miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dreptatea umblă cu capul spart și în volei! Cătălin Lelea (CS Fan Arad), multiplu campion național, este interzis de federație pentru că… joacă prea des!

  de Dan Lazăr | 31 iulie 2023, 1:59 PM | Recomandările editorilor | Sport | Știri Arad

  0

  Micuța lume a voleiului de plajă din România este agitată în această vară de o decizie a Federației Române de Volei (FRV), prin care sportivilor care au fost prezenți la vreun turneu de amatori le este interzisă participarea la competițiile FRV!?

  Cătălin Lelea, bihoreanul legitimat de ani buni la CS Fan Arad, o voce în beach-volley-ul tricolor, pune degetul pe rană, lansând săgeți spre oamenii care conduc această ramură a voleiului.

  Iată ce spune sportivul multiplu medaliat național în acest sport olimpic, pe care, din păcate, iubitorii acestei discipline nu îl pot vedea pe nisip în această vară, din pricina unei decizii cel puțin ciudate a FRV:

  „Comisia de volei pe nisip, care este formată din unii organizatori de turnee și câțiva antrenori, condusă de profesorul-antrenor Paul Szabo, din Oradea, a decis – din cauza faptului că la turneele de amatori care se organizează de 3-4 ani și care sunt aproximativ 10 la număr nu poate să încaseze acea taxă, pe care eu o numesc «taxa de șmecher», adică o taxă către federație în jur de 1000 de euro, și din cauza unor interese personale ale unui antrenor din București – să nu lase jucători profesioniști de volei pe nisip, adică cei cu legitimație la FRV, să participe la turneele de amatori…

  Și, în acest context, comisia se folosește de regulamentul de volei în sală, pentru ca să suspende din viața sportivă acel jucător care participă la competiții de amatori. Dar să nu uităm că voleiul de sală și voleiul de nisip sunt două sporturi aproape diferite, prin dimensiunea terenului și a regulilor de joc. În plus, în voleiul pe nisip niciun club din România nu acordă sportivilor salariu, adică nu investește bani în jucători, precum în voleiul în sală.

  De remarcat că turneele de volei pe nisip pentru jucători legitimați la FRV sunt sezonul acesta în număr de 5, în alți ani fiind două sau trei.

  Această comisie nici măcar nu își asumă o responsabilitate a deciziilor, aruncând această hotărâre, de a nu lăsa jucători de volei pe nisip să participe la turneele pentru legitimați, pe seama organizatorilor, pe care, la rândul lor îi șantajează cu faptul că le suspendă turneul”.

  Campionii țării la volei, prea bătrâni pentru Balcaniadă. FRV a ales un sportiv mai tânăr! Cu un an…

  „În prezent, jucătorii nu sunt reprezentați de către nimeni care să le apere drepturile. Un exemplu în acest sens vine din anul 2021, când eu și Emil Lung am devenit campioni naționali, sub culorile CS Fan Arad, și nu am fost trimiși la Balcaniadă pentru faptul că eram cică «prea bătrâni», eu aveam 41 de ani, iar Emil 39 de ani. L-am sunat pe domnul Paul Szabo sperând să ne facă dreptate, fiind și bihorean de-al nostru și președintele Comisiei de volei pe nisip. Ne-a dus cu vorba și a sugerat că Comisia a luat această decizie și că va trimite la Balcaniadă jucători mai tineri și de viitor, dar spre marea noastră uimire a fost trimis un jucator din București, care avea 38 de ani și bineînțeles nu avuse niciun rezultat notabil în turneele din țară, din acel sezon”.

  Lelea: „Taxele FRV îndepărtează organizatorii de turnee”

  „Tot din cauza federație și a comisiei amintite, care spun ei că sprijină voleiul pe nisip, mulți organizatori de turnee au renunțat să mai organizeze competiții, cel mai probabil din cauza acestei taxe de 1000 de euro. O plătești și nu primești niciun sprijin de la federație, nici măcar o minge de volei pe nisip…”

  Reamintim că, după ce ani de zile Aradul a organizat numeroase turnee de seniori, inclusiv Cupa României, în acest sezon a spus „pas”, fiind organizate competiții sub egida FRV doar la: Rm. Sărat, Sibiu, București, 2 Mai, Oradea (în această săptămână) și Iași (turneul final). În 2022, CS Fan Arad a organizat chiar două întrecerii pentru seniori și senioare.

  „Cu ce ajută federația voleiul de plajă, când nici nu ne lasă să jucăm?”

  „Eu și cu alți jucători stăm să ne gândim: Cu ce ne ajută federația de volei dacă nu te lasă să evoluezi la cât mai multe turnee, să se ridice astfel nivelul de joc, care și așa este foarte jos în comparație cu țările vecine, care au și o infrastructură foarte dezvoltată. Îmi vine în minte următorul exemplu: anul trecut o echipă de volei pe nisip de la amatori a jucat un turneu la legitimați, adică la profesioniști, și a câștigat turneul! Unde e nivelul atunci? Să nu mai vorbesc de faptul că la Balcaniadele de volei pe nisip, la care cu mulți ani în urmă jucătorii români erau mai mereu pe podium, inclusiv pe prima treaptă, în prezent sportivii români se bucură dacă câștigă un meci…

  În acest sezon acea echipă de «amatori» din Cluj-Napoca, care anul trecut a câștigat un turneu la legitimați este suspendată, nu este lăsată sa joace la «legitimați» din cauză că a participat la un turneu de amatori. Aceeași poveste ca și în cazul meu, care am participat la turnee de amatori.

  În concluzie, în loc să lase jucătorii să participe la cât mai multe turnee, această comisie a preferat să impună «dictatura»”.

  campioni

  Citește și: Aradul, capitala voleiului pe plajă românesc! CS Fan – campioană națională, Westar – medalie de argint!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.