luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dezbatere online privind statutul de utilitate publică al ONG-urilor din România

  de Special Arad | 21 februarie 2023, 9:06 PM | Naţional

  0

  Centrul pentru Legislație Nonprofit organizează pe 23 februarie, o dezbatere cu privire la statutul de utilitate publică al organizațiilor nonguvernamentale din România. Evenimentul are loc online, începând cu ora 10:30, și reunește reprezentanți ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanți ai autorităţilor publice centrale relevante și membri ai Parlamentului.

  Conform cercetării realizate de CLNR, privind barierele administrative în organizarea și funcționarea ONG-urilor din România, procedura de recunoaștere a organizațiilor neguvernamentale de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică, este considerată lungă, excesiv de birocratică și lipsită de transparență. Mai mult, condițiile de acordare a statutului sunt vag formulate și nu sunt neapărat relevante pentru a evidenția caracterul de utilitate publică al unei organizații. Dincolo de procedura anevoioasă de obținere a acestui statut, majoritatea organizațiilor neguvernamentale consideră că el nu oferă un sprijin real pentru organizațiile care îl dobândesc, având în vedere că legea prevede doar vocația generală a organizațiilor cu statut de utilitate publică de a li se acorda în folosință a un bun public (sediu) și nu un drept concret.

  Prin urmare, participații la eveniment vor încerca să găsească cele mai bune răspunsuri la următoarea întrebări:

  »  Ce înseamnă utilitatea publică și cum se diferențiază ONG-urile care îndeplinesc acest rol de celelalte ONG-uri?

  »  Ce condiții ar trebui să îndeplinească ONG-urile de utilitate publică?

  »  Are legătură utilitatea publică cu reprezentativitatea?

  »  Cum ar trebui reglementată procedura de obținere a statutului de utilitate publică?

  »  Pe ce durată ar trebui acordat statutul de utilitate publică?

  »  Ce beneficii ar trebui să primească ONG-urile de utilitate publică?

  »  Ce obligații ar trebui să aibă ONG-urile de utilitate publică?

  În urma acestui eveniment, propunerile și recomandările transmise de participanți vor fi integrate în raportul de cercetare privind barierele administrative în organizarea și funcționarea ONG-urilor din România și înaintate decidenților publici.

  Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România.

  Cei care doresc să participe, sunt invitați să se înscrie prin completarea acestui formular: bit.ly/3IqhIYX, până la data de 22 februarie 2023.

  Acest demers este realizat în cadrul proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România, derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale prin promovarea unui cadru juridic favorabil și a unor instrumente utile bazate pe tehnologie pentru înregistrare, organizare și funcționare.  Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.