vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De ce Lupescu? Pentru că fotbalul are nevoie de oameni de fotbal cu calități manageriale (Foto)

    de Lucian Dănilă | 31 martie 2018, 2:29 PM | Sport

    0

    Zilele trecute am participat la Salonul Biavati la o întâlnire cu Ionuț Lupescu, component al „Generației de Aur”, candidat la șefia FRF. Aapărut la salon însoțit de Cristi Chivu, căpitanul naționalei în deceniul trecut și unicul român câștigător de UEFA Champions League, dar și de Ioan Andone, cu toții aduși acolo de Eusebiu Pistru, cel care i-a însoțit prin județ, la Ineu, Sebiș, Cermei și Lipova, dar și la sediul clubului UTA și AJF Arad.

    Nu am fost un fan al fotbalistului Ionuț Lupescu, deși, acum, sunt convins că nu avem niciunul de valoarea lui. A avut un rol esențial la World Cup 94, a jucat aproape 250 de meciuri la două dintre cele mai mari cluburi ale Germaniei, Leverkusen (1990-1996) și Monchengladbach (1996-1998), iar înainte și după a jucat pentru Dinamo și poate chiar acesta este motivul pentru care nu mi-a plăcut ca jucător.

    Am admirat însă seriozitatea lui. „Kaiserul” a știut întotdeauna ce vrea, iar în ultimii șase ani a ocupat o funcție importantă la UEFA unde a fost foarte apreciat de nume imense ca Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho și alții. Îl credeam un om rece, acel „neamț autentic”, dar nu e așa. Lupescu este lejer, are cuvintele la el și știe de glumă. În 18 aprilie se va bate cu Burleanu la șefia FRF, iar între cei doi, eu aleg Lupescu.

    „Nu am renunțat la UEFA ca să fac vreun târg cu cineva. M-am înscris în această cursă convins că voi câștiga din primul tur, pentru că oamenii, așa cum i-am simțit, doresc o schimbare în competență în primul rând. Totodată, oamenii doresc să dezvolte fotbalul românesc, iar pe mine nici nu mă interesează turul doi. De ce? Fiindcă nu am venit să fac dealuri sau aranjamente pentru ca fiecare să aibă o poziție călduță, cum s-a întâmplat acum patru ani de zile. Și târgul de acum patru ani de zile la alegerile FRF a adus fotbalul românesc în situația în care e astăzi. Am revenit acasă ca să ajut fotbalul românesc și nu sunt singur”, spune Lupescu.

    De ce Ionuț Lupescu?

    • Pentru că fotbalul românesc are nevoie de oameni de fotbal importanți cu calități manageriale
    • Pentru că Ionuț Lupescu este un nume cunoscut în Europa atât ca fost fotbalist cât și ca șef de comisii la UEFA
    • Pentru că este susținut de aproape toți marii fotbaliști ai „Generației de Aur”
    • Pentru că venind din iarbă știe toate etapele de formare a unui fotbalist, dar cunoaște și nevoile fotbalului românesc.
    • Pentru că este mai credibil decât Burleanu, actualul președinte al FRF remarcându-se mai mult ca discurs în cei patru ani de conducere a Federației.

    IMG 1033

    „La Arad am vorbit cu toți cei implicați în fenomen la nivel național și am observat că așteptau, poate, să aibă în fața lor o persoană arogantă. Sau cel puțin asta le-au spus actuala conducere a FRF, inclusiv faptul că o să încep să dau afară persoane din Federație, sau să tai toate programele începute. Eu, din contră, am dezvoltat programe în Europa și vreau să fac asta și în România, ce este bun se va continua cu siguranță. Când lumea începe să mă cunoască, spune că nu și-au închipuit că sunt atât de deschis, îmi strâng mâna, relațiile rămân bune. După discuțiile avute cu primarii, la Sebiș, Cermei și Ineu am realizat că problema lor, ca și a tuturor celor din această țară, este legislația. De aceea, suntem datori să venim noi, cei din sport, în fața Parlamentului cu propuneri concrete pentru a rezolva aceste probleme. Practic, aceasta cea mai mare problemă identificată peste tot în fotbalul românesc și în sport în genera. Trebuie să recunoaștem că 90% dintre cluburi sunt finanțate de autoritățile locale și peste tot există aceeași dilemă. Din câte am observat, legislația se aplică diferit de la un județ la altul, de la o localitate la alta. Asta face ca oamenii care vor să dea bani la sport au reticențe, nu vor să să pățească ceva. Sunt controale peste controale, Curtea de Conturi vine peste autoritățile locale și de aceea misiunea noastră principală este să  ajungem în fața legiuitorilor cu un plan național strategic de dezvoltare a fotbalului, în care să fie incluse toate aceste probleme de legislație, legea sponsorizării, infrastructură, fiscalitate, taxe. Ne propunem ca și în România sportul să fie o prioritate în următorii 6-10 ani. Împreună cu alți colegi de la alte federații trebuie să punem acest plan pe picioare, sperând convingem oamenii cu decizie de importanța sportului. Suntem tentați să vorbim mai mult de sportul de performanță, dar sportul înseamnă, în primul rând, sănătate pentru copiii noștri, dar în același timp și învățământ. Un grup sportiv înseamnă și educație, un anturaj sportiv este sănătos, e foarte important ca lumea să înțeleagă acest lucru”.

    „Recredibilizarea fotbalului românesc. Am văzut că oamenii fug de fotbal, nu investesc în fotbal. Pe piață există potențial financiar, dar oamenii vor credibilitate, proiecte fezabile și momentan preferă să-și investeasă banii în altceva, nu în fotbal. Ne dorim, ca oamenii sî vină din nou cu inima deschisă pentru a investi în fotbal. Așadar, aceste două probleme majore, legislația și recredibilizarea sunt hotărât să mi le asum pentru a fi rezolvate cât mai repede posibil”, mai spune Lupescu.

    Cristian Chivu: „Multe echipe de tradiție din fotbalul românesc sunt în dificultate, dar lucrul cel mai important este să înțelegem de ce.  Problema de fond o știm, iar la nivel legislativ lucrurile trebuie să se schimbe. Multă lume vorbește despre politizarea fotbalului, dar nu poți face una fără cealaltă. Și nu e greu atâta timp cât există oameni care au o anumită credibilitate și mă refer la Ionuț și la foștii săi colegi din Generația de Aur. Apoi, venim noi, cei mai tineri, care am avut posibilitatea să creștem alături de ei, luându-i ca exemple. Generația mea a avut modele în Hagi, Lupescu sau Popescu, astăzi unde sunt aceste modele? E greu să-ți alegi unul. Așa că spun că stăm bine din punct de vedere al credibilității. Există cine să meargă în Parlament cu un nou proiect de legi, alături de mai multe federații sportive pentru a schimba din punct de vedere legislativ lucurile, fiindcă e nevoie. Astăzi, autoritățile nu sunt lăsate să ajute, pentru că cineva trimite în control pe altcineva să le găsească nod în papură. Pentru ca primarii sau consiliile județene să se implice concret în sport și în fotbal, mai ales la nivel de infrastructură unde suferă mult fotbalul românesc în ziua de azi, ne trebuiesc hârtii, prevederi clare scrise negru pe alb. Fiecare ordonator de credite trebuie să știe exact ce procent poate aloca pentru sport, fără a sta cu frica în sân că o poate păți după bunul plac al cuiva”.

    IMG 1054

    Ioan Andone: „Trebuie revenit la ceea ce făceam noi românii mai bine. Driblam, aveam calitate tehnică, aceasta a cam dispărut între timp. Păi copiii învață încă de la 8 ani sisteme de joc și să redubleze, când ei ar trebui lăsați să dribleze. Unui copil trebuie să-i lași bucuria de a juca fotbal până la o anumită vârstă. Nu putem fi ca italenii, să jucăm pe tactică, ci trebuie să căutăm să fim noi, să ținem cu dinții de această plăcere de a juca. După părerea mea, sunt trei echipe în tot fotbalul românesc, cele de pe primele trei locuri în Liga 1. Restul toate o apă și un pământ. Păi cum se poate ca echipe care schimbă 18-19 jucători într-o vară să ajungă pe primul loc în Liga 1? Acum câțiva ani, CFR Cluj nu intra în primele 6, darmite să conducă clasamentul Ligii 1. Asta înseamnă că avem un campionat slab și trebuie să facem ceva pentru a-i crește nivelul. Și revin și spun, că jucătorul român trebuie învățat și lăsat să joace fotbal pe calitățile sale. Chiar dacă nu ne calificăm în primăvara europeană, trebuie să urmărim să avem un joc bun de echipă și fotbaliști creativi”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.