sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Dorele, le-ai tăiat rădăcinile? Ipoteză șocantă: copacii de pe Augustin Doinaș și din Parcul Copiilor au căzut în urma lucrărilor la canalizare, respectiv la instalația de irigații

  de Lucian Dănilă | 11 iulie 2014, 12:02 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  Furtunile care s-au abătut peste Arad au băgat în sperieți populația, mai ales prin prisma faptului că în decurs de zece zile, doi copaci imenși au căzut în bătaia vântului. Nu este deloc normal ca un stejar secular să fie doborât de vânt, mai ales că nici nu părea a fi foarte afectat de… trecerea anilor.

  Deși cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cercetează… „fapta”. „A fost înregistrat un dosar penal cu privire la evenimentul respectiv, în cauză dispunându-se începerea urmăririi penale faţă de infracţiunea de ucidere din culpă. Precizăm că dosarul nu este cu privire la o persoană, ci cu privire la faptă”, a declarat Flavius Chiş, purtătorul de cuvânt al parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

  1dr ban

  Nu căutăm vinovați acolo unde nu sunt, dar tot mai multe semnale ne trimit la două ipoteze. În cazul copacului căzut pe strada Ștefan Augustin Doinaș, în urma căruia a murit doctorul Gheorghe Ban, se pare că acesta a căzut în urma efectuării lucrărilor de canalizare în zonă. „Doreii” (n.r. pluralizarea unui personaj celebru din reclamele românești „Dorel”, cunoscut pentru intervențiile neinspirate) ar fi secționat rădăcinile copacului în momentul în care au făcut săpăturile pentru canalizare. Astfel, copacul a pierdut din stabilitate, ceea ce a făcut ca la un vânt mai puternic să cadă. Din păcate, căzătura a fost fatală pentru doctorul Gheorghe Ban…

  La nici zece zile distanță de la acel tragic eveniment, în Parcul Copiilor s-a prăbușit un altul… care putea fi la fel de tragic. Un stejar secular a fost doborât de vânt și a căzut. Nu a provocat victime, dar o putea face… Din fotografii se vede cum cablul de la rețeaua de curent electric trecea exact pe sub stejar, semn că a fost săpat chiar sub trunchiul acestuia. Sunt voci care spun că nu este cablu de curent, ci cablul de la instalația de irigații. Probabil nici nu contează atât de mult ce fel de cablu e, ci mai mult contează faptul că trecea tocmai pe sub trunchiul copacului. În momentul în care s-au executat lucrările de introducere a cablului, rădăcinile stejarului au fost secționate, ceea ce a contribuit la slăbirea stabilității copacului, iar asta a dus la căderea lui.

  IMG_0065

  Este nevoie de inventariere

  Căderea celor doi copaci ar trebui să fie un mare semnal de alarmă pentru serviciul edilitar din cadrul Primăriei. Iar aceasta (sau alții, cu mai multe părghii de control) să verifice cum firmele (sau „Doreii”) au efectuat lucrările!  Este nevoie urgentă de inventarierea copacilor care au astfel de probleme. Și trebuie făcută cât mai repede, altfel riscăm să vedem, probabil chiar în zilele următoare date fiind prognozele meteo, și alte cazuri care pot deveni tragice.

  Ce spun specialiștii?

  Am cerut și o părere avizată a unui specialist: „La orice pom, sistemul radicular are și rol de susținere și fixare a plantei în sol. Dacă îi tai rădăcinile, planta este mai expusă la dezrădăcinare. Astfel, dacă au tăiat rădăcinile, au afectat și stabilitatea lui, ceea ce e evident că putea duce până la urmă la căderea lui”, spune un inginer.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ai perfectă dreptate Lucian.
   Se impunea o continuare a primului articol. Este o problemă care interesează toți arădenii cu simț civic, iubitori de natură, implicit ocrotitori ai acesteia, al mediului înconjurător. Sper că parchetul care a sesizat ”fapta” în cazul morții dr ban face legătura cu ceea ce determină în ARAD căderea arborilor seculari în fața unei simple furtuni. Am văzut și alte cartiere cum arătau după ”furtuna devastatoare” și nu era clintită nicio creangă, nicio frunză. Tocmai secularul din parcul copiilor a fost lovit de ”ghinion”… Și cel de pe Șt.Aug. Doinaș. Și alții și alții pe care nu-i mai vedem. Doar călăii cu drujbele tăind și încărcând prada care merge la valorificat și înfundat buzunare. Deci ”fapta” care se cercetează la parchet are și o cauză și evident, vinovați. Veți vedea că alți și alți ARBORI, unul mai secular decât altul vor cădea răpuși la cea mai mică pală de vânt…”Doreii” – Lucică au nume: Falcă și liota sa de imbecili morți după bani de camapanie! Da. Există și un Dumnezeu care face dreptatea Sa. Dar până atunci NOI trebuie să avem grijă și să ocrotim NATURA și MEDIUL ÎNCONJURĂTOR. Falcă e cunoscut ca dușman declarat al verdelui – tăind copacii de pe toate străzile și aleile aradului. S-ar fi băgat și în teii seculari dar prea era în văzul lumii și prea era lumea revoltată. Dar: dacă noi, ARĂDENII acestui oraș frumos, european (totuși) – vom sta nepăsători, până își încheie mandatul nesimțitul ăsta, vinitură nechemată în aradul în care s-a îmbuibat – rămânem FĂRĂ COPACI! Există o gravă explicație a prăbușirii într-o tragicăveselie a copacilor în orașul Arad. Toată lumea trebuie să știe. Și să (re)acționeze în consecință.

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Daca ar fi facuta serios, ancheta politiei ar putea demonstra daca radacinile respective au fost taiate/sectionate inainte ca pomul sa fie doborat de vant. Cred ca un biolog adevarat si-ar putea da seama care au fost cauzele exacte ale prabusirii pomilor.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Propun un exercitiu: sa ne indepartam putin de cazul Arad si sa ne uitam si la alte orase vecine (Timisoara, Oradea, Resita) unde aceasta practica de a „duce” santierul peste/pe sub radacinilie arborilor este uzuala si la fel de daunatoare. Mai mult, exista situatii in care acea alveola de minim 2/2 m la radacina arborilor nu se mai respecta, asfaltandu-se intreaga/aproape intreaga suprafata. Fara o mediatizare intensa a acestor situatii problemele vor continua. Ma bucur ca ati sesizat si dumneavoastra aceste probleme.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.