vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    De-am învia odată: Reprezentarea României la UE e ca și moartă!

    de - | 29 aprilie 2016, 12:32 PM | Naţional

    3

    Revista Politico, de fapt o platformă online de interes american cu ediții în toată lumea, inclusiv în Europa, și care se ocupă, așa cum îi spune și numele, cu politica și jocurile politice mondiale, a publicat în zilele trecute un material nu neapărat științific dar edificator cu privire la forța reprezentării țărilor membre UE în forurile superioare ale Uniunii.

    S-a luat în calcul prezența și activitatea președintelui sau a prim-ministrului, în funcție de care dintre ei reprezintă țara la UE și a ambasadorului, cele două performanțe au fost puse într-un sistem de coordonate, ajungându-se astfel la o ”hartă” a puterii de reprezentare. Au fost monitorizate toate țările din UE, inclusiv cele candidate cum ar fi Serbia sau Albania.
    Surprize prea mari nu sunt, forța numărul unu este în continuare Germania, secondată de Marea Britanie și Franța, cea din urmă stând cel mai bine la nivelul ambasadorului, respectiv al șefului reprezentanței permanente la UE. Urmează Italia, Turcia, Olanda, Suedia, Danemarca.
    De fapt această grupă de țări formează la ora actuală un fel de elită a puterii din UE, un grup de influență majoră la nivelul treburilor europene. Surpriza de aici este Ungaria, singura țară din fostul bloc comunist care este introdus în acest grup de influență. Mult peste importanța ei economică și politică, prestanța ieșită din comuna a lui Viktor Orbán își arată roadele și în acest sens.
    Dacă vă întrebați unde se află România, răspunsul este cel previzibil: la coadă, dar la coadă de tot. Prestația lui Iohannis și a Doamnei Luminița Teodora Odobescu, ambasadorul nostru la UE – cine telefonează primul că a auzit de ea, dă redacția o bere și mai poate și să ciocnească cu noi un ou roșu! – sunt considerate nesemnificative și lipsite de prestanță, după noi fiind plasate doar câteva țări în frunte cu Croația, Bulgaria, Muntenegru, Luxemburg și desigur, nelipsita Albania.
    Având în vedere că aceste țări nu se compară nici ca mărime, nici ca populație, nici ca potențial economic cu noi, locul nostru poate fi considerat chiar rușinos, o nouă dovadă a lipsei de greutate a clasei noastre politice.
    În concluzie, România, cea care după datele ei obiective ar trebui să urmeze imediat după cele patru-cinci mari, undeva pe locul cinci-șase, ocupă în această ierarhie al puterii de influență locul 27, în timp ce Ungaria, o țară cât jumătate din România, atât ca teritoriu cât și ca populație se află pe un improbabil loc șase.
    Încă odată: nu este vorba de un studiu științific exhaustiv, cu toate acestea situația prezentată în Politico ar trebui să ne pună pe gândit.
    Și, mai ales, pe treabă!

    politico (1)

    EDY

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Loazele nu pot fi altfel decât niște Loaze!
      Cum poate cineva cu probleme majore de comunicare să reprezinte cu demnitate și mândrie România?

      Când și unde altundeva în lume, repetenți la Oratorie și arta de a face politică, ar putea devenii Prim-miniștrii sau Președinți?

      +1 voturi
      +1
      -1
        • Da … se cheamă „lucru de mână”.

          Sânt Posturi de funcționari CUMPĂRATE!
          Acum nici nu mai trebuie să meargă până la Istanbul să le cumpere. Se perfectează vanzarea-cumpărarea la Bucale, la sediul central al partidului.

          Marea majoritate a celor ce fac parte din reprezentanța românească de la Bruxelles, probabil, sânt în aceeași situație. Au servit pe cine trebuie și au dat „adălamșul”, au fost puși pe liste și pa-pa la salariul baban al UE.
          Acolo cască de li se rup fălcile și aleargă ca bezmeticii de colo-colo să semneze condici cât mai multe de prezență, să-și încaseze diurnele grase.
          Se simt importanți in funcția de făcători de nimic. Că și acolo se ridică mâna la ordin, așa cum dictează grupul pe lângă care se aciuează. Deci, nu trebuie nici măcar să citească nimic, după obișnuința de acasă, nu trebuie să gândească, doar trebuie sa ridice mâna.

          Se plimbă de colo-colo prin statele UE, cazați la hotelele cele mai scumpe, halesc mâncare aleasă, statut de VIP … și primesc ” atenții” de la lobby-iști.

          Ai României nici măcar nu trebuie să se ferească de presa națională. Că cine are dare de mână să țină pe cheltuială, jurnaliști buni de investigație, pe urma lor prin UE, care să-i demaște opiniei publice de acasă.

          De unde știu? Îi citesc pe ziariștii, în limbile păserești ai altor națiuni, ce scriu frecvent despre la „bella vita” dusă de parlamentarii Uniunii. Cu mici excepții, o mare masă de ocupatori de scaune, fără responsabilități concrete, în afară de prezență.

          0 voturi
          +1
          -1

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.