Dosarul Motorina: fostul șef ANAF, arădeanul Sorin Blejnar, la Curtea de Apel! Nume foarte grele în acest dosar

  de Special Arad | 21 iulie 2015, 12:38 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Nou termen în dosarul Motorina. Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, dar și Radu şi Diana Nemeş sunt la Curtea de Apel Bucureşti pentru un nou termen în dosarul Motorina.

  Fostul şef al ANAF din perioada guvernării Boc este acuzat de faptul că a sprijinit un grup infracţional format din soţii Nemeş şi alte câteva persoane, scrie antena3.ro.

  Aceştia au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

  Prejudiciul în dosar este de aproape 60 de milioane de euro.

  Afacerea Motorina a început la Constanţa, acolo unde Radu Nemeş şi-a deschis mai multe societăţi administrate de interpuşi care urmau să acţioneze la comanda acestuia. Un număr de 18 astfel de firme au intrat în joc, iar prin circuitul acestora, timp de un an, s-au învârtit 90.000 de tone de motorină.

  În acte, firma controlată de Radu Nemeş, Incasso Jobs cumpăra motorină pe care o livra mai departe societăţii Excelle Real Group, scrie antena3.ro.

  Odată ajunsă acolo, motorina era amestecată cu ţiţei brut. În urma procesului, cei de la firmă obţineau un produs petrolier inferior care, conform legii, este scutit de la plata accizelor şi a TVA-ului. Combustibilul era vândut mai departe altor societăţi-fantomă.

  Aceasta este povestea din acte. Anchetatorii au ajuns la concluzia că într-adevăr este doar o poveste, deoarece toate aceste tranzacţii nu au existat niciodată.

  În realitate, Incasso cumpăra motorină şi o livra către cei de la Excelle Real Grup. Doar că acolo combustibilul rămânea intact şi era vândut mai departe, către alte două firme: Benz Oil SRL şi Ana Oil SRL. În final, motorina ajungea în benzinării.

  Conform procurorilor, banii obţinuţi din evaziune fiscală s-ar ridica la 53 de milioane de euro. Pentru a li se pierde urma, banii ar fi fost scoşi din ţară şi transferaţi către firme off-shore din Dubai şi Lichtenstein. De-acolo ar fi fost ridicaţi direct de soţii Nemeş, cât şi de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, scrie Antena 3.

  Gruparea coordonată de Radu Nemeş ar fi fost protejată chiar de şefii instituţiei care ar fi trebuit să îi controleze firmele, şi anume Fiscul. În vârful piramidei de sprijin s-ar afla atât fostul director ANAF, Sorin Blejnar, cât şi vicepreşedintele agenţiei. Pe fir ar mai fi intervenit şi Florin Secăreanu, fost şef DGIPI, dar şi omul de afaceri, Elan Schwartzenber, cu legături în lumea politică.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.