sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dublă expoziție, astăzi, la Galeria Alfa. Pictură – Massimo Pompeo (Italia) și sculptură – Ioan Grecu (Moldova)

    de Special Arad | 21 august 2018, 1:10 PM | Cultură

    0

    Filiala din Arad a UAP vă invită la Galeria Alfa astăzi, 21 august, la ora 18, la vernisajul expoziției de pictură „Tessiture” de Massimo Pompeo (Italia) și, concomitent, la vernisajul expoziției de sculptură „OF100+” a lui Ioan Grecu (Republica Moldova).

    Despre artiști:

     

    Massimo Pompeo

    Massimo Pompeo este un artist italian născut în 1957 în Latina, Italia unde își desfășoară și activitatea artistică. Este absolvent al Liceului de Artă din Latina și licențiat în pictură la Academia de Bellearte din Roma. Din 1976 participă la numeroase expoziții personale și colective, biennale și trienale din Italia și din alte țări. Începănd cu această perioadă artistul își începe căutările în vastul domeniu al artelor vizuale care vizează ca formă de expresie semnul , caligrafia si texturile. Lucrările sale, prin desemantizarea scrisului și a imaginii fac trimitere la lettrism. Scrisul de pe operele artistului sunt scrieri care suprapun cuvinte, fraze si texte pe pânză, lemn, fier, zinc, argint, pe oglinzi și suprafețe din sticlă.

    În 1984 este invitat de Federica di Castro și intră în „Laboratorul de cercetare și experiment” a Calcografiei naționale a Romei pentru a lucra pe cercetare.

    Din vasta activitate artistică și academică a pictorului italian menționăm ca puncte de reper în dezvoltarea operei sale și a activității de cercetare și predare invitația făcută lui Massimo de direcotrul Jordi Rosés y Pou care se va concretiza cu posipilitatea de a preda între 1985-1991 în Spania. Artistul va preda simultan hehnici de incizie cartografică la Escola d’Estiù Internacional din Gravat și la Centrul Interbațional de Cercetare din Calella, Barcelona.

    Între 1986 și 1987 predă tehnici calcografice în cadrul cursurilor internaționale de gravură „G.B. Piranesi”, la Sermoneta, provincia Latina iar în 1987, în urma concursului susținut, începe acivitatea de predare la Catedra de Educașție aristică în cadrul școlii gimnaziale din provincia Latina.

    În 1998 începe prezentarea proiectului „Arta în școală” proiect care a ajuns la a XXX-a ediție și care cuprinde expoziții de artă contemporană pentru diverse instituții de învățământ.

    Din 2006 face parte din mișcarea artistică „Interspazialista”. Deasemeni Massimo Pompeo este promotorul „CASA ARTE- Școala civică de muzică”, acociație culturală care se naște în ideea de a promova, disemina și susține toate modurile de exprimare artistică.

    În 2016 aderă la „Grupul ATMOSFERA 7” coordonat de Ermina Turilli. Predă desen și istoria artelor în cadrul Liceului Științific de stat G.B. Grassi din Latina. Este director artistic al expozițiilor CASETTA DELLA MUSICA din Latina, Italia.

    Vasta sa operă artistică este marcată de studiul și reinterpretarea vechilor hărți într-o maineră nouă, expresivă și plină de simboluri care invită privitorul operei sale să mediteze la insemnătatea și diversitatea vechilor culturi și civilizații. Bogăția de simboluri, de referințe la istorie fac legătura dintre trecut și prezent. Artistul transmite bogăția și diversitatea culturală a trecutului integrînd-o cu subtilitate si rafinament in prezent și facînd trimitere la viitor.

    Expoziția propusă de Massimo Pompeo publicului arădean va fi găzduită în luna august de Galeria Alfa din Arad. Denumită „TESSITURE”- Texturi acestă expoziție marchează întreg parcursul artistic al pictorului . Limbajul artistic și conceptual al operelor fac trimitere la lettrism într-o manieră contemporană fiind marcată de gestul decompunerii în care Massimo renunță la concretețea literelor pentru a trimite privitorul spre un traseu spontan în care lirismul creațiilor este o desemnatizare a mesajelor cumulate în cursul traseului sau artistic de o mare valoare și încărcătură simbolică.

    Ioan Grecu

    1990-1994 Sculptura, Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu clasa profesorului Nikolaus Otto Kruch. Cluj-Napoca, România
    1985-1990 Pictură şi grafică, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă. Chişinău
    2015, până la zi Preşedinte, Comisia de Supraveghere, UAP RM
    2003-2006 Preşedinte, Secţia de sculptură, UAP RM
    2003, până la zi Profesor sculptură. Colegiul Republican de Arte Plastici Alexandru Plămădeală, Chişinău
    1997-1999 Specialist coordonator. Direcţia Patrimoniu Cultural, Arte Plastice, Ministerul Culturii, RMC
    1997-2007, Membru al consiliului pentru evaluarea ţinutei artistice a creaţiilor
    2010, până la zi sculptural-monumentale şi monumental decorative, Ministerul Culturii,Republica Moldova
    1997 Titularizat, membru,Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova
    1995 Titularizat, membru AIAP UNESCO
    1994 Membru stagiar, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova
    1994-1998 Lector, Facultatea de Pictură şi Grafică, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Chişinău
    1991 Debut cu sculptura Dansul înălţării. 27 martie 1918, Casa Matei, expoziţie studenţească, Cluj-Napoca, România

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.