duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Datoriile clubului UTA depășesc suma de 2 milioane de euro!

  de Lucian Dănilă | 26 aprilie 2022, 8:07 AM | Sport

  0

  UTA și-a asigurat prin victoria de sâmbătă prezența pentru cel de-al treilea sezon consecutiv în Liga 1, performanță de care suporterii Bătrânei Doamne nu s-au mai bucurat de mai bine de 40 de ani, mai precis după celebra retrogradare din 1979.

  Dacă la începutul campionatului regulat dorința fanilor a fost accederea în play-off, după ratarea acestui obiectiv s-a fixat un nou target: ocuparea unuia dintre locurile 7 sau 8 pentru a participa la barajul pentru Europa. Înfrângerile cu Botoșani, Rapid și Sepsi au împins echipa spre un joc cu Chindia în care UTA juca pentru a evita barajul de retrogradare. Golul lui Otele a fost hotărâtor în obținerea victoriei și gruparea arădeană și-a îndeplinit, în sfârșit, un al treilea obiectiv, cel de menținere în Liga 1.

  Cei doi ani de Liga 1 nu au fost ușori nici din punct de vedere sportiv dar nici din punct de vedere financiar. Clubul UTA este unul dintre cele 14 din prima ligă care și-au publicat rapoartele financiare. Dacă în acest moment, UTA este pe locul 10 în Liga 1 din punct de vedere sportiv, din punct de vedere al datoriilor ocupă locul 9.

  S-au adunat datorii de 10.393.705 de lei, adică peste 2 milioane de euro. Din informațiile noastre, aproape jumătate din această sumă sunt datorii către Statul Român, sumă care urmează a fi reeșalonată.

  „Cele 14 echipe care şi-au publicat rapoartele financiare au adunat, în total, datorii de 583.112.213 de lei (aproximativ 118.038.000 de euro). Liderul clasamentului este Sepsi Sfântu Gheorghe, care în situaţia financiară pe 2021 are un total al datoriilor de 170.163.737 de lei.

  Laszlo Dioszegi, patronul covăsnenilor, a făcut lumină în acest caz şi a susţinut că cei 150.103.980 de lei, banii apăruţi la datorii pe teren lung, au venit din partea statului maghiar, când a fost construit noul stadion al echipei, şi sunt subvenţii”, scrie fanatik.ro.

  Cea mai mare parte a datoriei lui Sepsi a fost cauzată de construirea unui stadion. Noua arenă a echipei din Sfântu Gheorghe a costat aproximativ 25 de milioane de euro. Finanţarea a fost asigurată de guvernul Ungariei, dar se pare că banii au fost sub formă de credit.

  UTA a avut în acest sezon un buget de aproximativ 3,5 milioane de euro. Cea mai mare parte a venit din drepturile de televizare, aproximativ 1,7 milioane de euro, la care se adaugă 800.000 de euro de la Primăria Arad, aproximativ 400.000 de euro de la sponsori și aproximativ 600.000 de euro din ticketing, abonamente și vânzări de materiale promoționale.

  CLASAMENTUL DATORIILOR DIN LIGA 1
  (sunt publicate rapoartele a doar 14 cluburi din 16)

  datorii 2

  Lipsesc din această ierarhie Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, cluburi deja retrogradate în Liga 2, cluburi care din cauza problemelor financiare ar putea fi chiar desființate începând din vară.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.