sâmbãtã, 24 mai, 2025

Special Arad Logo

    Doar câteva zile au mai rămas pentru depunerea declarației unice. 26 mai este termenul limită pe platforma ANAF – SPV

    Persoanele fizice care au obținut anul trecut venituri din chirii, investiții, activități independente, dobânzi sau drepturi de autor, mai au la dispoziție doar trei zile să își declare câștigurile către ANAF.

    Declarația unică se poate depune până luni, 26 mai. Anul acesta, formularul online are datele esențiale gata completate.

    În jur de 800.000 de români trebuie să depună declarația unică pentru veniturile obținute în 2024. Pot face asta la ghișeul fiscului, la poștă, primărie sau online – pe platforma dezvoltată de ANAF – Spațiul Privat Virtual.

    Formularul are un format nou, cu date precompletate la care inspectorii ANAF au acces din alte baze de date: cum ar fi contractele de închiriere, impozitul pe dividende și cel din veniturile obținute din dobânzi și investițiile financiare.

    Formularul mai poate fi completat până luni, 26 mai, de către persoanele care au venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, contracte de închiriere pe termen lung sau în scop turistic, ori din câștiguri sau pierderi din transferul titlurilor de valoare, inclusiv din transferul aurului de investiții.

    Sunt obligați să plătească impozit – și, după caz, contribuții – și cei care au obținut bani din activități agricole, din piscicultură sau silvicultură, sau rezidenții unui stat membru al Uniunii Europene, dar care au câștiguri din activități independente în țara noastră.

    În baza declarației unice este calculat impozitul pe venit, iar din 2018 există obligația de a contribui la sistemul de pensii și sistemul de asigurări de sănătate, însă sunt anumite praguri impuse de autorități, în funcție de care statul oprește din banii câștigați. De exemplu, contribuția de asigurări sociale este plătită de persoanele care obțin venituri din activități independente mai mari de 12 salarii minime brute pe economie, adică 39.600 lei.

    Pentru contribuția de asigurări de sănătate, aria de cuprindere este mult mai mare și trebuie să plătească această contribuție persoanele care au venituri totale egale sau mai mari de 19.800 lei, adică șase salarii minime brute. Contribuția crește în măsura în care și câștigurile depășesc pragurile de 12 sau 24 de salarii minime brute.

    Citește și: Turneul de 1 miliard de dolari. Cine va transmite la TV Campionatul Mondial al Cluburilor 2025, la care participă cele mai puternice formații de fotbal din lume

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.