miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  DSP Arad anunță debutul campaniei „Cu Un Zâmbet Mai Aproape De Sănătate!”

  de Special Arad | 5 martie 2022, 2:01 PM | Administraţie

  0

  Comunicat. În luna martie, Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad, prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, organizează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru elevii din clasele 0-IV și are ca obiective creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia:

  • creşterea numărului de elevi informați pentru a adopta comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale;
  • formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

  Pe data de 20 martie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI)  sărbătorită anual. Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale  aduce in atenția opiniei publice și a profesioniștilor aceste probeleme și promovează intervenții eficiente.

  Conform Institutul Național de Statistică, în România, în anul 2020, un număr de 15720  medici stomatologi erau înregistrați în sistemul privat, cu 420 mai mulți față de anul precedent. În sistemul public, deși s-a înregistrat creșterea cu 1060 a numărului de stomatologi în anul 2020, față de 2019, numărul total al stomatologilor existenți în sistemul public a fost mai mic cu aprox. 85% față de cel din sistemul privat. În județul Arad, în anul 2020, au fost înregistrați în mediul public un număr de 14 medici stomatologi, cu unul mai puțin față de anul precedent, în timp ce în sistemul privat s-a menținut același număr de medici stomatologi ca și în anul precedent – 385.

  Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.  Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1 % dintre participanții la studiu fumează.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.