joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Danemarca revendică Polul Nord. Resursele de petrol, miza luptei cu Rusia și Canada

    de Special Arad | 16 decembrie 2014, 2:09 PM | Business

    0

    Guvernul de la Copenhaga a anuntat ca vrea sa revendice o portiune din zona arctica, din jurul Polului Nord, teritoriu care ar avea 13% din rezervele nedescoperite de titei ale lumii si 30% din rezervele de gaze neexploatate. Zona este revendicata si de Canada si Rusia, informeaza Wall-Street.ro, citand revista Time.

    Revendicarea se bazeaza pe studii stiintifice care arata ca platoul continental al Groenlandei, insula care face parte din Regatul Danemarcei, este conectat cu o creasta din adancul Oceanului Arctic. Astfel, danezii ar avea dreptul la zona din jurul Polului Nord si la resursele potentiale de energie din interiorul Cercului Polar.

    Danemarca depune, luni, cererea de revendicare a Polului Nord in fata Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care va decide asupra controlului din zona, revedicat si de Canada si Rusia, a precizat ministrul danex de Externe, Martin Lidegaard. „Dupa ce consiliul ONU ia o decizie bazata pe date stiintifice, urmeaza si un proces politic”, a afirmat acesta.

    Accesul la resursele de petrol, corelat cu incalzirea globala

    Fiecare dintre cele cinci tari arctice – Statele Unite, Rusia, Norvegia, Canada si Danemarca – are zone situate in jurul Polului Nord. Cu toate acestea, doar Canada si Rusia au emis pretentii asupra teritoriului.

    Interesul pentru zona arctica a crescut pe masura ce calota polara se topeste, ceea ce ar putea deschide accesul catre resurse si posibilitatea unor noi cai de transport.

    Oamenii de stiinta danezi alaturi de colegi din Rusia, Suedia si Canada, au inspectaun lant muntos subacvatic de 2.000 de kilometri (1.240 de mile) situat la nord de Siberia. Acestia au concluzionat ca Groenlanda, o insula mare si slab populata care este un teritoriu danez semi-autonom, este conectata geologic la acel lant muntos.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.