#DIY: Pasiunea Simonei din pandemie, care i-a transformat casa și i-a adus milioane de vizualizări pe TikTok
Acest material trebuia să apară de 8 martie, dar cum suntem foarte departe de următorul 8 martie și pentru că eu acum am descoperit-o pe Simona Budea, pe care am urmărit-o, recunosc, pe ascuns, pe Instagram, uimită ce pot face mâinile ei, și neînțelegând cum poate ieși așa ceva din mâinile ei, veți citi materialul astăzi. De ce de 8 martie? Pentru că mi-am adus aminte, deși nu sunt vreo feministă, că femeile pot face orice atunci când își propun, și după ce am cunoscut-o pe Simona am realizat câtă dreptate aveam, și pentru că mi-am adus aminte de mama mea, căreia nu puteai să-i stai în cale atunci când un proiect prindea contur în mintea ei, că era vorba de zugrăvit bucătăria, de schimbat/mutat/vopsit orice prin casă sau în jurul ei.
Simona are un profil de Instagram și unul de TikTok – făcute la insistențele fiicei sale – în care ne arată cum și-a transformat casa și cum transformă, în continuare, tot felul de obiecte de mobilier ce par fără de speranță, obiecte pe care, poate, alții le-ar arunca pentru că nu și-ar putea imagina ce s-ar mai putea face cu ele. Simona însă „vede”, în mare parte, pentru că „mi se pare că foarte ușor aruncăm lucrurile și nu îmi place. Sunt niște metode atât de simple prin care putem să transformăm un lucru, să-i găsim un alt scop…” – și ne arată și nouă cu ajutorul videourilor ei. Pe TikTok, Simona a reușit să adune 2.800.000 de vizualizări doar arătând cum și-a renovat baia. A costat-o 1.000 de lei, în loc de câteva mii de euro. Al doilea video cel mai vizualizat s-a apropiat de 1 milion de vizualizări, fiind despre cea de-a doua baie renovată.
@redesigned_by_s Răspunde lui @yssaaa33 Partea 3 Transformare baie #diyproject #diyhomedecor #diyhomeimprovement #bathroommakeover ♬ Fashionable and mature Lofi hip hop(1299839) – Ei Itomaki
Simona și-a descoperit pasiunea pentru transformări în pandemie, însă dintotdeauna i-a plăcut să facă lucruri creative, să lucreze cu mâinile, după cum mărturisește chiar ea, să vadă produsul finit, însă nu a făcut-o la nivelul acesta de expunere, pe TikTok, cu milioane de vizualizări și nici nu și-a putut închipui că se va ajunge aici.
„În perioada aceea de lockdown, în pandemie, stăteam destul de mult acasă și a început să mă deranjeze în jur, și în casă, destul de tare, anumite lucruri care mă deranjau doar un pic până atunci și m-am gândit că trebuie să existe o variantă de renovare sau de a schimba lucruri în casă altfel decât gata făcute, o mobilă nouă la comandă, și m-am gândit să vopsesc mobila.
Am căutat la noi, în România, destul de mult pe subiectul acesta și nu am găsit foarte multe chestii, astfel că am început să mă uit afară din țară. Am avut un șoc în prima fază când mi-am dat seama că afară e o chestie atât de obișnuită: vopsesc lucrurile în casă, vopsesc faianță. Și am mai avut un șoc când am văzut că la noi e total neacceptată chestia asta. Așa am început, am început acasă. În perioada aceea de lockdown, tot apartamentul l-am vopsit: pereți, mobilă, bucătărie, dormitor, camera fiicei mele, tot am modificat. Am mai stat încă un an în apartament și a rezistat perfect totul.
Nu au fost niciun fel de probleme și mi-am dat seama că sunt niște chestii pe care chiar le putem face și există și alte variante și metode să faci niște modificări, care nu trebuie neapărat să implice un buget mare. Și după ce ne-am mutat la casă am avut și spațiu mai mult și mi-a plăcut foarte mult chestia asta cu vopsitul mobilei și cum eram proaspăt mutați și aveam nevoie de niște lucruri în casă am început să fac modificări. În primul rând au rămas de la foștii proprietari niște lucruri în casă care nu se potriveau neapărat cu ce voiam eu și atunci am început să le vopsesc, să le modific, să le tapițez și rezistă și acum, sunt foarte ok. Cam așa am început. Îmi place foarte mult tot ce ține de partea asta de creație”, povestește Simona începuturile pasiunii.
@redesigned_by_s bathroom makeover #bathroom #bathroommakeover #project #makeover #transformation #roommakeover #room #design #roomtransformation #flip #fyp #fy #foryou #foryoulage #viral #spread #please ♬ sunet original – redesigned_by_s
Începutul a fost un pic mai greu, și asta din cauza produselor…
„Apartamentul nu mi-a luat foarte mult timp. Nu pot spune că a durat, dar a fost un pic greu pentru că nu prea știam ce am de făcut. A fost mult mai greu să îmi dau seama de produse, pentru că în România nu am găsit informații despre produse de genul acesta, despre cum să vopsești. M-am gândit că nu iau o pensulă și orice vopsea și arunc pe mobilă. Trebuie să fie într-un anumit fel și mi-a fost foarte greu să găsesc, nu pe site-uri neapărat, pe youtube, la videoclipuri, oameni de afară care făceau chestia asta, să găsesc produsele potrivite aici, să văd exact cum trebuie să fie o vopsea care să fie bună pentru mobilă, cum trebuie sigilată. Asta a fost destul de greu până când am găsit niște produse cu care am început să lucrez, cu care m-am obișnuit. Nu pot spune că apartamentul mi-a luat mult timp din acest punct de vedere. La casă am vrut să schimbăm tot și am vrut să particip eu la muncile de bărbat și atunci, împreună cu soțul, am făcut noi singuri toată casa”, își amintește Simona.
Despre băile renovate recent, care au generat milioane de vizualizări, Simona spune că „după ce ne-am mutat, nu le-am renovat. Au rămas așa. Ele – ca și calitate – erau foarte bune, funcționale, doar că estetic nu am mai putut, la un moment dat, să mă uit la modelul acela de șah… Și atunci am zis să încerc cu plăci autoadezive, așa cum am încercat și în apartament. I-am zis soțului meu să mă lase să fac ce văd eu că fac alții afară, să testez. La apartament am vopsit prima dată faianța și am pus plăci autoadezive pe jos și pe peretele din spatele chiuvetei. Sunt puse de trei ani, apartamentul e locuit, nu sunt probleme cu ele și atunci mi-am făcut curaj să încerc și la casă, în ambele băi. În baia de jos am pus plăci autoadezive și am vopsit și gresia și faianța și în baia de sus doar am vopsit faianța, gresia”.
@redesigned_by_s Renovare baie, de la început la final #bathroomtransformation #bathroommakeover #diyhomeimprovement #diyhomeprojects #diyproject #fyp #bathroomdesign #bathroommakeoveronabudget ♬ POP TRAP that can also be used as BGM(1466759) – LD BEAT
Materialele folosite în renovări sunt comandate de pe internet, din România, spune Simona: „Am găsit o firmă care îmi place foarte mult și care cam are vopsele pentru absolut orice. Nu se găsește neapărat în magazinele de bricolaj de aici, raportul calitate-preț e foarte bun față de alte produse din acestea mai țintite pe lucrurile acestea de DYI (n.r. do it yourself/fă-le singur).
Simona primește mesaje pe TikTok în care este întrebată dacă face renovări pentru alții, însă ea spune că nu își dorește acest lucru: „Mi-am ajutat părinții, socrii sau prietenii cu renovările. Mai primesc mesaje pe TikTok în care mă întreabă lumea dacă fac pentru alții. Scopul meu, când am început să postez, de fapt la insistențele fiicei mele am început să postez, care mi-a zis: <<Dacă tot faci chestiile astea, arată-le și altora că se pot face lucruri foarte faine>>, nu este unul comercial. Vreau doar să vadă oamenii că există și alte variante la o renovare clasică, să fie durabilă. Fie că e o soluție temporară, fie că doar vrei să schimbi ceva. Eu mă și plictisesc foarte repede și atunci sunt foarte ok lucrurile acestea care nu sunt neapărat permanente, că pot să le schimb des. Și îmi și place să le fac. Dar nu le fac în scopuri comerciale sau să mă vând într-un fel sau să promovez anumite produse. Și pe TikTok primesc foarte multe comentarii că de fapt e o prostie și fac reclamă. Nu fac reclamă, vreau doar să vadă oamenii că se pot face niște chestii și altfel și de la mine, care nu am experiență, nu m-a învățat nimeni, nu am școală, pregătire în domeniu, ci pur și simplu un pic de îndemânare, un pic de atenție la detalii și cred că dacă pot eu, poate oricine”.
@redesigned_by_s part 2 | transformarea dormitorului cu un buget sub 500 lei #diyproject #diy #roommakeover #roomtransformation #roomdecor #roomdesign #budgetfriendly ♬ Chill Vibes – Tollan Kim
La ce trebuie să fie atenți cei care doresc să-și vopsească, spre exemplu, o piesă de mobilier, sau, de ce nu, toată mobila, sau chiar faianța și gresia din baie? „Am primit pe TikTok, de exemplu, foarte multe comentarii negative în care mi-au scris că și ei au vopsit mobila și că s-a cojit vopseaua. Foarte important, chiar dacă pare inutil, să faci pregătirea suprafeței. Adică trebuie degresată astfel încât să nu mai rămână nicio amprentă pe ea, trebuie dat un grund. Multe vopsele nu necesită neapărat grund. Pentru mine e destul de important pentru că îmi asigură aderență foarte bună și sunt liniștită că am făcut tot ce ține de mine. Partea asta de pregătire a suprafeței, de curățare, indiferent că e faianță, mobilă, că e pal, că e lemn, că e orice, suprafața trebuie să fie perfect curată, că dacă ai un strop de grăsime atunci vopseaua poate să cojească chiar dacă e sigilată la exterior”, este sfatul Simonei.
Evident, nu totul i-a ieșit așa cum și-a propus: „Am avut două noptiere, erau dintr-un set… din cauza vopselei nu a ieșit nimic. Am luat altă vopsea decât cea cu care sunt eu obișnuită. Am vrut-o pigmentată, pigmentul nu a fost deloc ce mi-am dorit eu și după vreo cinci straturi, ceea ce e enorm, am abandonat proiectul, le-am șlefuit, am dat cu ceva peste, dar a durat tot lucrul ăsta mai bine de o săptămână pentru că o fac în timpul liber, după job… adică nu mă apuc de un proiect dimineața și îl termin seara. La mine, ceva ce în mod normal ar durat poate o zi, două, în funcție de timpul de uscare, se întinde pe o săptămână.
Și pentru că proiectele au început să fie tot mai complexe pe măsură ce a dobândit experiență, Simona a învățat să folosească uneltele, ce-i drept, ale soțului: „Uneltele sunt ale soțului -care le folosește și se pricepe – dar am vrut să învăț și eu să le folosesc. Să nu depind de el când vreau să fac un proiect, dacă nu e acasă. Și am învățat să le folosesc și îmi place lucrul acesta foarte mult. Nu m-am gândit că îmi va plăcea atât de mult. De asta și spun că poate oricine să facă ce fac eu, să lucreze cu un circular, un pendular…”.
@redesigned_by_s transformare diy #furnitureflip #furnituremakeover #diy #diyproject #diyhomedecor #fyp ♬ Recommended for slideshows(1294428) – MaxRecStudio
De unde vin ideile pentru proiecte? „Uneori le văd și în magazine. De exemplu, în baia de sus am văzut o chestie în Dedeman care m-a inspirat și m-a făcut să-i spun soțului meu, după ce am ajuns acasă: «Asta vreau să facem». Sau văd niște chestii și de acolo îmi vine o idee, fac asocieri, dar altele îmi vin pur și simplu. Acum am un proiect, nu am postat încă, un corp de iluminat dintr-o placă de rigips rămasă de la baie. Pur și simplu, lucrând la un alt proiect, am văzut placa de rigips și mi-a venit ideea. Pentru alte idei mă mai inspir de pe pinterest, TikTok…”
@redesigned_by_s Cum vi se pare că a ieșit? #budgetdecoration #roommakeoveronabudget #roomtransformation #diy #diyhomeprojects #diydecor #diydecorideas ♬ Fashionable and mature Lofi hip hop(1299839) – Ei Itomaki
Despre succesul pe TikTok, Simona spune: „La transformarea băii am 2.700.000 de vizualizări (n.r. între timp s-au făcut 2.800.000), la prima baie pe care am transformat-o. La următoarea mă apropii de 1 milion de vizualizări. Asta am vrut, să vadă lumea că există opțiuni. Nu încurajez pe nimeni, nu îmi place, în general, să recomand lucruri că, repet, dacă nu e făcut cum trebuie lucrul respectiv și dacă nu sunt urmați niște pași s-ar putea să nu iasă cum mi-a ieșit mie. Există niște variante, doar că trebuie urmați strict niște pași, Inclusiv la vopsele, există niște recomandări ale producătorului. E bine să citească pe fișa tehnică a vopselei. Timpul de uscare precizat de ei are un scop și e bine să fie respectat”.
Cea de-a doua baie transformată de Simona – înainte (sus) și după (jos)
Ce va face pe viitor și dacă va duce lucrurile la următorul nivel pe viitor, Simona mărturisește: „Nu m-am gândit. Îmi place foarte mult partea asta de, nu știu dacă de design, sau mai degrabă decorator de interior. M-am gândit să fac un curs în sensul acesta, dar strict pentru mine. Ce mi-ar plăcea foarte mult ar fi să învăț să lucrez cu lemnul. Acesta este visul meu, să îmi fac singură mobilierul de care am nevoie. Nu știu dacă se va întâmpla vreodată, dar asta mi-ar plăcea să învăț, dar nu am un plan în sensul ăsta, să vreau să ajung undeva, pur și simplu am început să postez să vadă oamenii că se poate, că dacă o fac eu poate să o facă oricine altcineva”.
Comentariile portalului
las ca pricepi tu tot.
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)