marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  DSP Arad: „Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viață”

  de Special Arad | 26 noiembrie 2021, 1:54 PM | Sănătate

  0

  Comunicat. Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad, prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății derulează în luna decembrie 2021 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.
  Scopul campaniei- de informare despre importanța acestor boli transmisibile:
  – pentru a garanta că fiecare persoană este informată despre impactul acestor boli transmisible asupra persoanei și societății ,
  – conștientizarea riscurilor de infectare,
  – pentru a accelera măsurile de prevenire și control necesare stopării globale a fenomenului,
  – promovarea testării pentru depistarea HIV și HV
  Grupurile țintă: populația generală, profesioniști din sistemul sanitar
  Sloganul campaniei este: Acces echitabil, Vocea tuturor contează!
  Tema campaniei este: STOP HIV, TUBERCULOZĂ, HEPATITĂ

  În România:
  În sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. In anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA.
  Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 – 11618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puține față de anul precedent.

  Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234).

  Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viață, nu doar in termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare.

  Toate Statele Membre europene și partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB și HV, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naționale.
  Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună.

  Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile și cu COVID-19.

  În multe privințe, eliminarea BT – HIV, TB, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.
  Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor BT este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene .

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.