joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Demontarea teraselor se face după o înțelegere prealabilă între patroni și reprezentanții Primăriei Arad

  de Lucian Dănilă | 15 mai 2020, 7:20 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Măsura demontării teraselor de pe spațiul public, sau de pe trotuare, a produs mai multe reacții negative prin modul în care a fost ea enunțată.

  „Art. 3. (1) Autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri ca, în termen de 3 zile, toate terasele situate pe trotuarele de pe domeniul public să fie desființate/demolate în vederea asigurării unei circulații pietonale corespunzătoare și a păstrării distanței fizice sanitare.

              (2) Autoritățile administrației publice locale vor identifica și aproba zone în care vor putea fi amenajate terase în aer liber”, se arată în textul care face referire la măsurile luate de autorități odată cu intrarea în Stare de Alertă, după două luni de Stare de Urgență.

  Totuși, măsura nu este una care să îi nemulțumească pe patronii de localuri cu terase. Se știe că deocamdată terasele rămân închise, probabil până la data de 1 iunie, încă nu se știe nimic sigur.

  Trebuie spus că măsura de demontare a teraselor nu a căzut din cer, nu a venit așa de niciunde și nici nu s-a dorit a fi un pumn în plexul comercianților. Înainte de a se lua această măsură au existat discuții între o parte a comercianților și reprezentanți ai Primăriei Arad.

  „Da, știam că va veni această măsură. Până la urmă nu este una tocmai rea, iar când spun asta mă refer la condițiile pe care trebuie să le asigurăm după ce vom redeschide, cel mai probabil după data de 1 iunie. Terasa noastră are în jur de 60 de mp. Dacă respectăm distanțarea socială, probabil pe terasă ar încăpea 12, poate 14 sau fie 16 clienți. Așa, vom desființa terasa și am primit promisiuni din partea Primăriei că vom primi spații – am înțeles că în mod gratuit – pe care să putem pune mese la care să fie serviți clienții. Sunt mai multe soluții. Se va închide strada 1 Decembrie, așa cum a fost anul trecut, iar acolo comercianții vor putea să pună mesele chiar și pe șosea, la fel în zona Piața Avram Iancu, se va închide strada unde funcționează terasele – permanent sua doatr în weekend, încă nu se știe – și astfel se pot pune mesele și în șosea, dar chiar și în Piața Avram Iancu. O altă variantă este legată de zona din spatele Bisericii Lutherane (Biserica Roșie). În acest fel, vom putea avea mai multe locuri. Cel mai probabil, după ce se termină toată problema asta legată de coronavirus, terasele vor fi montate, dar și aici este o discuție pentru că se discută despre un proiect prin care terasele să arate la fel dacă sunt în aceeași zonă”, spune unul dintre patronii arădeni.

  Toate cele spuse mai sus de patronul unui cunoscut local din Arad au fost confirmate și de reprezentanți ai Primăriei Arad.

  Probabil cel mai afectați de această măsură vor fi cei care au terase în centrul Aradului, iar exemplele ar fi Cristale Caffe, Curtea Veche sau City Caffe. La nivel de discuție încă, se vorbește despre închiderea sau restricționarea traficului în weekend pentru ca aceștia să poată să își pună mesele în fața cafenelelor.

  Vom vedea cum va fi după data de 1 iunie…

  UPDATE

  La câteva minute după publicarea articolului, Primăria Arad a remis un comunicat care se referă tocmai la acest subiect pe care îl puteți citi mai jos:

  Primarul Călin Bibarț: “În locul teraselor, se vor putea amplasa GRATUIT măsuțe cu umbreluțe.”

  Primăria Municipiului Arad a luat act de Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad cu numărul 29,  adoptată în cursul după-amiezii de 15 mai 2020. Preocupat de soarta proprietarilor de terase din municipiul Arad, primarul Călin Bibarț a gândit câteva soluții care să răspundă interesului cetățenilor de a petrece timpul liber în spații deschise și  în egală măsură să ofere o gură de oxigen agenților economici.

  „Am luat cunoștință de decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.  În consecință, venim în sprijinul comercianților și le oferim posibilitatea ca în locul teraselor să amplaseze GRATUIT măsuțe cu umbreluțe. Astfel, oferim arădenilor posibilitatea de a petrece momente speciale în aer liber, fără a le fi pusă în pericol sănătatea, iar comercianților le întindem o mână de ajutor scutindu-i de costuri suplimentare. Mai mult decât atât propun pietonalizarea a altor câteva străduțe din municipiu după modelul străzii 1 Decembrie, care s-a dovedit de un real succes. Aștept cu deosebit interes propunerile arădenilor cu privire la străzile care ar putea deveni pietonale, puse în valoare cu ajutorul iluminatului ambiental. În pofida măsurilor de distanțare socială impuse de starea de alertă, continuăm să fim alături de oameni, de dorințele lor și să-i ferim pe cât posibil de impactul măsurilor restrictive.”, a dat asigurări primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.