Docudrama lui Radu Jude, „Tipografic Majuscul”, la Cinema Arta





Filmul, ce „amintește de experimentul lui Lars von Trier, Dogville”, rulează pe marile noastre ecrane simultan cu premiera lui de la Berlinale. La Arad, „Tipografic Majuscul” va debuta pe marele ecran vinerea aceasta (28 februarie), la ora 19, la cinematograful Arta, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
„Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, s-a lansat în cinematografele din România pe 21 februarie, înainte de premiera din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Inclus în secțiunea competițională Forum a Berlinalei, rulează în festival și în zilele de 24, 29 februarie și 1 martie.
Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă.
Publicația ScreenDaily notează: „Punând pe primul loc originile sale teatrale, Tipografic Majuscul folosește o gamă de tehnici minimaliste și anti-iluzioniste, încadrând actorii în cadre lungi cu o lumină tăioasă. Pe platourile schematice concepute de Irina Moscu, Mugur se confruntă cu părinții lui având un uriaș televizor pe fundal, iar milițienii stau în fața unui aparat de inregistrare, alte figuri ale autorității stau într-o sală de clasă și, pe rând, îl acuză pe Mugur. Cu dialogul rostit pe un ton indiferent, această abordare amintește de experimentul lui Lars von Trier Dogville sau de filmele târzii ale lui Alain Resnais în care cinematograful se confruntă cu teatrul.
Însă aceasta este doar o parte din tehnica lui Radu Jude. Acesta, de asemenea, interpune teatrul cu extrase din programul TV al momentului: telejurnale, divertisment, propagandă nerușinată pentru cultul personalității al lui Ceaușescu, introdus tocmai pentru a da o senzație tragicomică despre cum era comunismul în România” (sursa: cinemagia.ro).
Comentariile portalului
Am avut o experienta in Munchen la o terasa: dupa ce am consumat ceva sucuri, chelnerul ne-a adus bonul pentru plata si ne-a mentionat ca ,, the tip is not included", (...)
marele Goldiș săracu s-ar răsuci în mormânt și poate s-ar dezice de declarația din noiembrie 1918 dacă ar vedea Românika manelizată de azi. De altfel, nu (...)
Dumnezeu să-l odihnească in pace !