luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  De Sărbătorile Pascale, oamenii legii sunt pregătiți pentru orice eveniment neplăcut, dar oferă o serie de recomandări arădenilor

  Mâine este Vinerea Mare și deja se simte o agitație printre oamenii care se pregătesc să sărbătorească Paștile Ortodoxe. Multe persoane s-au înghesuit la frontieră să vină să-și viziteze neamurile în țară, mulți se vor înghesui să asiste la slujba de Înviere și mulți vor mânca o sumedenie de merinde gustoase la masa de Duminică. Pentru a preveni orice problemă, oamenii legii din județul Arad și-au mărit cu toții echipajele și măsurile de protecție.

  Astăzi a fost organizată o ședință comună, în cadrul Instituției Prefectului județului Arad, cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Poliției de Frontieră pentru a prezenta care sunt măsurile pregătite pentru a se asigura că Sărbătorile Pascale se vor desfășura în liniște și pace la Arad și pentru a oferi diferite recomandări populației.

  „În ceea ce privește Instituția Prefectului, în ceea ce privește menținerea climatului de ordine și liniște publică în timpul zilelor libere și a desfășurării activităților religioase din zona locașurilor de cult din județul Arad, cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale, se va asigura prin conducerea acesteia, reprezentată de prefectul Toth Csaba și de subprefectul Sulincean, activitatea de coordonare și supervizare a acțiunilor desfășurate de celelalte instituții județene ale MAI dar și de instituțiile concentrate din subordinea altor ministere care au atribuții specifice în această perioadă. Recomandăm tuturor arădenilor să citească și să respecte cu strictețe sfaturile enunțate de instituțiile specializate ale MAI în vederea prevenirii oricărei situații neplăcute”, a spus Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad.

  IPJ Arad: nu specificați că plecați din localitate în minivacanță, aveți grijă de bunuri, atenție la poșete și portofel

  „În perioada 22 – 25 aprilie, mai mult de 100 de polițiști din cadrul IPJ Arad sumplimentari față de echipele zilnice vor fi la datorie în fiecare zi, pentru menținerea ordinii și liniștii publice și prevenirea accidentelor rutiere. Astfel, polițiștii de ordine punlică, rutieră, investigații criminale și intervenție rapidă vor fi în stradă în această perioadă pentru a preveni orice eveniment care ar putea perturba ordinea și liniștea publică, precum și pe șosele pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere”, a spus agentul șef Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

  Pentru o minivacanță de Paști în siguranță, IPJ Arad recomandă, printre altele, să nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți în imobil, să nu uitați geamurile deshise, ori ușile descuiate, să nu oferiți informații cu privire la plecarea dumneavoastră din localitate pe rețelele de socializare, la cumpărături evitați să aveți sume mari de bani, ci se recomandă să folosiți cardurile bancare, de asemenea, doamnele sunt sfătuite să fie atente la poșete în zonele aglomerate, iar domnii să își țină portofelul în buzunarul interior al hainei. În ceea ce privește traficul rutier, este obligatorie folosirea centurii de siguranță, iar pentru copii să fie utilizat scaunul special, este recomandat să se folosească locurile de parcare special amenajate și să nu se la se în vehicul lucruri de valoare. Părinții sunt sfătuiți să nu își lase copiii nesupravegheați, să îi învețe că nu au voie să plece fără permisiune, că trebuie mereu să spună unde și cu cine pleacă și să fie învățați cum să procedeze în cazul în care se rătăcesc și să cunoască numele părinților și adresa de domiciliu.

  Jandarmeria: atenție la aglomerație!

  „În perioada următoare, Jandarmeria Arad a dispus suplimentarea efectivelor în toate locurile unde vor avea loc manifestări religioase, manifestări cultural-artistice și sportive. În acest context, ne vom concentra eforturile pentru a oferi cetățenilor siguranță și confort. Astfel, peste 100 de jandarmi, alături de polțiști și pompieri, vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică în zona locașurilor de cult, atât în municipiu cât și în județ (…). Facem apel la toți cei care vor participa la aceste manifestări să evite implicarea în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine, să respecte indicațiile organizatorilor, dacă sunt însoțiți de copii să-i supravegheze cu atenție, iar dacă sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112, sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere”, a spus căpitan Dan Monoranu, de la Jandarmeria Arad.

  ISU Arad: aveți grijă de lumânările aprinse în noaptea de Înviere!

  În ceea ce privește misiunile ISU desfășurate în această perioadă, instituția a desfășurat circa 40 de misiuni la mănăstiri. „Pe timpul acțiunilor, au fost instruiți preoții și personalului clerical asupra modalităților de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării extintoarelor în interiorul lăcașurilor. În noaptea de Înviere, ISU Arad va dezloca forțe și mijloace astfel: la Mănăstirea Bodrog, misiunea va fi asigurată de 3 subofițeri cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD, la Categrala Ortodoxă de la Podgoria va fi o autospecială de stingere și mijloace de prim intervenție cu doi subofițeri, la Mănăstirea Feredeu, misiunea va fi asigurată de SVSU Șiria, cu o autospecială cu apă și spumă și cinci voluntari. De asemenea, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor asigura măsurile de prevenire la bisericile ortodoxe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica, cu câte o autospecială de stingere și cinci voluntari. În planul operațional zilnic, 130 de pompieri încadrează în mijloace tehnice care sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, precum și 16 autospeciale pentru stingere a incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la Urgențele Medicale este asigurat prin intermediul celor peste 11 echipaje SMURD, dintre care un echipaj Terapie Intensivă Mobilă încadrat cu un medic și asistent și 10 echipaje de prim ajutor medical, încadrate cu paramedici, precum și 5 echipaje pentru descarcerare”, a spus sergent major Klein Ruxandra ISU Arad.

  ISU Arad recomandă credincioșilor să fie atenți la lumânările aprinse în locuință, la recipientele în care acestea sunt depuse, la locul în care sunt puse în casă (să nu fie lângă materiale inflamabile) și să nu adoarmă cu lumânările încă aprinse în locuință.

  Poliția de Frontieră: traficul la frontiera cu Ungaria e crescut, dar nu sunt blocaje. Folosiți cu încredere site-ul „trafic online

  „La nivelul Poliției de Frontieră Arad, în următoarea perioadă continuă măsurile dispuse încă de la începutul săptămânii trecute, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei și de fluidizare a punctelor de trecere, întrucât valorile de la frontiera de vest au crescut considerabil. Se mențin în continuare măsurile de adaptare atât a misiunilor cât și a resurselor umane și materiale, la specificul fiecărei frontiere astfel încât să se asigure un control eficient și operativ. Menționez că la acest moment, prin punctele de frontieră, tranzitul autoturismelor și al persoanelor se derulează normal pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje. Vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri până la capacitatea maximă permisă de infrastructură. De asemenea, dacă situația o impune, vor fi folosite inclusiv stații mobile de control. Nu în ultimul rând, vreau să mai precizez că reprezentanții Poliției de Frontieră română mențin permanent cu autoritățile de frontieră ungare, alături de care se efectuează controlul de frontieră în vederea dispunerii unor măsuri comune. 

  Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care tranzitează frontiera, să utilizeze și alte puncte de frontieră deschise în regim internațional, nu doar Nădlac II autostradă. Reamintim că în județul Arad sunt deschise și alte trei punte de trecere rutiere, pentru categoriile de mijloace de transport: PTF Nădlac I, PTF Turnu și PTF Vărșand. De asemenea, pe raza județului Timiș se poate trazita cu încredere PTF Cenad” , a spus inspector de poliție Dincă Andrei, de la Poliția de Frontieră.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.