joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Din 2019, toate pensiile pe card. Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad: „Dacă s-ar rezolva problema lipsei bancomatelor, cred că ar fi un lucru bun”

  de Raluca Medeleanu | 10 octombrie 2018, 12:09 PM | Administraţie | Topic special

  9

  Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat zilele acestea că intenționează să rupă contractul cu Poșta Română pentru distribuirea pensiilor, urmând ca din 2019 toți pensionarii să primească banii pe card. Decizia a fost luată pentru a economisi 600 milioane lei pe an cât necesită expedierea pensiilor prin Poşta Română.

  Vestea a fost primită cu păreri împărțite: unii consideră că este un lucru firesc într-o lume a modernizării și a digitalizării, lăudând intenția de a economisi bani din bugetul național, însă alții o consideră o măsură pripită, care ar încurca viața pensionarilor, în mod deosebit a celor care trăiesc în mediul rural, întrucât foarte mulți dintre aceștia nu au avut niciodată deschis un cont bancar și nici nu au filiale de bănci în localitățile în care trăiesc.

  Curioși fiind să aflăm câți pensionari au optat până la ora actuală să primească pensia prin card în Arad, am contactat-o pe Mihaela Vasil, director la Casa Națională de Pensii Publice a județului Arad, fiind de asemenea curioși și care este opinia dumneaei legată de această decizie a Ministerului Finanțelor.

  Deși doamna Vasil știa despre anunțul făcut de Ministrul Finanțelor și consideră de bun augur trecerea pensiilor pe card, ne-a specificat că instituția pe care o conduce încă nu a primit nicio înștiințare oficială de la Minister.

  „Eu zic că e bine. Cred că pensionarii vor dori acest lucru. Până acum, refuzul de a primi pensia pe card a avut de-a face cu lipsa unui bancomat în apropiere. Dacă s-ar rezolva problema asta, cred că ar fi un lucru bun”, ne-a spus Mihaela Vasil, director la Casa de Pensii a județului Arad.

  Câți pensionari arădeni au optat pentru a primi pensia pe card

  Pensia se poate vira direct pe card bancar deja de mai mult de un deceniu în țară. Potrivit Mihaelei Vasil, la ora actuală, în Arad, extistă 44.199 persoane care au optat să primească pensia pe card, mai exact un procent de aproximativ 39% din totalul de 112.606 pensionari din întregul județ, cei mai mulți dintre aceștia provenind din mediul urban.

  Marea majoritate dintre cei care doresc plata pe card sunt cei care înainte de pensionare primeau salariul în cont bancar.

  „Cei care primeau salariul în cont, doresc în continuare la fel și la pensie. Doar că sunt situații în care este destul de greu să folosești contul pentru că nu ai bancomat în apropiere, plus că sunt mulți bătrâni care nu văd să folosească bancomatele. Vom vedea ce va fi. Pentru noi, sunt cheltuieli mult mai mici pentru transmiterea banilor pentru cei care au conturi”, ne-a spus Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii a județului Arad.

  Pensionarii sunt asigurați că nu li se va percepe niciun comision de retragere în momentul în care își vor scoate banii de pe cardul pe care va fi virată pensia.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Toate băncile percep comisioane fie de retragere fie de administrare a contului așa că nu va scăpa nimeni de la plata daca se opteaza pt pensia pe card. Iar dacă va fi pe card cum intră pensionarului in posesia cuponului de pensie daca toate pensiile vor fi pe card ?

   +13 voturi
   +1
   -1
   • Ce ar fi sa nu vorbim despre lucruri despre care nu avem habar? De cand nu ai mai intrat in vreo banca sau macar pe site-ul ei? Cam pe la toate care distribuie pensii, gen Bt, Brd, Otp, etc…, pachetele de cont pentru pensionari sunt gratuite dpdv comision de administrare cont sau retragere numerar de la atm proprii. Mai mult, la Otp exista inclusiv doua retrageri/luna de la atm-ul oricarei banci, explicabil, avand in vedere ca aceasta banca nu are o retea foarte mare de atm-uri. Exista deasemenea posibilitatea de a beneficia gratuit de un cont de plati cu servicii de baza, prevedere legala pentru cei cu venituri mici, unde se cam incadreaza majoritatea pensionarilor. Cum crezi ca primesc taloanele pensionarii care au deja pensia pe cont? Ai ghicit, tot prin posta. Economia ar fi substantiala, se pot face multe cu banii aia. In plus, nu mai se asteapta dupa postas, se iau banii cand vrea pensionarul si, de ce nu, poate invata si sa plateasca direct cu cardul la magazinele care au Pos.

    --10 voturi
    +1
    -1
    • Gogule iti dau dreptate in multe chestii dar si iti raspund pe tonul tau: Ce ar fi sa nu vorbim despre lucruri despre care nu avem habar?

     PRIN SATE NU EXISTA PLATA CU CARDUL! PE CE LUME TRAIESTI? Si mama este pensionara, are pensia pe card de vreo 9-10 ani da’ daca n-am fi noi sa mergem zilnic in oras ar muri cu cardu-n mana! Plus ca n-ai nici bancomat, farmacie, NIMIC…zona rurala a Romaniei este de nivelul celor din Kârgâzstan sau celor din Africa!
     Postasu’ vine de obicei la poarta…iar bancomatu’ daca se va monta vreodata va fi in centru’ satului sau al comunei! Cand ai mers ultima data pe jos 6/7 km sanatos fiind ca un pensionar de 65/70/80 de ani?

     Aceste masuri nu pot fi luate pe genunchi pentru a avea o economie la buget…trebuie gandite daca are cine sa le gandeasca!

     +15 voturi
     +1
     -1
     • Ai fi surprins sa afli prin ce locuri am gasit pos-uri, unde nu m-as fi asteptat vreodata sa existe asa ceva. Dar crezi ca e mai bine sa avem situatii cum a fost la Zadareni acum ceva vreme, nu a fost postas sa duca pensiile ?! Sau in alte judete cand Posta a intarziat plata pensiilor pt ca a folosit banii in alte scopuri si facea platile in functie de incasari…Eu zic ca nu ar fi plăcut sa se intample asa ceva si mai bine depinde de tine sa iti iei banii decat sa depinda de altii…

      --9 voturi
      +1
      -1
      • Dar tu crezi că ar fi mai bine ca pensionarii imobilizați la pat sau cei care se deplasează greu sa caute după ATM urî rupandu-si picioarele? Și oricum depinzi de alții, de exemplu cazul in care ATM ul este blocat sau fara bani. Crezi că pensionarul bolnav ii mai arde sa invete cum se fac plățile electronice?

       +11 voturi
       +1
       -1
   • Parintii mei primesc pensia pe card, deja de mai multa vreme, dar au si cupon de pensie. Probabil il primesc tot prin posta. Nu i-am intrebat niciodata cum intra in posesia cuponului de pensie. Si daca pensia intra pe card, iar cuponul vine tot cu posta, atunci cum vor face economie ?

    +10 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.