, subliniind că randarea/macheta cu viitorul parc care circulă pe internet nu îi aparține. „Doresc să menționez că randările respective nu aparțin firmei Stacons. Proiectul nu este încă întocmit”, afirma Stanca, în urmă cu o săptămână.

  Am dorit să aflăm care este poziția oficială a Consiliului Județean Arad în ceea ce privește soarta copacilor, astfel că am trimis un mail la care am primit chiar astăzi răspuns.

  Potrivit Consiliului Județean, niciun copac nu va fi tăiat. Lăsăm mai jos răspunsul primit, pentru „garanție” pe viitor:

  raspuns cja copaci

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.