luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Debite scăzute pe brațul Sulina după dragarea canalului Bîstroe

  de - | 20 februarie 2023, 3:49 PM | Naţional

  0

  Discuțiile purtate luni la Ministerul Transporturilor privind lucrările de adâncire ale canalului Bîstroe au scos la iveală fapte cu premeditare, dat fiind că măsura a fost aprobată din decembrie.

  Ministerul Transporturilor a convocat luni de urgență toate instituțiile subordonate cu atribuții privind operațiunile de adâncire ale canalului Bîstroe, existând informații că au fost deja efectuate lucrări de adâncire de minimum 2,5 metri.

  Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că inclusiv Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi, a fost informată cu privire la măsurile luate de partea ucraineană, oficialul european dând asigurări că Bruxelles-ul nu va accepta, sub niciun pretext, încălcarea de Ucraina a convențiilor internaționale și bilateriale pe mediu.

  În plus, potrivit Convenției de la Belgrad, din 1948, singurul canal navigabil acceptat în Delta Dunării este Canalul Sulina.

  Ministrul Transporturilor îl va informa astăzi pe premierul Nicolae Ciucă despre evoluția situației și îi va pune la dispoziție datele prezentate de companiile din domeniul naval aflate în coordonarea MTI.

  Concret, până în acest moment se știe că ucrainenii au dragat până la minimum 7 m pe Canalul Bîstroe, fără a informa partea română asupra demarării lucrărilor, existând indicii clare că acea comunicare oficială a părții ucrainene (ex. comunicatul Ambasadei) s-a bazat pe informații false și pe negarea realității.

  În paralel, autoritățile navale ucrainene au anunțat deja armatorii că șenalul are o adâncime de 7 metri, ceea ce permite intrarea pe Canalul Bîstroe a unor nave mari.

  În ce privește brațul Sulina, sursele citate au precizat pentru „Adevărul” că debitele sunt deja scăzute, ceea ce afectează deplasarea navelor de transport.

  În plus, precizează sursa citată, dragajale efectuate și pe brațul Chilia pentru a asigura debitele pe Bâstroe provoacă retragerea apei de pe canalele adiacente din Delta Dunării și afectează atât flora și fauna, cât și transportul de pasageri.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.