duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Delta Force vine acasă de la Singapore cu o medalie de argint, o medalie de bronz și două premii

  de Tomck@t | 11 octombrie 2023, 12:46 PM | Educaţie | Internaţional | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  Echipa Delta Force a reprezentat cu cinste România la Olimpiada de robotică FIRST Global Challenge – Singapore 2023 și se întoarce cu două medalii olimpice și două premii.

  Delta Force a obținut o medalie de argint în cadrul premiului „Al-Khwarizmi Award for Outstanding Supporter” (pentru susținătorii remarcabili pe care echipa i-a avut alături) și o medalie de bronz în cadrul premiului „Innovation in Engineering”, acordat pentru că a demonstrat creativitate și inovație în construcția robotului.

  Pe lângă aceste medalii, echipa a mai fost distinsă cu două titluri: premiul „Social Media Award”, acordat pentru că a promovat cu mândrie România și educația STEM pe plan mondial, folosind canalele social media și premiul „Safety Award”, acordat pentru respectarea normelor de siguranță în robotică.

  medaliile Delta Force - FIRST Global Challenge Singapore 2023

  În total, sunt 19 premii la Olimpiada FIRST Global Challenge Singapore 2023, fiecare cu medalii aur, argint și bronz.

  Premiul „Ustad Ahmad Lahori Award for Innovation in Engineering” – categorie în care Delta Force a câștigat medalia de bronz – face parte din lista premiilor principale („Main Awards”), după cum este specificat aici (secțiunea „Awards”). Practic, robotul arădenilor a fost declarat al treilea cel mai bun din 206 țări participante.

  Cele mai importante trei categorii sunt Premiul Albert Einstein pentru excelență internațională (câștigători generali), în care câștigătorii sunt Venezuela (medalie de aur), Australia (medalie de argint) și Cambodgia (medalie de bronz), „FIRST Global Winning Alliance & Runners-Up” (premiul pentru alianțele din competiție), unde au câștigat aurul echipa „Hope” (echipa refugiaților), China, Vietnam și Eritrea, argintul alianța Argentina, Ungaria, Israel și Angola, bronzul Kazahstan, Bolivia, Thailanda și Muntenegru și „FIRST Global Grand Challenge Award”, unde a câștigat Kazahstan (medalia de aur), Venezuela (medalia de argint) și China (medalia de bronz).

  Lista completă a premiilor se găsește aici.

  Sub titulatura „Team Romania”, echipa Delta Force a reprezentat oficial România la Olimpiada de la Singapore.

  Pe această cale, echipa mulțumește tuturor susținătorilor: Nație Prin Educație, pentru încrederea acordată în a reprezenta România, conducerii Liceului Național de Informatică Arad, doamnei director Lilla Pellegrini și profesorilor care ne-au trimis permanent mesaje de încurajare.

  Mulțumim Primăriei Municipiului Arad, domnului primar Călin Bibart, pentru eforturile continue și susținerea necondiționată! Mulțumim președintelui României, Klaus Iohannis, pentru mesajul de încredere transmis înaintea plecării spre Singapore. Mulțumim sponsorilor principali Aptiv Romania și Gualapack Nadab cât și Continental Romania, Sc Dya Market Srl, Trade Trans Terminale, Destine Broker Asigurare-Reasigurare, Autonom pentru contribuția financiară acordată! Fără voi nimic din toate acestea nu ar fi avut loc!”.

  La rândul lui, primarul Călin Bibarț a transmis felicitări și printr-un comunicat: „Îi felicit pe tinerii arădeni de la Delta Force pentru că au reprezentat cu mândrie şi onoare Aradul şi  România la acest concurs  prodigios. Ne-am simțit cu toții extrem de mândri atunci când am văzut echipa arădeană că intră pe scena competiției din Singapore purtând steagul tricolor şi portul nostru popular. Voi sunteți adevărate exemple şi modele de urmat pentru generațiile actuale şi viitoare. Indiferent de rezultate, aveți mereu parte de sprijinul şi admirația mea”.

  Echipa Delta Force a concurat la  First Global Challenge – Olimpiada Globală de Robotică  din Singapore alături de alte 190 de state din întreaga lume şi a marcat toate cele 10 provocări lansate de organizatori.

  „La închiderea FIRST Global, dăruim toate aceste premii și medalii celor care au fost alături de noi în această aventură: cinci zile de experiențe culturale, de provocări tehnologice, de colaborare cu alte țări, în care am promovat conceptul STEM: știință, tehnologie, inginerie și matematică!”, mai anunță Delta Force pe pagina oficială de Facebook.

  Team Romania – Delta Force – este coordonată de patru mentori: Octavian Dragoș-Botoșan, Corina Dragoș-Botoșan, Aida Pero, prof. Florin Barna.

  Echipa are în componență următorii elevi: Mihai Ozarchevici, Norbert Leucuța, Adrian Albota, Vlad Crețu, Briana Lucaci, Sebastian Dochița, Aaron Tulcan, Ruxandra Cibotariu, Andrei Gabor, Radu Bulzan, Denis Demeter, Andrei Ianis Oțoiu, Bogdan Barna.

  Echipa beneficiază de sprijinul și îndrumarea membrilor Alumni: Sebastian Măcean, Radu Micle – studenți, care au rămas alături de echipa cu care au câștigat titlul de campioni mondiali la robotică în anul 2022, în Texas, SUA.

  Erată: inițial, am scris greșit că Delta Force a obținut două medalii și patru premii. Sunt, de fapt, două medalii în două categorii și alte două premii.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunt Corina Botoșan, mentorul echipei Delta Force și, anul acesta, și al echipei României. Comentariile de genul acesta nu fac decât să scoată în evidență invidia și răutatea de care unii dau dovadă.
   Pentru activitatea desfășurată în cadrul competiției, Team România a primit două medalii la finalul concursului First Global Challenge, concurs care se desfășoară atât în teren, unde roboții intră în competiție directă, cât și în afara arenei, unde cele 191 de echipe au de îndeplinit o serie de misiuni esențiale, stabilite de organizatori.
   Pe site-ul oficial al competiției se pot vedea toate țările care au primit medalii și premii: https://first.global/press-releases/2023-first-global-challenge-award-winners/. România este câștigătoare a medaliei de bronz la categoria Ustad Ahmad Lahori Award for Innovation in Engineering, unul dintre principalele premii acordate în competiție și a medaliei de argint la categoria Al-Khwarizmi Award for Outstanding Supporter.
   După cum se vede în link-ul de mai sus, în competiție au fost acordate mai multe premii și medalii. Clar, nu poți fi primul la toate categoriile. Dar a fost o selecție extrem de dură, pentru că nu toate țările au primit premii, ba dimpotrivă. Au fost echipe care au plecat acasă fără nicio distincție, chiar dacă în bătălia roboților s-au clasat mult mai sus ca noi. Nu am fost campioni la mânuirea robotului, dar medaliile obținute de noi anul acesta sunt rodul a numeroase ore de muncă.
   Nu este puțin lucru să obții medalia de bronz la categoria „Inovare în inginerie”, acolo unde au fost recompensate doar trei țări din 191 prezente.
   Și suntem convinși că atunci când am primit medalia de argint pentru comunitatea care ne susține am meritat această recompensă. Și nu, nu este vorba că ne lăudăm noi pe noi, că ne aplaudăm singuri. Avem rezultate care vorbesc pentru noi, avem un palmares care ne definește. Iar comentariile aceste sunt clar defăimătoare, răutăcioase și nefondate. Noi am muncit enorm pentru aceste medalii, care în niciun caz nu s-au dat pe ochi frumoși și clar nu pe propriile aplauze. Copiii au avut nopți nedormite, au fost implicați trup și suflet, au venit cu idei novative. Iar juriul, care a fost unul internațional, format din specialiști în robotică, a apreciat munca noastră. Eu cred nu trebuie să ne justificăm în fața unor anonimi, a unor no-name, care în viața lor nu au auzit de un astfel de concurs, nu au avut emoția unui arenei, stresul pe care îl generează un astfel de efort, după 16 ore nedormite, pentru a veni cu ceva nou în acest domeniu extrem de versatil și dinamic. Postăm aceste precizări chiar dacă este un comentariu anonim și solicităm public ca toți cei care au întrebări și nedumeriri să le adreseze în nume propriu, să își asume identitatea. Așa cum facem și noi și cum credem că este cinstit și moral.

   +76 voturi
   +1
   -1
  2. Doamna Botosan, nu va mai ocupati timpul cu astfel de oameni care, din rautate, incearca sa murdareasca performantele acestor copii. Din pacate avem multe specimene de acest gen, care atata stiu, sa improaste cu noroi orice e bun, orice e pozitiv. Vedeti-va mai departe de treaba cu acesti copii minunati; oricum, istoria pe ei ii va retine, nu pe acesti vesnici carcotasi, pe care aceeasi istorie i-a rezervat deja pentru cosul de gunoi. Felicitari intregii echipe, pe mine m-ati facut sa fiu mandru ca sunt aradean si contemporan cu acesti tineri exceptionali!

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.