Cutremur de 5,8 grade în România. Sistemul RO-ALERT nu a trimis nicio notificare

  de Special Arad | 28 octombrie 2018, 6:23 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Un cutremur cu magnitudinea de 5.8 grade pe scara Richer s-a produs in aceasta dimineata in zona seismica Vrancea. Institutul National de Fizica Pământului anunță că seismul s-a produs la ora locală 3:38.

  Seismul a avut loc in judetul Buzau, la o adancime de 150 de kilometri.

  Cutremurul a avut loc produs in apropierea oraselor Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Intorsura Buzaului (37 km), Targu Secuiesc (48 km) si Valenii de Munte (53 km).

  Aproximativ trei ore mai tarziu, un nou cutremur a avut loc in zona Vrancea, avand o magnitudine de 3,2. Conform INFP, al doilea seism s-a produs la ora 5:48, la aceeasi adancime ca si precedentul, respectiv 148 de km.

  Nu s-au produs victime omenesti si nici pagube materiale.

  Sistemul RO-ALERT nu a trimis nicio notificare

  După ce s-a resimtit cutremurul, pompierii au trecut la verificările care se fac conform planului, mai ales în zonele vulnerabile, precum Centrul Vechi. Nu am primit nicio informare pe parcursul verificărilor că ar fi fost pagube. Nu am primit apeluri la 112 că ar fi fost înregistrate pagube. Verificările care s-au făcut arată că acest cutremur a fost fără impact asupra clădirilor, care să producă situații de urgență.

  Cel mai important lucru – iar noi am postat aceste sfaturi pe Facebook, pe aplicație – este ca omul să nu se panicheze în timpul cutremurului. Trebuie imediat să se pună sub o grindă, sub o masă sau altă piesă de mobilier mai solidă, să nu coboare pe scări sau cu liftul, până trece cutremurul. Dacă are gazul pornit, trebuie să-l oprească.

  Sistemul RO-ALERT nu anunță cutremure. Sistemul va fi folosit în cazul cutremurului eventual pentru transmiterea unor mesaje pentru indicații post-cutremur. Numai că în această situații nu am avut pagube ca să trimitem mesaje și să trezim populația prin mesaje de acest gen, doar ca să spunem să stea liniștiți. Trebuie să se înțeleagă că transmiterea unor mesaje cu câteva secunde înainte poate produce panică.

  Controlul panicii este foarte important, dar și informarea din timp. De aceea noi recomandăm populației să citească recomandările de pe aplicația DSU.”, a explicat Raed Arafat pentru stirile Protv.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.