sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Două persoane s-au rătăcit noaptea trecută în pădurea de la Feredeu si au fost găsite în timp record de către pompierii voluntari de la Covăsânț

  de Andrei Fuliaș | 6 iunie 2020, 10:05 AM | Covăsânţ | Știri Arad | Topic special

  0

  Un apel la numărul de urgență 112 alerta seara trecută autoritățile, în jurul orei 22:40, apelantul spunându-i operatorului că, împreună cu o altă persoană, s-au rătăcit într-o pădure din zona Șiria-Covăsânț.

  Cele două persoane, din informațiile noastre fiind vorba despre un bărbat și o femeie,  au mers la alergat în pădure, în zona mănăstirii Feredeu. Numai că mănăstirea Feredeu este împărițită în două locații, una fiind situată pe partea de pădure a comunei Șiria, iar alta fiind pe partea de pădure a comunei Covăsânț și, totodată, fiind situată aproape pe creasta de sus a pădurii. Ei bine, apelantul la 112 le-ar fi spus autorităților că s-ar afla la aproximativ 4 kilometri de mănăstirea Feredeu, spre Vârful Capra. Sau cel puțin așa credeau ei.

  Fiindcă nu aveau instalată pe telefon aplicația de localizare 112, au fost trimise la căutări două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Arad, un echipaj al Jandarmeriei și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Șiria. Ulterior, pentru că dispecerii ISU localizaseră apelul la 112 ca fiind făcută din zona localității Covăsânț, la căutări a fost trimis și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Covăsânț. Aceștia din urmă sunt de fapt și cei care i-au găsit pe cei doi alergători rătăciți.

  Astfel, din informațiile noastre, cele două persoane se rătăciseră mai mult decât ar fi crezut. Luând-o spre Vârful Capra, la o răscruce de drumuri situată pe creasta principală a pădurii, aceștia au luat-o pe drumul din stânga, drum care ducea de fapt spre Cladova, în vreme ce drumul din dreapta ducea spre zona Ghioroc-Miniș-Păuliș, trecând și pe lângă Vârful Capra, situat în apropiere de localitatea Cuvin.

  Totuși, cei doi drumeți rătăciți au fost găsiți într-un timp, am spune noi, record de către echipajul SVSU Covăsânț, format din doi pompieri voluntari cu experiență, dar care în același timp sunt și vânători, astfel că le-a fost destul de ușor să dea de urma rătăciților. Se pare că aceștia au fost găsiți într-o zonă numită de localnici ca fiind „Burețu’ Lupilor”, acolo unde se opriseră și unde au avut inspirația să aprindă un foc. Așa se face că, în aproximativ 30-45 de minute de la momentul în care au pornit în căutarea celor rătăciți, respectiv aproximativ o oră și jumătate de la apelul la 112, pompierii voluntari de la Covăsânț i-au și găsit. Ambele persoane rătăcite au fost găsite în stare bună, fără a avea nevoie de vreun fel de îngrijiri medicale. Pentru această operațiune de salvare au fost mobilizate 20 de persoane și cinci mijloace auto.

  Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care se aventurează în păduri să o facă doar pe trasele turistice marcate, să aibă verifice întotdeauna ca bateriile telefoanelor lor să fie încărcate și să își instaleze pe telefoane aplicația de localizare 112.

  Transmitem, pe această cale, felicitări celor doi voluntari din cadrul SVSU Covăsânț, care au făcut ca această operațiune de salvare să pară „floare la ureche”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.