Din 10 octombrie în cinematografe: QED (cel mai așteptat film românesc al toamnei)

  de Special Arad | 11 septembrie 2014, 1:17 PM | Film

  0

  Unul dintre cele mai apreciate filme românești din ultimul an, QED (aka Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată țara începând cu 10 octombrie. Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, apreciat de presa internațională și proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, QED aduce pe ecrane doi actori renumiți pentru performanțele din teatru, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr, relatează societatesicultura.ro

  Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe.

  „QED trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producțiile americane de anii ’40, precum OSS, The Iron Curtain și The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple.” (The Independent Magazine, New York)

  Spectatorii îi vor reîntâlni în QED și pe actorii Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

  QED a fost remarcat în presa internațională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, și costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicației americane Variety, QED este excelent filmat în alb-negru și a reușit o remarcabilă recreare a epocii. Produs de ICON production și filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la Moromeţii (1988) încoace. Formulele matematice și calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului și activistului Nicușor Dan.

  Cel de-al doilea film al regizorului și scenaristului Andrei Gruzsniczki, după Cealaltă Irina (2009), QED, și-a început cariera în festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a avut loc premiera mondială. Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius și Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul Variety Critics Choice, inițiat de renumita publicație americană. QED a mai obținut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST și a fost singurul film românesc din competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. Totodată, a câștigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.

  Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.