DRDP Timișoara anunță o mare investiție, așteptată de mulți ani: Aradul și Oradea vor fi legate de un drum expres

  de Andrei Fuliaș | 6 iunie 2019, 11:20 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  În sfârșit, orașele Arad și Oradea vor fi legate de un nou drum, care va reduce traficul rutier existent în acest moment pe Drumul Național 79 și, sperăm noi, va reduce și numărul ridicat al accidentelor rutiere petrecute pe această rută. Anunțul a fost făcut joi de către directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP), Cristian Ispravnic, care este totodată și consilier județean.

  Astfel, vorbim despre un drum expres cu o lungime de 134 de kilometri, care va lega cele două mari orașe. Valoarea acestei investiții se ridică la nu mai puțin de 1.356.000.000 euro (adică aproximativ 6,4 miliarde de lei).

  Directorul general al DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic, a explicat într-o conferință de presă susținută joi la Instituția Prefectului Județului Arad, alături de parlamentarii Florin Tripa și Adrian Todor, respectiv subprefectul Vasilică Damian, că, din cei 134 km ai drumului expres Arad-Oradea, 76 km vor reprezenta un drum expres cu două benzi de circulație pe sensul de mers și separator median, 43 km vor fi cu profil de autostradă cu două benzi de circulație pe sens, respectiv 15 km vor fi cu profil de autostradă cu trei benzi pe sens.

  Drumul expres Arad-Oradea va beneficia, în același timp, de nu mai puțin de zece noduri rutiere, acestea urmând să fie localizate în următoarele zone:

  1. Arad Vest, joncțiunea cu Autostrada Nădlac – Constanța
  2. Arad Nord-Vest (DJ 709C)
  3. Arad Nord (DJ 709B)
  4. Curtici (DJ 792C)
  5. Chișineu-Criș (DN 79A)
  6. Salonta (DN 79B)
  7. Oradea Sud-Vest (DJ 797)
  8. Oradea Vest (DN 1)
  9. Oradea Nord-Vest (DC 71)
  10. Biharia, joncțiunea cu Autostrada Transilvania.

  Este foarte important de menționat și faptul că acest drum expres este extrem de necesar, studiile arătând că, în acest moment, traficul rutier de pe DN 79 Arad-Oradea este unul extrem de aglomerat, asemănător traficului de pe autostrăzi. Totodată, așa cum reiese chiar și din locațiile în care vor fi poziționate cele zece noduri rutiere, Drumul Expres Arad-Oradea va face legătura între Autostrada Nădlac-Constanța și Autostrada Transilvania.

  Astfel, potrivit lui Cristian Ispravnic, astăzi au fost depuse documentele pentru certificatele de urbanism, atât la Consiliul Județean Arad, cât și la Consiliul Județean Bihor, acest lucru întâmplându-se în același timp. Putem spune că acesta este al doilea pas spre realizarea acestui drum, primul fiind făcut încă din 2008, atunci când s-a comandat Studiul de Fezabilitate pentru această investiție, însă atunci nu exista finanțare.

  Îmbucurător pentru arădeni va fi și faptul că, după spusele directorului DRDP Timișoara, bucata de drum expres de pe teritoriul județului Arad va funcționa mai degrabă în regim de autostradă.

  În ceea ce privește termenele acestui proiect, cert este că în acest an guvernanții și-au propus să scoată la licitație partea de proiectare și execuție. Cât despre lucrările efective, cei de la DRDP nu au putut da un termen exact, sperând însă ca acestea să poată începe undeva în anul 2021. Totodată, fiind un proiect mare, este foarte posibil ca acesta să fie împărțit pe mai multe tronsoane înainte de a fi scos la licitație.

  Așadar, a fost anunțat un proiect interesant și cu siguranță extrem de util, însă… nu știm când va începe și cu atât mai puțin când va fi finalizat.

  ***Notă: traseul desenat în culoarea roșie reprezintă drumul expres Arad-Oradea.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bahhhhh esti nebun !!! In ce tara traim si cine ne conduce…. 1 356 000 000 EURO – Adica peste 10 milioane de Euro un kilometru de drum expres. Altii fac autostrazi cu 5 milioane…. pe noi romanii nu ne mai salveaza nimeni frate… suntem irecuperabili… si ne este ciuda cand spun altii ca suntem Mămăligari…. nu facem nimic,nu ne implicam,nu vrem sa ne schimbam,NU VOTAM, doar atunci cand Explodeaza Mamaliga… Vai de noi si de generatiile urmatoare…

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.