Cine sunt personalitățile propuse pentru a primi titluri și distincții de Zilele Aradului în acest an

  Ca în fiecare an, cu ocazia Zilelor Aradului, Primăria Municipiului Arad va organiza o ședință festivă în care va oferi titluri și distincții unor cetățeni din Arad cu merite deosebite în activitate. Momentan lista cu persoanele selectate spre premiere este deschisă, fiind la faza de transparență decizională, astfel că cei care doresc să aducă și alte propuneri pot să depună sugestiile la Registratura Primăriei.

  Personalitățile care sunt selectate pentru premiere sunt după cum urmează:

  TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD se va acorda lui ONISIM COLTA, artist plastic, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

  Artistul plastic ONISIM COLTA s-a născut în data de 10 iunie 1952, în localitatea Baia Sprie, Maramureș. A absolvit Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția pictură, în clasa prof. Paul Sima, în anul 1976. A obținut, în anul 2006,titlul de Doctor în Arte Vizuale – Universitatea de Arte și Design, Cluj Napoca, cu Summa cum laude. A efectuat timp de cinci ani un stagiu de perfecționare profesională post-universitară, în cadrul Centrului Special de Perfecționare Profesională București, pe linie de scenografie, între anii 1978-1980 și respectiv între anii 1983-1985. Din anul 1976 lucrează, în baza unei repartiții ministeriale, ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad montând până în prezent peste 70 de spectacole.

  Din anul 1980 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) România, iar din anul 1995 este membru al Association Internaționale des Arts Plastiques -A.I.A.P.

  În perioada 1998-2005, Onisim Colta a fost conferențiar universitar în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Oradea.
  Între anii 1994-1998 a fost președinte al Filialei Arad a UAP și din anul 1998 vicepreședinte al acesteia.

  Pictorul Onisim Colta este din anul 2000 redactor artistic la Revista “ARCA”, în paginile căreia a publicat comentarii plastice, studii, însoțite de reproduceri, pe marginea operei unor artiști de seamă din peisajul plasticii românești contemporane ca Liviu Suhar, Zamfir Dumitrescu, Mihai Mănescu, Marin Gherasim, Constantin Flondor, Paul Gherasim.

  A avut peste 33 de expoziții personale între anii 1976-2013; peste 92 de expoziții de grup naționale și internaționale și 5 simpozioane internaționale. A fost recompensat pentru actul artistic cu numeroase premii naționale și internaționale.
  Din anul 1975 și până în prezent participă cu regularitate la expozițiile anuale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Arad, în galeriile Alfa, Arta și Delta, precum și în cadrul expozițiilor artiștilor arădeni care se desfășoară în Szarvas, Gyula, Kaposvar și Bekescsaba, Ungaria, Zrenjanin Serbia și Heidelberg – Germania.

  TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD se va acorda lui MOISE ARDELEAN, pastor al Bisericii Gloria din Arad și președinte al Cultului Penticostal din România, pentru credința și devotamentul cu care a slujit și a păstorit cultul penticostal din România contribuind permanent la promovarea valorilor creștine și ecumenismului.

  S-a născut in localitatea Pilu, județul Arad, la data de 8 martie 1955. Este absolvent al Institutului Politehnic din Timișoara, al cursurilor BEE- Educație Biblică prin Extensie si licențiat în teologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. De-a lungul anilor a ocupat diferite funcții: inginer, profesor la Liceul Teologic Penticostal din Arad si la Facultatea de Teologie Penticostala din Arad, membru in comitet si pastor al Bisericii Penticostale Gloria din Arad. A fost secretar, vicepreședinte, iar apoi președinte al Comunității Penticostale Regionale Arad, membru în Consiliul Bisericesc și în Comitetul executiv al Cultului Penticostal din Romania, vicepreședinte al aceleiași organizații, iar în prezent, președinte al Cultului Penticostal din Romania- Biserica lui Dumnezeu Apostolică.

  Moise Ardelean este și un ambasador al orașului Arad în țară și în străinătate. Participă adesea la evenghelizări, congrese, convenții, conferințe, unde orașul Arad este locul pe care îl amintește deseori susținând cu convingere că nicăieri , pe oriunde a călătorit, nu a găsit un loc mai bun decât acasă.

  TITLUL PRO URBE – Post mortem
  Maestrului GHEORGHE FLUERAȘ, muzician, în semn de prețuire pentru activitatea muzicală remarcabilă.

  Maestrul Gheorghe Flueraș (1931-2020) a fost corist și instrumentist – fagot – la Filarmonica de Stat din municipiul Arad, vreme de 35 de ani, în perioada cuprinsă între anii 1956-1991, iar în perioada 1980 -1986 a fost directorul al Filarmonicii Arad. Între anii 1971–2008, a dirijat Corul de Cameră „Emil Monţia” din Arad, precum și corul ”Lira” din Lipova.

  Artist împlinit și muzician dedicat, Gheorghe Flueraș și-a închinat întreaga viață muzicii corale, Aradului și melomanilor orașului, obținând nenumărate succese atât pe plan local, cât şi pe plan naţional şi internațional.

  Corul de Cameră „Emil Monţia“ Arad, sub bagheta sa a obținut peste 35 de distincții și premii naționale și internaționale, fapt care a contribuit la o vizibilitate deosebită și pe plan muzical al municipiului Arad.

  TITLUL DE EXCELENȚĂ pentru merite profesionale remarcabile, precum și pentru interesul consecvent de promovare a Municipiului Arad, următoarelor personalități:

  În domeniul SPORT
  a) Domnului GABRIEL ZOLTAN IAZBINSCKY – profesor, în semn de recunoaștere a activității sportive valoroase.
  b) Domnului EUGEN DUMITRU CĂȚEAN – profesor, pentru performanțele sportive remarcabile obținute în întreaga carieră de antrenor și arbitru internațional.

  În domeniul ÎNVĂȚĂMÂNT
  a) Doamnei LUMINIȚA ANA-MARIA BULC – profesoară, pentru merite profesionale remarcabile și ridicarea prestigiului învățământului preuniversitar arădean.
  b) Doamnei VANDA CRISTINA STAN– profesoară, model didactic reprezentativ pentru învățamântul arădean.
  c) Doamnei ERDEI EMESE KATALIN– profesoară, pentru implicarea și profesionalismul cu care slujește învățământul preuniversitar arădean.
  d) Domnului IOAN REDIȘ – profesor, pentru performanțele manageriale si didactice obținute în întreaga carieră.
  e) Doamnei NICOLA DANA LĂPĂDAT – profesoară, pentru profesionalismul și competența dovedite în întreaga carieră didactică.
  f) Doamnei FLOAREA HOTĂRAN – profesoară, pentru dăruirea și competența dovedite pe parcursul întregii cariere didactice.
  g) Doamnei MICHAELA MARIA BORZA – profesoară, pentru contribuția la dezvoltarea și promovarea învățământului tehnologic arădean.

  În domeniul ARTĂ VIZUALĂ: Domnului FERENC KURUNCZI – pentru sensibilitatea stilistică cu care a pus în valoare bogatiile arhitecturale ale orașului Arad.

  În domeniul SĂNĂTATE: Domnului Dr. CSABA SZÉKELY-ORBÁN – pentru dăruirea cu care a slujit profesia de medic oncolog vreme de câteva decenii.

  DIPLOMA DE ONOARE:
  a) Elevului ȘTEFAN MARA – pentru rezultatele excepționale la concursurile de dans sportiv;
  b) ANDREEA și PATRIK HAIZĂR – campioni la Naționalele României de Dans Sportiv;
  c) Elevei ALESSANDRA BIANCA HENEGARU – pentru rezultatele excepționale obținute la examenul național de Bacalaureat 2022;
  d) Elevei VICTORIA-DAMARIS PARASCA – pentru rezultatele remarcabile obținute la examenul național de Bacalaureat 2022.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Să nu uitați tandemului Șoani Mezar- Giță Falcă pentru performanțe sportive și imposibilitatea justificări dispariției de bani de la UTA,
   Pe Bâlciu cu a lui Jeană pentru „primar fără portofoliu”
   Pe Bot jr pentru „cameramanul răbdător al rândului eșuat de seară”
   Pe Ciona cel fără „pupila velici” din primăria Pecska ș .ș.m. d.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Dr. CSABA SZÉKELY-ORBÁN??????????????????????????
   Bă voi va informati inainte de a lua hotarari de genul acesta? Intrebati familiile bolnavilor de cancer,intrebati bolnavii de cancer din Arad despre doctorul mentionat mai sus…In Arad sunt medici capabili si demni sa primeasca astfel de recunoasteri…

   Sunt dascali care fac minuni si sunt extrem de dedicati si nu primesc titluri .KURUNCZI,ONISIM COLTA,IAZBINSCKY,VANDA,ȘTEFAN MARA si fetele care au luat 10 la BAC!
   Sunt indreptatite recunoasterile…
   Dar hai sa nu fim penibili:Moise Ardelean?
   Si aici se vede clar ca NIMIC NU E PE BUNE!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.