sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dimploma anului douăzeci-douăzeci pentru cea mai tare secretară din județ: Orizontala anului și Jupiter înamorat

  de O. Peniță | 14 februarie 2021, 10:40 AM | Pamflet | Topic special

  1

  Nu mă dau în vânt după sărbătorile importate, că avem și noi destule, nu simțeam nevoia de importuri, dar nici nu puteam trece pe lângă una foarte trandy. Deci, Valentine’s Day, adoptată și la noi ca fiind ziua îndrăgostiților, adică, ziua aia în care bărbații însurați fac cadouri scumpe (neapărat scumpe!) amantelor – nevestele fiind pasate mai încolo, de ziua mamei – iar adolescenții își trimit inimioare pe WhatsApp. Ar face și ei cadouri, chiar scumpe, dar, deh, „renumerația mică după buget”…

  Până nu demult am făcut și noi cadouri. Le-am zis „dimlome” și le-am acordat celor care s-au evidențiat prin prostie, nesimțire, abuzuri de tot felul. De primit, le-au primit cititorii noștri care astfel i-au putut cunoaște mai bine pe cei plătiți din bani publici. Că, da, despre ei a fost, este și va fi vorba, despre personaje bugetare de toate soiurile, alese sau numite (cam tot un drac!) în funcții publice aducătoare de putere, onoruri și bani, dezvoltatoare de orgolii nemăsurate care, la rândul lor dezvoltă nesimțire până se atinge nivelul de mi-se-cuvine-și-mi-se-permite-tot. „Ei, ei, ei”, ne-am zis noi, băieții, în barbă, iar fetele în coc, „chiar tot, chiar orice?”. Știm că și-au făcut legi în ideea că „non licet bovi quod licet Iovi” (nu se cuvine boului ce se cuvine lui Jupiter, „boul” fiind noi, cei care-i alegem în funcții publice până ajung să se creadă zei supremi, „Jupiteri”) dar nu vor să priceapă că și viceversa este la fel de valabilă, cel puțin din punct de vedere etic: ce-i este permis boului, nu-i este îngăduit domnului (dominus). Adică, ce-i este îngăduit unui om de rând (ce-o fi el: tractorist, profesor, secretară), nu-i este îngăduit lui dominus, domnului, Jupiterului (ce-o fi el: președinte, director de regie sau companie de stat, consilier local, parlamentar sau, dacă tot am pomenit de secretară, primar). Pentru că acești „dominus” ce se cred Jupiteri sunt plătiți (bine, foarte bine, chiar nesimțit de bine) ca să facă treabă și să fie exemple pentru „supușii” lor, nu să fie bețivii ori curvarii satului. Nu li se cere să fie sfinți ci doar modele de urmat, oameni integri (adică, cinstiți, virtuoși, cumpătați, onești, incoruptibili) care să-și asume ceea ce fac, bine sau mai puțin bine. Nu li se cere să nu iubească, dar nu le poate fi îngăduit să curvăsărească cu amantele prin spatele unor ședințe inventate și, între „ședințe” să pozeze în imaculatul pater familias și neprihănitul lider comunitar. Nu li se poate permite să amestece curvăsăria cu serviciul public pentru ca mai apoi, după câte-o „ședință” să spună, ca unei neveste credule, că politica-i curvă. Nu politica-i curvă, ci…

  Ptiu, uite cum m-am luat cu vorba și era să uit de dimplomă. Noroc cu politica asta că mi-am amintit de el și de premiantă. Deci, dimploma se acordă celei mai tari secretare a anului trecut și se numește „orizontala anului” pentru a sublinia cum se cuvine poziția în care a slujit cel mai cu folos în anul pandemic „douăzeci-douăzeci”. Că altfel, puteam să-i spunem și „Messalina anului” dar ținem în rezervă această dimplomă pentru anul viitor când povestea se va termina fie cu „executarea” ei, fie cu căderea lui „Jupiter” cel atât de înamorat acum.

  Dar să nu intrăm prea vertical în inima subiectului, fără să ne oprim un pic la partenerii de orizontalitate.

  Nu știu cum se face și de ce, dar după ce-și mulează augustele buci în fotolii, tot mai mulți primari își trag amante dintre subalterne. O fi sarcină de partid sau exercițiu de neam prost? Nu le mai ajunge rangul de zei locali, care taie și spânzură pe tarlaua lor, acum își doresc și altceva așa că își trag, măi, frate, amante tinere, frumoase și neapărat subordonate. Cherecheș, cât a fost primar la Baia Mare a avut o handbalistă pe vremea când,  normal, primăria luʼ Cherecheș ăsta finanța echipa de handbal feminin ce evolua în prima ligă. Despre Nichita, fostul primar de Iași, ce să mai vorbim? Nu vorbim, că ar trebui să vorbim și despre alți foști primari de municipii, nu-i așa Ghiță? Dar și de orașe, chiar și de comune, că fete frumoase și ambițioase sunt peste tot, nu doar în Arad, Baia Mare, Pecica, Ineu sau Iași.

  Am mai scris aici despre un „primărel îndrăgostit de secretara lui” și ne-am trezit cu vreo 3 primari din județ care s-au supărat pentru „dezvăluire”. Toți au multe mandate la activ, neveste, copii și, normal, amante. Despre unii nu știam, dar uite că s-au dat singuri de gol. Nu știam, pentru că au avut un pic de decență și nu au dus amantlâcul spre curvăsărie, ca alții. Că, uite, alți Jupiteri locali s-au îmbârligat așa de tare cu secretara încât li s-a dereglat busola și umblă după curul secretarei ca un cățel în călduri de se miră consătenii de ei ca de necuratuʼ. Că-l știu pe ajunsul Jupiter de când umbla cu mucii-n gură, l-au văzut crescând până și-a întemeiat o familie și-l știau un om de casă, apoi l-au văzut și înflorind după ce-a ajuns primar, dar a rămas familist și om de multe case (unele autorizate, altele nu chiar, dar cine să-l agațe pe Jupiter, că poliția locală are treabă doar cu amărâții, nu cu ditamai zeii). Și uite că acum îl văd cum a picat cloță și stă pe ouă în locul secretarei. Care secretară – premiata noastră – este adevăratul cocoș al relației, să fie clar, chiar dacă el, Jupiter, vede în fiecare zi, în oglindă, ceva ce crede că-i creastă.  Mă rog, și boul e mândru de… crestele ce-i sunt lipite de cap, deși n-a avut covid (ca Jupiter), deci nu a fost la izolare (ca Jupiter), deci nu a avut cum să-și vadă secretara într-o anumită locație din Arad, însoțită, nu o dată, de un tânăr consilier (nici Jupiter și e mai bine așa, că dacă ar fi aflat ar fi fost multe fulgere, fără tunet, să nu audă nevasta).

  Da, consătenii se miră că-și văd zeul înamorat de-o fâță cam de-o vârstă cu fi-sa, dar se îngrijorează când văd de ce-i în stare un Jupiter îndrăgostit de-o japiță. Că-i dă bani de la el, e problema lui și a familiei. Între noi fie vorba, are de unde da, că doar nu o ști nevasta chiar tot… Dar când o plătește din bani publici, problema devine cu adevărat o problemă. Ambițioaasă și dornică de mărire, îl împinge pe Jupiter să facă greșeala de a o pune într-o funcție importantă și bine plătită într-o firmă a primăriei. Gurile rele dar bine informate susțin chiar că firma asta – în care primăria bagă o grămadă de bani și prin care se vor spăla nu doar drumuri, așa că vom mai vorbi despre ea – deci, firma asta ar fi fost făcută de primarie, sigur, din ordinul lui Jupiter, tocmai pentru orizontala lui secretară.

  Dar asta nu-i chiar tot ce află consătenii și se minunează. Atât de rău l-a prins secretara în mreje, încât Jupiter este gata să-și sacrifice vicele, pe care secretara nu-l suportă (și e atât de sigură de poziția ei încât își spune nesuportarea asta oriunde are ocazia, în public sau în pat, că nu întâmplător nici tânărul consilier nu-l suportă pe vice, dar el e mai discret și n-are curaj să spună cu voce tare pe cine suportă și pe cine nu).  Vă dați seama ce mirare pe capul bieților oameni, care știau că Jupiter și vicele lui, colegi de partid și de partide de tot felul prin Olimp, să afle acum că secretara a dat ordin să fie scos vicele din primărie. Și, mai mare mirarea, Jupiter s-a ridicat de la orizontală, a scos limba de-un cot și a spus, printre bale pofticoioase „ighen, ighen”.

  Că de-asta merită secretara asta o dimplomă. Pentru că, iată, de pe orizontală, a reușit să facă dintr-un Jupiter ce era zeu suprem în Olimpul lui, un cățeluș cu limba scoasă, care îndeplinește docil toate poftele cadânei. Dar, cum poftele ăsteia se întind pe plapuma publică și chiar politică, tare ne temem că jupân Jupiter cel înamorat va avea de dat niște explicații. Nu nevestei, nu concetățenilor ci altor cetățeni, mai oficiali. Cine știe, poate și-a făcut socoteala și și-a spus că merită câteva dosare penale la schimb cu câteva „ședințe” de amor cu secretara (sigur, când ea nu-i ocupată cu altcineva).

  Iar dacă vă gândiți că toate astea se întâmplă în Pecica, treaba voastră, dragi cititori. Păi, primarul din Pecica e însurat, are copii, e om serios, se înțelege foarte bine cu colegul său de partid, viceprimarul care are biroul vizavi de al lui, între acestea fiind doar secretariatul… Și amândoi au consilieri. Tineri.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Unde esti tu Țepes doamne că punînd mâna pe ei sa-i împarti in doua cete ….Felicitari pentru articol .Corect,concret si precis pentru cititor,jenant pentru un personaj care ar trebuii sa fie model din toate punctele de vedere in urbea lui .

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.