luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Discuția secretă” a început cu glume în program… și a ținut-o într-o veselie toată seara | Foto

  de Tomck@t | 7 iunie 2018, 1:21 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Cea de a cincea ediție a Festivalului de literatură „Discuția secretă” a debutat miercuri seara în Cafeneaua Literară Joy’s și, pentru prima dată, a schimbat puțin placa aproximativ oficioasă, sobră și încordată cu care ne-a obișnuit în ultimii ani. De data aceasta, „Discuția secretă” a pornit ca un veritabil show, înbinând literatura cu actoria, iar umorul a fost nu cireașa de pe tort, ci chiar „rețeta” de bază.

  Actorul Zoltan Lovas a fost cel care a deschis oficial festivalul, pe un ton amical, cu lejeritate maximă și jovialitatea lui bine cunoscută. Doar că nu el avea să ofere show-ul de deschidere, ci trei dintre elevii săi de la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi”, membri ai trupelor de teatru YCSDE și PerformAct, și anume Timeea Pădureanu, Vlad Vajdovics și Darius Diaconu. Aceștia au ales să recite (și să reinterpreteze) poezii și proze semnate de Andrei Codrescu, Thomas Graves și Dan Sociu, scriitori invitați la „Discuția Secretă” în anii trecuți. În programul festivalului, această parte a fost intitulată „Arhiva DS – spectacol lectură”, după care a urmat lectura publică, însă totul a continuat pe același ton, totul a fost un spectacol până la capăt, astfel că scriitorii/poeții Iulian Leonard, Alin Ioan, Mugur Grosu și Lavinia Bălulescu, precum și actorul Ioan Peter (un multitalent, în caz că n-ați știut, cu aptitudini literare incontestabile), au intrat și ei în „horă”, încercând să redea textele lor în cel mai interesant mod posibil. Cât de mult contează intonația! Și, desigur, contează și să ai nas pentru literatura contemporană de calitate. Cel puțin, se poate interpreta și așa, adevărul e că am uitat să-l întreb pe Cătălin Lazurca despre semnificaia nasurilor alea de pe afiș.

  Prima seară s-a terminat cu un party pe muzica lui Vlad Moldovan aka Dispars. Urmează astăzi, de la ora 19, proiecția filmului „Soldații. Poveste din Ferentari” (Regia: Ivana Mladenovici) la Cinema Arta, urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Adrian Schiop și producătorul Marius Mîndruțău. Apoi, din nou la Cafeneaua literară Joy’s, de la ora 22:30 va fi o nouă lectură publică cu scriitorii Iulian Bocai, Bogdan Răileanu, Dinu Guțu, Bogdan Tiutiu, Bogdan Coșa, Ștefan Baghiu, Elena Vlădăreanu, Stefano Calligaro, Adrian Schiop și Attila Bartis.

  Prognoza meteo anunță ploaie pentru seară, deci e posibil ca organizatorii să mute toată „treaba” înăuntru. Nu strică puțină rugăciune, dar cert e că organizatorului Cătălin Lazurca nu-i putem imputa nimic. S-a pregătit din timp, a vorbit despre festival și la Radio Trinitas și a încheiat intervenția cu „Doamne ajută!”.

  Deci, Doamne ajută!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.