marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dosarul de pensionare, inamicul public nr. 1 al românilor

    de Special Arad | 13 decembrie 2014, 4:12 PM | Naţional

    0

    Românii plătesc impozite o viaţă întreagă. În multe cazuri, la pensionare, constată că statul le-a pierdut documentele de muncă, dar îi obligă să dovedească faptul că au plătit acele impozite. Altfel nu le recunosc o parte din drepturile băneşti din pensie, relatează libertatea.ro

    Constantin Ciubotariu (65 de ani) a lucrat la Întreprinderea de Transporturi Turistice Auto (ITTA), conform documentelor pe care le-a mai găsit din arhiva fostei unităţi, 38 de ani. Au mai fost însă cinci ani de muncă la grupa a doua, care nu se mai regăsesc în hârtii.

    “Am primit o pensie de 999 de lei, cu 200 de lei mai puţin decât trebuia să primesc, din cauză că nu găsesc o parte din arhiva fostei ITTA, care ar trebui să fie undeva la Bucureşti. Am umblat peste tot, degeaba! Suntem 10 persoane în această situaţie doar din judeţul Constanţa. Dar unitatea avea coloane de maşini în toate judeţele, sunt sute de oameni care au asemenea probleme, doar la o întreprindere. Ce o fi în toată ţara?”, a spus Constantin Ciubotariu.
    Din păcate, felul în care a funcţionat statul român în ultimii 25 de ani se reflectă în modul în care se poate completa dosarul de pensionare: chinuit.

    Asta este în toată ţara… În mod logic, toate datele privind munca prestată pe durata unei vieţi, cu sporuri de vechime, grupă etc., ar trebui să se regăsească în carnetul de muncă, care ar trebui să se afle la Casa de Pensii. La noi în ţară, nu.

    Au dispărut multe arhive de fabrici

    Pentru a primi recunoaşterea grupei de muncă, de pildă, ai nevoie de adeverinţă de la fostul angajator. Dacă ai avut mai mulţi, iei adeverinţe de la toţi. Dacă nu îi mai găseşti, cum este cazul majorităţii fostelor întreprinderi de stat, pierzi din drepturile tale băneşti. Această anomalie este deja un fenomen în ţara noastră.

    Ce este de făcut? În cursul acestui an au apărut în România operatori particulari de arhive care preiau obligatoriu, conform legii, documentele cu valoare practică, adică arhivele unităţilor economice, pe baza cărora se eliberează copiile necesare dosarelor de pensionare.

    Menţionăm că aceşti operatori sunt avizaţi şi controlaţi de Arhivele Naţionale, cu filialele lor judeţene şi de aici puteţi afla unde îi găsiţi pe operatorii particulari de arhive.

    Documentele se pot reconstitui în instanţă

    În fine, unul din aceşti depozitari particulari a postat pe pagina sa de internet o cerere tipizată pentru eliberarea adeverinţelor necesare dosarului de pensionare, precum şi taxele aferente. La final, cererea are o frază ciudată: “Întocmirea cererii de chemare în judecată pentru constituirea vechimii în grupa a II-a de muncă şi alte litigii de muncă este gratuită”.

    Reprezentanţii operatorului ne-au lămurit despre ce este vorba: “Din cauză că lipsesc multe arhive ale unor foste întreprinderi, în special cele de stat, noi am angajat un avocat prin care să ne chemăm în instanţă în numele clientului pentru a ne obliga prin hotărâre judecătorească să refacem documentele care lipsesc la dosarul de pensionare al omului. Sunt sute şi sute de cazuri”.

    Altfel spus, dacă cineva are dovada că a lucrat la o întreprindere, dar nu poate obţine o adeverinţă privind grupa de muncă pentru că acea întreprindere nu mai există, iar arhiva ei a dispărut, angajează un avocat specializat pe conflicte de muncă, sau îl primeşte contra cost de la operatorul de arhive, şi, împreună cu doi martori, cheamă în instanţă pe cel care ar trebui să deţină documentele fostei întreprinderi.

    Câştigă procesul, iar operatorul de arhive este obligat apoi să îi reconstituie grupa de muncă. Mai mult, după 1 ianuarie 2011 se poate reconstitui în instanţă şi vechimea în muncă, la cererea persoanei, chiar dacă s-a pierdut carnetul de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.

    Citește mai mult pe Libertatea.ro

    D

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.