vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Documentarul Agerpres, „Marea Unire – România, la 100 de ani!”, la Cinema Arta

  de Special Arad | 16 aprilie 2018, 12:06 PM | Cultură | Film

  0

  Marți, 17 aprilie, începând cu ora 20, la Cinema Arta va avea loc proiecția filmului documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani”, un film special conceput pentru a marca evenimentele petrecute pe parcursul istoriei moderne a României și pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Evenimentul este organizat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură, în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES. Intrarea va fi liberă.

  Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

  Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

  La proiecție vor participa mai mulți protagoniști ai documentarului, precum și o serie de personalități culturale: istoricii și profesorii universitari Lavinia Betea (naratoarea filmului), Marius Grec și Corneliu Pădurean, alături de actorul Victor Ignat. Aceștia sunt doar câțiva dintre cei care vor dialoga cu publicul arădean despre istoria României.

  ––-
  „Marea Unire – România la 100 de ani” e un documentar video realizat de AGERPRES. Acest documentar merge pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Acum, prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

  Regia: Marilena Stănescu, Mihuț Nastasache, Sergiu Olteanu
  Durata: 80 min
  AG – audiență generală

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.