Declinul cinematografelor e în toi! Disney aruncă „bomba”: 80% din noile producţii se vor lansa online

  de Special Arad | 29 decembrie 2020, 11:35 AM | Film

  0

  (foto: Deposit Photos)

  Gigantul media anunţă peste 100 de producţii ce se vor lansa în următorii ani pe Disney+.

  Corporaţia Disney, care şi-a promovat foarte eficient platforma de streaming Disney+ cu ajutorul serialului „The Mandalorian”, pare hotărâtă să îmbrăţişeze hotărât online-ul în detrimentul cinematografelor: pe parcursul unui eveniment de patru ore organizat pentru acţionarii companiei au fost anunţate 63 de seriale şi 42 de lungmetraje, 80% dintre acestea fiind rezervate exclusiv platformei Disney+. 20 dintre noile seriale vor lărgi universurile cinematografice Star Wars şi Marvel, scrie CineMagia.

  „There is truly a new Star Wars story for everyone” („Chiar avem câte o poveste Star Wars pentru fiecare”), a comentat preşedinta Lucasfilm Kathleen Kennedy, dar analiştii industriei au înţeles cu totul altceva din suita de anunţuri: cel mai mare producător de entertainment de pe glob preferă de acum streaming-ul, într-o decizie ce ameninţă pe termen lung lanţurile de cinematografe din întreaga lume.

  Trebuie precizat, totuși, că majoritatea titlurilor anunțate de Disney („Obi-Wan Kenobi”, „Ahsoka” sau „Lando” dintre producțiile Lucasfilm  și „WandaVision”, „The Falcon and the Winter Soldier”, „Loki” sau „She Hulk” dintre producțiile Marvel Studios) sunt, de fapt, seriale, majoritatea lugmetrajelor anunțate pentru următorii ani vizând inclusiv cinematografele, unele fiind plănuite să fie lansate concomitent, ce-i drept, atât pe marele ecran, cât și pe Disney+.

  Filmele care vor apărea exclusiv pe Disney+ sunt „Willow”, „Mysterious Benedict Society”, „Mighty Ducks: Game Changers”, „Disenchanted”, „Greek Freak”, „Hocus Pocus 2”, „Pinocchio” și un prequel „Beauty and the Beast” (deocamdată fără titlu oficial).

  De altfel, și studiourile Warner Bros. au anunţat deja că îşi vor lansa întreaga ofertă cinematografică din 2021, inclusiv blockbustere precum „Dune” şi „The Matrix 4”, pe platforma de streaming HBO Max. Decizia a generat reacţii vehemente nu doar din partea cinematografelor, ci şi din partea diverselor asociaţii de la Hollywood sau a unor regizori precum Christopher Nolan şi Denis Villeneuve.

  Reprezentanţii Disney au declarat că au în vedere toate opţiunile, dar tonul acestor anunțuri de sfârșit de an sugerează că va fi privilegiat streaming-ul şi că cel puţin o parte din filme nici măcar nu vor fi incluse în circuitul cinematografic. Evident, decizia are de-a face, în momentul de față, și cu incertitudinile date de pandemie pentru anul viitor, însă nu poate fi omis nici latura financiară: cu toate că nici Disney+ și nici concurentul principal, Netflix, nu divulgă numărul de vizionări pentru filmele sau serialele disponibile, nu este exclus că impactul acestora pe serviciile de streaming depășește deja semnificativ numărul de bilete vândute la cinematografe.

  Olanda a fost prima ţară europeană unde serviciul Disney+ a devenit disponibil, în noiembrie 2019. Expansiunea europeană a continuat în primăvară, iar din toamnă aproape întreaga Europă de Vest şi Scandinavia au avut acces pe platformă. Expansiunea în Europa Centrală şi de Est este avută în vedere pentru 2021, dar până în acest moment nu s-a făcut niciun anunţ clar despre când anume Disney+ va fi disponibil şi la noi în ţară.

  HBO Max va fi disponibil în Europa de Est din a doua jumătate a anului viitor, fără nicio dată clară.

  Nou venit în business-ul de streaming video, de o vreme încoace este disponibil și în România serviciul Apple TV+.

  De asemenea, compania ViacomCBS, care deține studioul de film Paramount Pictures, intenționează la începutul anului viitor să rebrand-uiască serviciul de streaming deja existent (disponibil deocamdată doar în SUA, Canada și Australia), CBS All Acces, în Paramount+ și să pună masiv accentul, de acum încolo, pe streaming video online.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.