sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O persoană decedată și pagube de zeci de milioane lei – bilanțul inundațiilor de la Brazii și Gurahonț

  de Special Arad | 28 iunie 2023, 4:45 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  0

  urmări ale inundațiilor în zona Gurahonț

  Comunicat. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, în ședința extraordinară de astăzi, evaluările pagubelor stabilite în procesele verbale întocmite de comisia mixtă, constituită în baza Ordinului Prefectului, produse ca urmare a inundațiilor din data de 25 iunie, pe raza comunelor Brazii și Gurahonț.

  În privința ajutoarelor de urgență acordate persoanelor fizice în baza H.G. 559/2023, au fost transmise Agenției de Plăți și Inspecție Socială Arad borderourile ce cuprind următoarea situație: o persoană decedată în comuna Brazii, satul Buceva-Șoimuș, 50 de locuințe afectate în comuna Brazii (din care 8 în proporție de peste 75%) și două în comuna Gurahonț.

  Valoarea ajutoarelor de urgență este de 365.000 lei pentru comuna Brazii și 8.000 lei pentru comuna Gurahonț.

  Proprietarii locuințelor afectate vor primi ajutoare în cuantum diferențiat, în funcție de gradul de afectare și de sumele stabilite prin H.G. 559, familia persoanei decedate urmând să primească un ajutor, pentru deces, suplimentar față de cel pentru casa avariată, de 7.500 lei. Borderourile vor fi transmise de A.J.P.I.S. către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, urmând ca procedura să își continue cursul conform actului normativ menționat.

  Drumuri, podețe, poduri, clădiri avariate. Pagube de zeci de milioane de lei

  Comisia mixtă a constatat producerea unor pagube în valoare de 1.785.000 lei la pagube aparținând Consiliului Județean Arad: diverse avarii la DJ 708, avarii la puțuri de foraj și stația de clorniare.

  Au fost evaluate pagube în cuantum de 18.745.000 lei la obiective de infrastructură aparținând Comunei Brazii (toate satele): drumuri comunale, străzi, poduri, podețe, traversări pietonale, un cămin cultural,  un drum agricol avariat pe o porțiune de 2,3 km. Cu excepția căminului cultural (gard avariat), a drumului agricol și a 200 metri de străzi, celelalte elemente de infrastructură au fost distruse în totalitate: 29 de poduri, 19 podețe, 11 traversări pietonale, 4,6 km drum comunal asfaltat, 1,1 km străzi asfaltate.

  În comuna Gurahonț, a fost constatată o pagubă la un pod din lemn, în valoare de 20.000 lei.

  Pagubele constatate și evaluate, descrise mai sus, cu excepția ajutoarelor de urgență pentru persoanele fizice care își urmează cursul descris în H.G. 559/2023, vor fi cuprinse într-un Proiect de Hotărâre de Guvern care va fi înaintat cu celeritate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sub semnătura Prefectului și Președintelui Consiliului Județean Arad, în vederea alocării sumelor necesare pentru refacerea obiectivelor afectate de inundații.

  Comisia a mai evaluat pagube în valoare de 11.650.000 lei la obiective de infrastructură aparținând Administrației Bazinale de Apă Crișuri. Această instituție va întocmi propriul Proiect de Hotărâre de Guvern.

  În privința restabilirii utilităților în localitățile afectate, furnizorul de energie electrică a transmis Instituției Prefectului, în cursul zilei de astăzi, 28 iunie, o informare conform căreia mai există 37 de clienți nealimentați în satul Buceava-Șoimuș, însă pentru aproximativ 80% va fi montat astăzi un grup generator. Pentru celelalte 5-6 locuințe până mâine se va restabili alimentarea cu energie electrică din rețea, după ce vor fi finalizate lucrările de plantare a unor stâlpi noi de susținere a rețelei. Compania de Apă a informat că a fost restabilită alimentarea cu apă la toate locuințele racordate din comuna Brazii, cu excepția uneia, distrusă de viitură, unde rețeaua nu este avariată și poate fi folosită la cerere. Se mai execută lucrări de decolmatare a unui puț, dar nefuncționarea acestuia nu afectează consumatorii;

  Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad continuă să sprijine logistic populația afectată (transport bunuri primă necesitate, decolmatare fântâni etc).

  Administrația Bazinală de Apă Crișuri a reușit amenajarea provizorie a văii pe toată lungimea afectată.

  „Mulțumesc încă o dată reprezentanților tuturor instituțiilor care au acționat în ultimele zile în comuna Brazii. Ajutorul fiecăruia a venit repede și eficient, în condiții foarte, foarte dificile. Va mai dura însă până când nu se vor mai vedea aproape deloc consecințele dezastrului, lucru ce va fi imposibil pentru familia persoanei decedate, însă facem pașii prevăzuți în legislație pentru atragerea cât mai rapidă a fondurilor necesare pentru refacerea drumurilor și pentru ca ajutoarele de urgență să ajungă la oameni. Voi merge și mâine la Brazii pentru a vedea stadiul lucrărilor făcute în regim de urgență de Administrația Bazinală de Apă și de furnizorii de utilități, voi discuta cu autoritățile locale și îi voi informa despre aspectele procedurale pe care le-am făcut pentru alocarea sumelor de la Guvern. Vom continua să oferim tot sprijinul comunității locale și apreciez în mod deosebit inițiativele private, tot mai numeroase, privind colectarea de alimente și bunuri de necesitate pentru persoanele afectate. Orice ajutor este de neprețuit”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.

   

  Citește și: Arhiepiscopia Aradului a demarat o acțiune umanitară în sprijinul persoanelor afectate de inundații • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.