Drumul către Târnova, coșmarul oricărui șofer care își respectă mașina. Modernizarea, încă pe „hold”, în așteptarea fondurilor europene | Foto / Video





Deși încă din 2015 se discuta despre modernizarea drumului Arad – Pâncota – Târnova din bugetul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 alocat pentru vestul țării, partea birocratică pare, ca de obicei, să ne sufoce, iar mașinile ni se distrug complet până a mai apuca să inaugurăm cu ele drumuri mai bune.
Când a fost anunțată includerea acestui drum în Programul Operațional, în urmă cu 3 ani, CJA declara că reabilitarea DJ 709 Arad – Pâncota, împreună cu DJ 792C Buteni – Șilindia – Târnova – Pâncota, se va ridica la aproximativ 29 milioane de euro. Reprezentanții instituției informau că modernizarea propriu-zisă va începe prin 2016. (Mai multe, AICI). Doar că… așa cum ne-am obișnuit în țara care-l face pe Kafka să suspine, lucrurile încă nu s-au pus în mișcare.
Până la startul reabilitării oficiale prin POR, Consiliul Județean a mai efectuat cârpeli provizorii, în ultimii ani, pe întreaga porțiune de drum Galșa – Târnova – Șilindia – Buteni. Drumul este însă la ora actuală într-o stare mai mult decât îngrijorătoare, căci topirea zăpezii a lăsat în urma sa nu gropi, ci cratere, iar oamenii încep să ajungă la capătul răbdării.
Pentru a vedea cu proprii ochi exact cât de deteriorat este drumul către Târnova, am decis să facem un drum până acolo chiar ieri, 20 aprilie. Vă spunem încă de la început, experiența nu a fost plăcută. Asta, evident, după cum era de așteptat. Cel puțin am exersat, pe de-o parte, vocabularul „civilizat” al limbii noastre române, extrem de bogată în diverse epitete, iar pe de altă parte, abilitățile noastre de șoferi.
Ca să treci prin localitățile mai sus menționate îți trebuie un real talent de conducere a mașinii și o ascuțită prezență de spirit. Jaloane peste jaloane, vedere la distanță aproape ca cea de șoim, pentru a depista din timp fiecare groapă, analiză matematică pentru a selecta care este groapa mai puțin adâncă în care hotărăști să lași roțile să alunece, căci nu ai cum să le ocolești pe toate… Sună o glumă, o enumerare de cuvinte de dragul ironiei, dar cei care circulă în zona respectivă, știu despre ce vorbim.
Iar drumul este chiar circulat. Multe mașini preferă ruta respectivă, căci e mai scurtă către acea parte din județ, decât să o ia pe ruta Arad -Chișineu Criș – Ineu – Buteni, de exemplu.
Problema cea mare e că, deși drumul dinainte de intrarea în localitatea Târnova este poate cel mai vestit când vine vorba de gradul de deteriorare, mai sunt multe alte secțiuni din drumurile județene extrem de deteriorate, iar soarta lor rămâne deocamdată incertă. Majoritatea nu au această „oportunitate” de a primi fonduri europene.
Drumurile județene, din ce în ce mai deteriorate. CJA arată cu degetul către Guvern
Consiliului Judeţean anunța în ianuarie că din cauza faptului că Guvernul a tăiat o sumă mai mult decât consistentă din bugetul judeţului Arad, instituția a înregistrat cel mai sărac buget din ultimii 13 ani. În cifre, bugetul judeţului Arad s-a ridicat anul acesta la aproape 240 de milioane de lei, din care pentru drumurile județene și comunale s-au alocat 9,926 milioane de lei, repartizarea acestor sume făcându-se în urma solicitărilor comunicate de către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, a consultării primarilor şi a analizei privind starea tehnică a drumurilor judeţene şi comunale. Din impozitul pe venit şi din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA s-au alocat comunelor din judeţ 11,781 milioane lei, pentru finanţarea proiectelor acestora.
De asemenea, CJA a afirmat că Guvernul nu alocă bani prin PNDL mai multor drumuri care erau planificate pentru modernizare: „Din păcate, sumele alocate Consiliului Judeţean nu acoperă toate nevoile noastre. Au fost respinse finanţările pentru drumurile Berzovia-Buziaş-Lipova, Gurahonţ-Buteni, Tauţ-Târnova, Mişca-Apateu-Berechiu”, spuneau reprezentanții CJA prin ianuarie, când se dezbătea bugetul primit pe 2018.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)