DSP Arad, despre vaccinul gratuit antigripal

  de Special Arad | 5 noiembrie 2018, 10:53 AM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad anunță că una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală, dar care poate fi insoțită de numeroase complicații, de aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut:

  – vârstnici (peste 65 de ani),
  – copii (peste 6 luni)
  – bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice),
  -gravide cu risc crescut de a contacta infecția si cele in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina),
  -personalul medical sau care lucreaza in colectivitați de copii sau instituții de ingrijire (crese, gradinițe, scoli, aziluri de batrâni, spitale, policlinici etc.) si toți cei care doresc să se protejeze.

  Conform recomandărilor OMS, Campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie

  Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripă. Este bine sa stiți că virusul gripal se gasește intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamnă că, daca v-ati vaccinat este posibil să contactați o infecție cu alt tip de virus gripal, insă veti face o forma mult mai ușoară de boală dacă sunteți vaccinați.

  Datele in ce privesc cazurile de gripă in județul Arad, in sezonul de iarnă 2017-2018,confirmă un numar de 76 cazuri, cu 7 decese, ceea ce denotă gravitatea acestei afecțiuni.

  Ca în fiecare an, Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie, și unitățile sanitare cu paturi. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale OMS, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

  La nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, s-a solicitat un numar de 17.300 doze de vaccin antigripal.
  Pănă la această dată, s-au primit și distribuit 13.900 doze de vaccin antigripal trivalent in 4 tranșe, dupa cum urmează:

  Tranșa I-in 17.09.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare
  Tranșa II-in 05.10.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare
  Tranșa III-in 16.10.2018, 5500 doze, distribuite Unităților Sanitare și Medicilor de Familie
  Tranșa IV-in 23.10.2018, 6600 doze, distribuite Medicilor de Familie

  Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnavire să solicite vaccinul gratuit.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.