joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    DSP Arad vrea o acțiune de combatere a insectelor și șobolanilor care ne „acaparează” orașul din cauza gunoaielor

    de Special Arad | 3 mai 2018, 2:54 PM | Știri Arad

    0

    (foto: cfcnews.com)

    „În cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de data 10.05.2018”...

    Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad solicită cooperarea Primăriei Arad, a Consiliului Local Municipal și a Consiliul Județean Arad, printr-o scrisoare deschisă, pentru organizarea şi desfăşurarea unei acţiuni de combatere a artropodelor (insecte, milipede, centipede, arahnide, crustacee) şi a rozătoarelor (șoareci și șobolani), responsabile de transmiterea maladiilor. De asemenea, DSP Arad anunță că ridicarea deșeurilor menajere de pe raza municipiului Arad se monitorizează de către „Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii”.

    „Având în vedere riscul pentru sănătatea publică prin declanșarea unor epidemii creat de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere în municipiul Arad, în temeiul Ordinului ministerului sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, art. 82 din norme (1) vă solicităm organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort. Acțiunile de combatere se vor desfășura în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de data 10.05.2018”, se arată în comunicatul – scrisoare deschisă a Direcției de Sănătate Publică a Județului.

    „De asemenea, Consiliul local și Primăria vor comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi a rozătoarelor, conform prevederilor art 82 , alin. 4 din Ordinul MS mai sus menționat. Precizăm că reziduurile solide depozitate şi neutralizate incorect, exercită efecte negative direct asupra populaţiei, cât şi indirect, prin contaminarea celorlalţi factori de mediu”, se mai arată în același comunicat.

    Sintetic, principalele efecte negative pot fi grupate astfel:
    •  favorizarea înmulţirii muştelor şi a altor insecte care la rândul lor sunt vectori a numeroase microorganisme patogene;
    •  constituie locuri de adăpostire şi dezvoltare a rozătoarelor: şoareci, şobolani;
    •  conţin numeroşi agenţi patogeni şi paraziţi care având suport nutritiv bogat supraviețuiesc în reziduuri timp mai îndelungat;
    •  impurificarea aerului prin produşi gazoşi rezultaţi prin descompunere, mai ales în sezonul cald;
    •  influenţează nefavorabil individul din punct de vedere psihic, prin aspectul inestetic şi mirosurile neplăcute.

    Pentru îndrumare tehnică de specialitate se pot solicita informații specialiștilor din cadrul DSP Arad la numărul de telefon 0257.254.438 sau adresa de e-mail [email protected].

    De asemenea, DSP Arad anunță că situația privind ridicarea deșeurilor menajere de pe raza municipiului Arad se monitorizează de către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, constituit prin Ordinul Prefectului nr. 341/26.04.2018.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.