De ce nu a pornit încă CET Hidrocarburi căldura și când are de gând să o facă





De la începutul lunii octombrie, condiția ca trei nopți consecutive să fie înregistrate temperaturi de 10 grade a fost îndeplinită deja, însă CET Hidrocarburi nu a pornit nici acum căldura în apartamentele arădenilor.
Arădenii au îndurat astfel frig în apartamente, zilele trecute fiind înregistrate noaptea chiar 2 grade în municipiu. Potrivit celor de la Centrală însă, motivul pentru care nu a fost încă pornită căldura are de a face cu vremea schimbătoare.
O toamnă imprevizibilă
După zilele friguroase din primele zile ale săptămânii, pentru acest sfârșit de weekend au fost anunțate din nou temperaturi aproape de vară pe timpul zilei, între 27 și 28 grade Celsius. Noaptea dintre vineri și sâmbătă se preconizează să atingă maxim 20 grade, iar pentru cea dintre sâmbătă și duminică se preconizează 17 grade.
Situația este similară și pentru săptămâna viitoare, când până către miercuri vremea va fi frumoasă, chiar dacă nu atât de caldă ca în weekend. Temperaturile maxime preconizate pentru municipiul Arad sunt între 23 și 24 de grade, iar cele minime între 10 și 15 grade.
CET Hidrocarburi nu ne-a comunicat încă o dată exactă în care urmează să pornească căldura, însă preconizează că acest lucru se va întâmpla totuși către sfârșitul săptămânii viitoare. Atunci sunt preconizate ploi și temperaturi mai joase, cu minime între 11 și 10 grade Celsius noaptea (potrivit weather.com)
Economii, subvenții, bani mulți din bugetul local
Nu este de mirare că CET Hidrocarburi încearcă să pornească cât mai târziu căldura din apartamente, dat fiind faptul că lunar Primăria Arad este nevoită să aloce sume mari de bani pentru a acoperi pierderile de pe rețea și pentru a asigura subvențiile (acoperirea diferenței de preț și tarif la energia termică livrată populației). De exemplu, chiar în ședința de luni, 16 octombrie, consilierii locali au aprobat plata pierderilor în sumă de 2.200.000 lei, care asigură realizarea plății parțiale a valorii pierderilor aferente anului 2022.
În ultimii ani, Primăria a pornit mai multe proiecte pe fonduri europene prin care modernizează rețeaua, ca măsură a eliminării pierderilor. Estimativ, doar 12% din totalul conductelor a fost modernizat însă până acum.
De asemenea, în această toamnă a pornit și licitația (care este încă în desfășurare) pentru proiectul de retehnologizare a CET Hidrocarburi de pe Calea Iuliu Maniu. Dacă va fi dus cu bine la bun sfârșit, prin aceste dotări moderne, Primăria ar urma să scape și de achitarea subvențiilor, întrucât sumele care ar urma să fie încasate din producerea energiei prin cogenerare vor intra în bugetul CET Hidrocarburi, iar aceste cheltuieli ar fi „pasate” direct la CET Hidrocarburi.
Toate acestea însă vor fi realitate, în cel mai bun scenariu, peste câțiva ani, iar până atunci banii alocați de Primărie către CET Hidrocarburi rămân cea mai mare „gaură neagră” care afectează bugetul local.
• Citește și:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)