duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  DIICOT verifică prealabil starea de fapt în cazul atacului cibernetic orchestrat asupra a 80 de spitale

  de - | 12 februarie 2024, 7:08 PM | Naţional

  0

  Procurori de la Secția Infracțiuni Informatice a DIICOT verifică prealabil detaliile stării de fapt privind atacul cibernetic asupra mai multor spitale din România, indiciile primare fiind că ar fi vorba de o acțiune orchestrată.

  Până la momentul difuzării acestei știri nu s-a confirmat existența unei plângeri penale depuse sau act de autosesizare întocmit la nivelul structuri de luptă contra crimei organizate.

  Directoratul Național de Securitate Cibernetică a intrat pe fir încă de la primele atacuri, iar în prezent ar colabora cu specialiști ai SRI în vederea colectării de date si informații relevante care să conducă către identificare autorilor atacului.

  Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară este luni ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă.

  „Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.

  Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

  DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

  În Bucureşti, printre unităţile sanitare afectate se află spitalele ”Marius Nasta” şi ”Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.

  ”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare că a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavii acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.