vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Docudrama lui Radu Jude, „Tipografic Majuscul”, la Cinema Arta

  de Special Arad | 26 februarie 2020, 2:16 PM | Cultură | Film

  0

  Filmul, ce „amintește de experimentul lui Lars von Trier, Dogville”, rulează pe marile noastre ecrane simultan cu premiera lui de la Berlinale. La Arad, „Tipografic Majuscul” va debuta pe marele ecran vinerea aceasta (28 februarie), la ora 19, la cinematograful Arta, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

  „Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, s-a lansat în cinematografele din România pe 21 februarie, înainte de premiera din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Inclus în secțiunea competițională Forum a Berlinalei, rulează în festival și în zilele de 24, 29 februarie și 1 martie.

  Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă.

  Publicația ScreenDaily notează: „Punând pe primul loc originile sale teatrale, Tipografic Majuscul folosește o gamă de tehnici minimaliste și anti-iluzioniste, încadrând actorii în cadre lungi cu o lumină tăioasă. Pe platourile schematice concepute de Irina Moscu, Mugur se confruntă cu părinții lui având un uriaș televizor pe fundal, iar milițienii stau în fața unui aparat de inregistrare, alte figuri ale autorității stau într-o sală de clasă și, pe rând, îl acuză pe Mugur. Cu dialogul rostit pe un ton indiferent, această abordare amintește de experimentul lui Lars von Trier Dogville sau de filmele târzii ale lui Alain Resnais în care cinematograful se confruntă cu teatrul.

  Însă aceasta este doar o parte din tehnica lui Radu Jude. Acesta, de asemenea, interpune teatrul cu extrase din programul TV al momentului: telejurnale, divertisment, propagandă nerușinată pentru cultul personalității al lui Ceaușescu, introdus tocmai pentru a da o senzație tragicomică despre cum era comunismul în România” (sursa: cinemagia.ro).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.