sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Din 2027, cei care dețin criptomonede trebuie identificați

  de - | 20 iunie 2024, 8:51 AM | Naţional

  0

  Conturile anonime de criptoactive, pentru cei care dețin criptomonede, urmează să fie interzise pe teritoriul UE de la jumătatea anului 2027, conform unui regulament european oficializat recent. Practic, furnizorii de servicii de criptoactive capătă obligații ce țin de prevenirea spălării banilor și trebuie să-și identifice clienții. Ideea este de a reduce riscul folosirii criptomonedelor în scopuri necinstite.

  Regulamentul european 1.624/2024 a apărut recent în Jurnalul Oficial al UE și urmează să se aplice direct în toate statele membre UE din 10 iulie 2027. Cu alte cuvinte, acesta se va aplica direct în România, fără să fie necesară transpunerea prin lege sau ordonanță.

  În esență, pe teritoriul UE, conturile anonime de criptoactive, folosite în prezent pentru a păstra criptomonede, vor fi interzise. Aceste instrumente vor mai putea fi puse la dispoziție numai dacă clienții sunt identificați. În plus, măsura îi va acoperi nu doar pe cei care vor dori asemenea instrumente de la data amintită mai sus, ci și persoanele care dețin deja asemenea instrumente anonime.

  „Se interzice instituțiilor de credit, instituțiilor financiare și furnizorilor de servicii de criptoactive să dețină conturi bancare și de plăți anonime, carnete de economii anonime, casete de valori anonime sau conturi de criptoactive anonime, precum și orice alt cont care permite anonimizarea titularului contului de client sau anonimizarea ori ascunderea sporită a tranzacțiilor, inclusiv prin intermediul monedelor care favorizează anonimatul.

  Titularii și beneficiarii conturilor bancare și de plăți anonime, ai carnetelor de economii anonime și ai casetelor de valori anonime deținute de instituțiile de credit sau instituțiile financiare sau ai conturilor de criptoactive anonime sunt supuși măsurilor de precauție privind clientela înainte ca respectivele conturi, carnete de economii sau casete de valori să fie folosite în vreun fel”, prevede regulamentul.

  Atenție! Potrivit unui alt regulament european oficializat, tranzacțiile cu criptomonede nu mai pot fi anonime, dacă în transferuri sunt implicați furnizori de servicii cripto. Regula se aplică de la 31 decembrie 2024.

  În esență, furnizorii de asemenea instrumente anonime sunt obligați să respecte rigorile legislației prevenirii spălării banilor. Aceștia trebuie să aplice măsuri de cunoaștere a clientelei – la fel cum trebuie să facă, de exemplu, băncile. Autoritățile europene susțin că anonimitatea asociată în prezent cu folosirea criptomonedelor oferă condiții ideale pentru persoanele care vor să spele bani sau să finanțeze terorismul.

  Atenție! Noul regulament european se aplică direct și în România, fără a fi necesară o transpunere prin lege sau ordonanță.

  Mai multe detalii pe avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.